Yılmaz, Kosovalı Mevkidaşıyla Görüştü

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Bajrami ile bir araya geldi Bakan Yılmaz: 'Eğitim, toplumun geleceğini inşa etmektir. İnşallah yapacağımız iş birlikleriyle halklarımıza çok daha iyi bir gelecek sunmak istiyoruz. Yetiştirdiğimiz insanların fikri hür, vicdanı hür, kendi değerlerine sahip, evrensel değerlere açık olmasını istiyoruz' Bajrami: 'Türkiye'nin özellikle eğitim alanında Kosova'da bulunmasını arzu ediyoruz. İlkokuldan yüksek öğretime kadar ortak projelerin gerçekleştirilmesini istiyoruz. Kosova, Türk toplumunun Türkçe eğitimi konusunda standartlarının artırılması hususunda Türkiye’nin yardımlarını bekliyor'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Arsim Bajrami ile görüştü.

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Yılmaz, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, Türkiye'nin, eğitim sistemi ile yüksek öğretim sistemindeki tecrübelerini Kosova ile paylaşmaya hazır olduklarını bildirdi.

Yapılacak iş birliği ile her iki ülke halkına çok daha iyi bir gelecek sunmak için gayret içinde olduklarını vurgulayan Bakan Yılmaz, 'Eğitim, toplumun geleceğini inşa etmektir. İnşallah yapacağımız iş birlikleriyle halklarımıza çok daha iyi bir gelecek sunmak istiyoruz. Yetiştirdiğimiz insanların fikri hür, vicdanı hür, kendi değerlerine sahip, evrensel değerlere açık olmasını istiyoruz. Öz güveni olan, öğrenmeyi öğreten bir eğitim sistemiyle gençlerimizi, evlatlarımızı gelecek yüzyıla hazırlamak istiyoruz. Bilgi tabanlı ekonomiye geçebilmek için nesiller yetiştirmek istiyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Kosova’nın Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülke olduğunu, bu doğrultuda Kosova ile çalışmaya hazır bulunduklarını aktaran Yılmaz, gerek müfredat gerekse Kosova'da bir lise açılması konusunda ortak çalışma yaparak, bu projeleri en kısa zamanda tamamlamak istediklerini kaydetti.

Kosova Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı Bajrami de Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, '15 Temmuz darbe kalkışması karşısında demokrasi zaferinden dolayı Türk milletini kutlamak istiyorum. Kardeş milletler olarak bu mücadelenizin yayındayız.' ifadelerini kullandı.

Kosova’nın bağımsızlığını ve özgürlüğünü kazanmasında Türkiye’nin büyük desteği bulunduğunu anımsatan Bajrami, bu dönemde de hem ekonomik hem eğitim hem de diğer alanlarda Türkiye’nin Kosova'nın yanında olduğunu vurguladı.

Özellikle Türkiye’nin yükseköğretimdeki tecrübelerinden istifade etmek istediklerini bildiren, Bajrami, şunları kaydetti:

'Bu konuda çalışmalarımızı YÖK ile sürdürüyoruz. Türkiye'nin özellikle eğitim alanında Kosova'da bulunmasını arzu ediyoruz. İlkokuldan yüksek öğretime kadar ortak projelerin gerçekleştirilmesini istiyoruz. Kosova, Türk toplumunun Türkçe eğitimi konusunda standartlarının artırılması hususunda Türkiye’nin yardımlarını bekliyor. Müfredat konusunda da ortak bir çalışma yürüterek bizleri birleştiren bir müfredat olsun istiyoruz. Aynı zamanda eğitim sistemimizin iş dünyasına katsı sunması amacıyla bir sistem kurulması için ortak çalışalım istiyoruz. Bu doğrultuda Kosova’da bir model devlet okulunun kurulmasını istiyoruz.'

Görüşmede, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ile Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Funda Kocabıyık, YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Özgür Türk de hazır bulundu.
Kaynak: AA