Başkan Karaosmanoğlu, Macaristan Ve Romanya'da Resmi Temaslarda Bulundu

Başkan Karaosmanoğlu, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın Macaristan ve Romanya’da gerçekleştirdiği resmi temaslara eşlik etti.

Başkan Karaosmanoğlu, Macaristan Ve Romanya'da Resmi Temaslarda Bulundu
Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın Macaristan ve Romanya’da gerçekleştirdiği resmi temaslara eşlik etti. Dört günlük ziyaretlerde birçok görüşme yapan Başbakan Yardımcısı Kaynak’la birlikte TİKA’nın yaptığı projelerinin açılışlarına da katılan Başkan Karaosmanoğlu, iki ülkede de yapılan yatırımlar için emeği geçen herkese teşekkür etti.

Resmi ziyaretlerde ilk olarak Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen ile bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve beraberindeki heyet, Ulusal Meclis binasında ağırlandı. Burada yapılan görüşmede, iki ülke arasında birçok konu ele alındı. Macaristan ile yüksek düzeyli stratejik işbirliği mekanizmasının olduğu ifade edilen temaslarda, 15 Temmuz’da yaşanan başarısız darbe girişimi sonrasında ilk tepkiyi veren Avrupa ülkesi olması da takdirle karşılandı.

Görüşmenin arından Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjen, Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, TDBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile beraberlerindeki heyet Gül Baba Türbesi Restorasyonu ve Rekonstrüksiyonu ile Çevre Düzenlemesi Projesi’nin temel atma törenine de katıldı.

Macaristan’da TİKA’nın restore ettiği Munkacs Mihaly Okulu sanat sınıfının açılışına katılan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ve Başkan Karaosmanoğlu, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde bu ülkede yaşayan Türk vatandaşlarla da bir araya geldi.

Heyet daha sonra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Budapeşte ofisini de ziyaret etti. TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve TİKA Budapeşte Program Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş’tan kurumun ülkedeki faaliyetleri hakkında bilgi aldılar. Görüşmenin arından heyet, Macar bilim adamlarının 1566 yılındaki Zigetvar kuşatması sırasında hayatını kaybeden Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği türbenin bulunduğu yer ile Galiçya şehitliğini de ziyaret ederek dua ettiler.

Türk heyeti son olarak Macaristan’ın Zigetvar kentindeki TİKA tarafından yenilenen Türk-Macar Dostluk Parkı’nın açılış törenin ve Kanuni Sultan Süleyman ve Miklos Zrinyi’nin ölümlerinin 450. yıldönümü kapsamında Zigetvar’da düzenlenen anma etkinliklerine katıldı.

Kaynak: İHA