Ankara Büyükşehir, Bayrama Hazır

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı hazırlıklarını tamamladı. Belediye, ’Bayramda ücretsiz otobüs’ uygulamasını, Kurban Bayramı süresince de devam ettirecek.

Başkentlilerin Kurban Bayramı’nı huzur ve güven içinde geçirmeleri için tüm önlemleri alan, yaşlı vatandaşların evlerini temizleyen ve tamiratlarını yapan, gıda satış yerlerinde denetimlerini sıklaştıran Büyükşehir Belediyesi birimleri, bayram tatilinde vardiyalı olarak görev başında bulunacak. EGO otobüsleri bayram günleri yine ücretsiz olurken, Başkentliler, talep ve şikayetlerini, 7 gün 24 saat görev yapan ALO 153 hattına iletebilecek.

Belediye ekipleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm mezarlıklarda yolları süpürüp yıkadı, ot temizlikleri ve yeşil alan düzenlemeleri yaparak ziyaretlere hazır hale getirdi. Vatandaşların rahat ve ulaşım sorunu olmadan mezarlık ve akraba ziyaretlerini yapabilmeleri, istedikleri yerlere güvenli şekilde ulaşabilmeleri için EGO otobüslerinin, ücretsiz yolcu taşıyacağı belirtildi. 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak Kurban Bayramı’nda, 4 gün boyunca Başkentliler, EGO otobüslerine ANKAKARAT’ı kullanmadan binebilecek.

Birimler görev başında

Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı süresince tüm birim ve genel müdürlükleriyle görev başında olacak. ALO 153 ’Mavi Masa’ bayramda 7 gün 24 saat çalışarak, Ankaralıların dilek, talep ve şikayetlerini almaya devam edecek.

ASKİ Genel Müdürlüğü Kanal Arıza ekipleri de 24 saat aralıksız görev yaparak, bayram süresince Başkentlilerin acil ihtiyaçlarını karşılayacak. Vatandaşlar, ASKİ’ye ALO 153 No’lu telefondan ulaşabilecek.

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, arife gününden itibaren gıda kontrollerini sıklaştırarak, vatandaşların daha sağlıklı gıda tüketmelerine imkan sağlayacak. Bayram süresince vatandaşlar, karşılaştıkları olumsuzlukları, Zabıta Daire Başkanlığı’nın 231 79 84 - 229 66 91 numaralı telefonlarına iletebilecek.

Mezarlıklara kolay ulaşım imkanı

Ankaralıların, arife gününden itibaren mezarlıklara kolaylıkla gidebilmeleri amacıyla da EGO, otobüs seferleri düzenledi.

Bu çerçevede Karşıyaka Mezarlığı’na gidecekler için belli noktalardan otobüs kalkacak. Hastane Metro Durağı’ndan (Yenimahalle) kalkacak 210 No’lu otobüslerle 09.00-17.00 saatleri arasında 15 dakikada bir hizmet verilecek. 277, 279 ve 281 No’lu Yükseltepe-Sıhhiye ve Yükseltepe-Kızılay otobüsleri, Yükseltepe hareket noktasından kalkacak, cumartesi sefer saatleri uygulanacak. Sincan Cimşit Mezarlığı’na, Sincan Lale Meydanı’ndan her yarım saatte bir kalkacak EGO otobüsleriyle gidilebilecek. Ayrıca 514-2 No’lu otobüs, Yeni Cimşit Mahallesi Cimşit Serpmeler Durağı ile Sıhhiye arasında 06.25 ile 22.30 saatleri arasında ulaşım sağlayacak.

Başkentliler Mamak Ortaköy Mezarlığı’na da Bayram süresince; 354 No’lu Elmadağ-Ankara Garı Gençlik Parkı hattında çalışan otobüslerle 07.00-18.40, 397 No’lu Yeşildere-Ankara Garı Gençlik Parkı hattında çalışan otobüslerle 07.00-19.00 ve 359 No’lu Gökçeyurt-Ortaköy-Kızılcaköy-Ulus hattında çalışan otobüslerle 06.50-22.30 saatleri arasında gidebilecek.

Mezarlıklarda ring seferleri düzenlenecek

EGO Genel Müdürlüğü, Karşıyaka, Ortaköy ve Sincan mezarlıkları içerisinde arife günü ve bayram süresince ring seferleri düzenleyecek.

Karşıyaka, Cebeci ve Sincan mezarlıklarının büyüklükleri dikkate alınarak, Yenimahalle Karşıyaka Mezarlığı’nda 5, Cimşit Mezarlığı’nda 2, Mamak Ortaköy Mezarlığı’nda 1 EGO aracı, mezarlıklar içinde sürekli ring yaparak, vatandaşları gidecekleri kabirlere kolaylıkla ulaştıracak.

Başkent’teki Kabristan ziyaretlerinde, ’Mezarlık Bilgisayar Sistemi’ (MEBİS) de vatandaşlara, aradığı mezarı bulmasında kılavuz oluyor. Karşıyaka, Cebeci ve Sincan Mezarlıklarının büyüklükleri dikkate alınarak, mezarlık girişlerinde yerleştirilen MEBİS’te yer alan kiosklar sayesinde ziyaretçiler, yakınlarının bulunduğu mezarı ve en kısa yolu, harita çıktısı da alarak kolaylıkla bulabiliyor. Başkent’teki kabristanlarda yakınları bulunan vatandaşlar, internetten "https://www.mebis.ankara.bel.tr" adresine girerek, gidecekleri mezar yeriyle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabiliyor.

İtfaiye’den uyarılar

İtfaiye Dairesi Başkanlığı da Kurban Bayramı süresince 7/24 mesaisini sürdürecek. Ankara İtfaiyesi yetkilileri, bayram tatili süresince piknik yerlerine gidecek vatandaşlara, ’Ateşe dikkat’ uyarısı yaptı. İtfaiye yetkilileri, bayram tatilinde evlerinden ayrılacak olanlara ise elektrik şalterini, su ve doğalgaz vanalarını mutlaka kapatmaları uyarısında bulundu.
Kaynak: İHA