Bakan Arslan Soruları Yanıtladı Açıklaması

'15 Temmuz'a yaklaşırken ve sonrasında siber saldırılar yaklaşık 2,5 misli arttı. Siber saldırılar her zaman artabilir, önemli olan gerekli tedbirleri alarak, kurumlarla koordineli çalışmak. Bunu da yapıyoruz' 'Yüzde 3,1'lik büyüme kötü bir rakam değil. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak büyümenin olmazsa olmazını yatırımlar olarak görüyoruz'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 15 Temmuz yaklaşırken ve sonrasında siber saldırıların yaklaşık 2,5 misli arttığını belirterek, 'Siber saldırılar her zaman artabilir, önemli olan gerekli tedbirleri alarak, kurumlarla koordineli çalışmak. Bunu da yapıyoruz.' dedi.

Arslan, e-Devlet Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'nın tanıtımının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Klimalara yapılacak siber testlerin neleri kapsayacağına ilişkin soru üzerine Arslan, elektronik sistemin girdiği her yerde siber güvenliğe ilişkin tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. İnternet altyapısı, bankaların finans merkezleri gibi yerlerde sistemlerin çalışması için belli bir sıcaklığın tutturulması için ayarlanan klimaların devre dışı bırakılması durumunda sistemin çalışmaz hale geleceğini anlatan Arslan, 'Bizim yapmak istediğimiz, bütün sistemlerin birbiriyle ilişkisi var, hangi sistem olursa olsun, ona bir siber saldırı olabileceği düşüncesiyle önceden tedbirleri almak, işleticileri uyarmak, gereğini yaptırmak. Önümüzdeki süreçte siber saldırıların her zaman artabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle tüm kurumlarımızla siber güvenlik eylem planı çerçevesinde daha koordineli çalışacaklar.' diye konuştu.

Arslan, 15 Temmuz sonrası artan siber saldırıların Türkiye'de hangi kurumları hedef aldığı ve maliyetine ilişkin soruyu yanıtlarken, dünyanın her yerinden saldırıların yapılabildiğini, bunların basit hacker saldırısı olabileceği gibi Türkiye'nin başarısını ve büyümesini çekemeyenlerin profesyonel saldırısı da olabileceğini belirtti.

Saldırıların yapıldığı yerlerin finans merkezleri başta olmak üzere bankalar, kamu kurum ve kuruluşlarının sistemleri olduğunu dile getiren Arslan, siber saldırıların, 15 Temmuz'a yaklaşırken ve sonrasında yaklaşık 2,5 misli arttığını kaydetti. Arslan, 'Siber saldırılar her zaman artabilir, önemli olan gerekli tedbirleri alarak, kurumlarla koordineli çalışmak. Bunu da yapıyoruz' ifadelerini kullandı.

Arslan, siber saldırılara karşı alınan tedbirlere harcanan paranın, bu saldırının başarılı olması durumunda ortaya çıkacak zararla kıyaslanmayacağını vurguladı.

- 'KGM'nin işlettiği köprü ve otoyollar bayram boyunca ücretsiz'

Bayram dolayısıyla karayollarında alınan önlemlere de değinen Arslan, bayram tatili süresince 30 milyon yolcunun seyahat edeceği düşüncesiyle kara, hava, deniz ve demiryollarında ilave tedbirler aldıklarını ve ek seferler koyduklarını söyledi.

İnsan hayatının kendileri için önemli olduğunu anlatan Arslan, şunları kaydetti:

'Biz, bir kişinin hayatını kurtarabiliyorsak o parayla kıyaslanmaz. Özellikle kaza kara noktalarının yoğun olduğu, bayramlarda yoğunlaşabileceği yerleri İçişleri Bakanlığımızla paylaştık. Bütün illerde buna ilişkin tedbirleri alıyorlar. Bu gece yarısından itibaren bayram sonrası pazartesi sabah saat 07.00'ye kadar Karayolları Genel Müdürlüğünce (KGM) işletilen köprü ve otoyollar ücretsiz hale getirildi. Amacımız, 9 güne çıkarılan bayram tatili süresince insanların rahat tatil yapabilmeleri. Tedbirlerin amacı hiçbir şekilde kaza olmaması. Biz bunu her seferinde söylüyoruz ama ne yazık ki kazalar oluyor. Bugünden başlamak üzere iki kamu spotu hazırladık. Televizyonlarımızda yayınlanacak. Orada da vermek istediğimiz mesaj, kurallara uyun, bir an önce erişeceğim yere gideceğim derken hiç gidememezlik edip ailelerinizi de kazaya karışanları da üzme hakkımız yok. Belki biraz geç gideriz ama sağlıklı gideriz, bekleyenleri mutlu ederiz, bayramı amacına uygun olarak da bayram tadında yaşarız.'

- 'Yüzde 3,1'lik büyüme Türkiye'ye güvenin sonucu'

Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,1 büyüdüğü anımsatılarak değerlendirmesinin sorulması üzerine Arslan, dünyadaki gelişmelere bakıldığında büyüme sağlayan istisnai ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ifade etti.

Arslan, yüzde 3,1'lik büyümenin kötü bir rakam olmadığını dile getirerek, 'Biz de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak büyümenin olmazsa olmazını yatırımlar olarak görüyoruz. Bu dengeyi devam ettirerek, yatırımlara aynı hızla devam ederek, ekonominin ve Türkiye'nin büyümesini sağlamış olacağız. Bu kadar kötü olaylar yaşadıktan sonra yüzde 3,1 büyüme sağlıyorsak bu, Türkiye'ye güvenin, istikrarın, mali disiplinin sonucudur.' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA