Bakan Elvan'dan 2016 Yılı İkinci Çeyrek GSYH Ve Temmuz Ayı Ödemeler Dengesi Değerlendirmesi

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, kısa ve orta vadede büyüme performansını etkileyecek olan politika ve tedbirlerle 2016 yılında büyüme hızının yüzde 3,5-4 aralığında gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, TÜİK’in açıkladığı 2016 yılının ikinci çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 3,1 oranında artış gerçekleştirmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Elvan yaptığı yazılı açıklamada, yılın ilk yarısında GSYH’nin artış hızının yüzde 3,9 gerçekleştiğini belirterek, "Küresel kriz sonrasında 27 çeyrektir Türkiye ekonomisi büyümesini sürdürmektedir ve söz konusu dönemde sürekli büyüme kaydeden ender ülkelerdendir. Bu durum ekonomik yapının iç ve dış kaynaklı her türlü soruna karşı dayanıklılığının arttığını ve sağlam temeller üzerinde faaliyet gösterdiğini teyit etmektedir. Türkiye ekonomisi son dönemde; yurt içinde yaşanan terör olaylarına, Rusya krizine, Suriyeli göçmen akınına, AB ülkelerinde yavaş seyreden büyümeye, turizm sektöründeki daralmaya ve Fed’in faiz kararı sürecinin uluslararası finans piyasalarında yarattığı belirsizliğe ve zorlaşan dış likidite koşullarına rağmen büyümesini sürdürmektedir" ifadelerini kullandı.

"2016 yılında büyüme hızının yüzde 3,5-4 aralığında gerçekleşmesi beklenmektedir"

2015 yılında gözlenen yurt içi talep kaynaklı büyümenin 2016 yılında da devam ettiğini kaydeden Bakan Elvan şöyle devam etti:

"Uluslararası tahminlerine göre Türkiye’nin ikinci çeyrek büyümesi; Hindistan (yüzde 7,1), Filipinler (yüzde 7), Çin (yüzde 6,7), Endonezya (yüzde 5,2), Malezya (yüzde 5,2), İspanya (yüzde 3,2) sonrası en yüksek büyüme hızıdır. Euro alanında birçok ülkede büyüme hızları ikinci çeyrek için bu seviyenin oldukça gerisindedir. İkinci çeyrekte büyümenin kaynakları üretim yönünden sanayi ve hizmetlerde özellikle inşaat, ticaret ve finans-sigorta faaliyetleri; talep yönünden ise kamu tüketim ve yatırımları ile özel tüketimdeki artışlar olmuştur. Olumsuz dış konjonktür ve ticaret ortaklarımızdaki zayıf büyüme nedeniyle net ihracatın büyümeye katkısı negatif olmuştur. Tarımsal üretimde don ve kuraklık nedeniyle beklendiği gibi gerileme kaydedilmiştir. Buna karşın sanayi sektöründe özellikle inşaat sektörü kaynaklı bir büyüme söz konusudur. Hizmetler sektöründe büyüme ilk çeyreğe göre yavaşlamakla birlikte büyümeye katkı vermeye devam etmiştir. Hükümet olarak açıkladığımız reformları, öncelikli dönüşüm programlarını, yatırım ve ihracatı teşvik tedbirlerini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yatırım hamlesini ve yurt içi talebi artırmaya yönelik olarak alınan tedbirleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Kısa ve orta vadede büyüme performansını etkileyecek olan bu politika ve tedbirlerle 2016 yılında büyüme hızının yüzde 3,5-4 aralığında gerçekleşmesi beklenmektedir."

"2016 yılı ikinci çeyreği itibarıyla cari açığın milli gelire oranı yüzde 4,2 seviyesindedir"

Diğer taraftan, cari açığın azalma eğiliminin Temmuz ayı itibarıyle devam ettiğini ifade eden Bakan Elvan, "2016 yılı Temmuz ayında cari açık, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,7 oranında azalış kaydetmiş ve 2,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılının ilk yedi ayında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13,2 seviyesinde azalma kaydeden cari açık 21,7 milyar dolar seviyesine gerilemiştir. Yıllıklandırılmış cari açık ise 28,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. 2016 yılı ikinci çeyreği itibarıyla cari açığın milli gelire oranı yüzde 4,2 seviyesindedir" dedi.

Kaynak: İHA