Yunan-Türk Gençlik Orkestrası İzmir'de Konser Verdi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), İzmir Ticaret Odası (İTO) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen organizasyonla Yunan-Türk Gençlik Orkestrası, İzmirli sanatseverlerle buluştu.

Yunan-Türk Gençlik Orkestrasının Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde verdiği konsere, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunan-Türk Gençlik Orkestrası Başkanı Leni Konialidis, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Muzaffer Tunçağ, Yunanistan'ın İzmir Konsolos Yardımcısı Dimitra Kaletsi de katıldı.

Demirtaş, konser öncesi gazetecilere açıklamasında, Türk-Yunan dostluğu için uzun yıllardır çalıştığına değinerek, 1992 yılında 200 milyon dolar olan Türk-Yunan ticaretinin, günümüzde 6 milyar dolara ulaştığını söyledi.

İki yakanın dostluğunu oluşturmak adına çaba sarf edilmesi gerektiğine işaret eden Demirtaş, şöyle konuştu:

'24 yıldır Türk ve Yunan dostluğu için çabaladım. Ege'nin bizi ayıran değil, birleştiren deniz olması gerektiği vurgusunu yaptık. Dostluğumuzun pekişmesi için çalışıyoruz. Üniversitemizin kütüphanesinde, Yunan köşesi bulunuyor. Ayrıca zorunlu ikinci yabancı dil eğitiminde Yunanca da yer alıyor. Dostluğumuzun, kültürel ve ticari ilişkilerimizin gelişmesi için çalışmaya devam edeceğiz.'

Leni Konialidis de müziğin dile ihtiyaç duymadığını, insanları bir araya getirdiğine dikkati çekerek, iki ülkenin halkları arasındaki dostluluğu müziğin notaları altında birleştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

'Yaşları 16 ila 28 arasında değişen, genç ve yetenekli Yunan ve Türk müzisyenlerden oluşan 60 kişilik orkestra üyelerinin hangisinin hangi milletten olduğunu ayıramazsınız.' diyen Konialidis, şöyle devam etti:

'Orkestra, farklı müzisyenleri, dostluk, gönül birliği ve ortak dil olarak müzik inancı altında bir araya getirmeyi hedefliyor. Orkestra olarak 9 yıl önce başladığımız bu yolda her yıl giderek artan ilgi ve destekle yürüyoruz. Konserimizde, Türk viyola sanatçısı Şirin Hasanova ve Yunanlı klarnet sanatçısı Pavlos Serassis de konuk sanatçı olarak yer aldı. Orkestramızı da şef Cem Mansur yönetiyor.'

Orkestra, iki bölümden oluşan konserde, Weber'in 'Oberon' uvertürü, Bruch'un klarnet ve viyola için ikili konçertosu ile Beethoven'in 5. Senfonisini seslendirdi.

Kaynak: AA