Almanya'nın Temmuz İhracatı Düştü

Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı temmuzda önceki aya kıyasla yüzde 2,6, ithalatı da yüzde 0,7 azaldıTemmuzda arındırılmış rakamlarla dış ticaret fazlası, 24 milyar avroluk piyasa beklentisinin altında 19,4 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.

Almanya'nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 2,6 ve ithalatı yüzde 0,7 azalırken, dış ticaret fazlası 19,4 milyar avroyla beklentinin altında kaldı.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün açıkladığı geçici verilere göre, Almanya’da temmuz ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış 97,1 milyar avroluk ihracat, 77,7 milyar avroluk da ithalat gerçekleştirildi.

Ülkenin temmuz ayında mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı haziran ayına oranla yüzde 2,6, ithalatı ise yüzde 0,7 azaldı.

Temmuzda mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası da 24 milyar avroluk piyasa beklentisinin altında 19,4 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.

-Arındırılmamış ihracat yüzde 10 azaldı

Arındırılmamış rakamlarla ele alındığında temmuz ayında 96,4 milyar avroluk ihracat, 76,9 milyar avroluk ithalat yapıldı. Ülkenin arındırılmamış rakamlarla ihracatı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10 ve ithalatı da yüzde 6,5 geriledi.

Almanya'nın arındırılmamış rakamlarla dış ticaret fazlası 19,5 milyar avro olarak belirlendi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, temmuzda Avrupa Birliği (AB) ülkelerine arındırılmamış rakamlarla 56,3 milyar avro değerinde ihracat, bu ülkelerden 51,3 milyar avroluk ithalat gerçekleştirdi. Geçen yılın temmuz ayına kıyasla AB ülkelerine ihracat yüzde 7 ve bu ülkelerden ithalat yüzde 4,5 azaldı.

19 üyeli Avro Bölgesine ise temmuzda 35,5 milyar avroluk ihracat, bu ülkelerden 35,4 milyar avroluk ithalat yapıldı.

Bu dönemde, Avro Bölgesine ihracat yüzde 6 ve bölgeden ithalat yüzde 4,4 geriledi. Temmuzda Avro Bölgesine dahil olmayan AB ülkelerine ihracat yüzde 8,8’lik azalışla 20,8 milyar avro, ithalat yüzde 4,8’lik azalışla 15,9 milyar avroya indi.

Temmuzda Almanya'nın, AB dışındaki ülkelere ihracatı 40,1 milyar avro ve bu ülkelerden ithalatı 25,6 milyar avro olarak belirlendi. Almanya'nın AB dışı ülkelere ihracatı geçen yılın temmuzuna kıyasla yüzde 13,8, bu ülkelerden ithalatı da yüzde 10,1 azaldı.

Kaynak: AA