Venezuela'da Muhaliflerin Referandum Talebi

Devlet Başkanı Maduro'nun görevden alınmasını isteyen muhalefet öncülüğünde 23 eyalette protestolar düzenlendi.

SANTIAGO – Venezuela'da muhalefet, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun görevden alınması için ülke genelinde gösteri düzenledi.

Muhalefetteki Demokratik Birlik Masası (MUD) öncülüğünde ülkenin 23 eyaletinde ve Ulusal Seçim Konseyi (CNE) merkezi yakınlarında protesto gösterileri yapıldı.

Muhalefet ittifakının lideri Jesus Torrealba, protestoculara hitaben yaptığı konuşmada, 'Stratejimiz, insan haklarını ihlal eden hükümeti yenmek.' dedi.

Başkent Caracas'taki gösterilerde muhalefet, bütün eylemcilere gün ortasında 10 dakika işi durdurma çağrısında bulundu.

Diğer yandan, binlerce kamu çalışanı ve hükümet destekçisi, Maduro'nun desteğiyle Caracas'ta karşı protesto düzenledi.

Göstericilerin, gelecek hafta çarşamba günü de toplanması bekleniyor.

Muhalefet öncülüğünde son yılların en kalabalık protesto gösterisi geçen hafta düzenlenmişti. Maduro'nun görevden alınması için seçim konseyine referandum talebinde bulunan göstericiler, başkentin birçok caddesinde Venezuela bayraklarıyla 'hükümet yıkılacak' şeklinde slogan atmıştı.

Gösteri sırasında çok sayıda eylemci gözaltına alınmış, Torrealba, yandaşlarına yaptığı konuşmada, 'Kampanyamızın bir sonraki adımı, Maduro'yu iktidardan indirmek. Bugün, nihai mücadelemizin başındayız.' demişti. CNE Başkanı Tibisay Lucena da Maduro'nun görevden alınması için referandum yolunun açılmasında bir sonraki aşama olan ikinci bir dilekçe için imzaların muhtemelen ekim sonuna doğru toplanacağını açıklamıştı.

Lucena, CNE heyetinin eylül ayında imzaların toplanması konusunu görüşeceğini, imzaların geçerli olması durumunda referandumun 90 gün içinde yapılması gerektiğini belirtmişti.

Maduro'nun görevden alınması için referandumun 10 Ocak'tan önce yapılması gerekiyor. Referandumdan, Maduro'nun görevden alınması yönünde karar çıkması durumunda Venezuelalılar yeni devlet başkanını belirlemek üzere sandık başına gidecek.

Anayasaya göre, referandumun 10 Ocak'tan sonraya kalması, Maduro'nun ülke yönetimine devlet başkanı yardımcısını getirmesine olanak sağlıyor.

Venezuela'da muhalefet partileri, ülkedeki ekonomik ve siyasi krizden sorumlu tuttukları devlet başkanının bir an önce görevden ayrılmasını ve erken seçime gidilmesini istiyor. Görev süresi 2017'de bitecek Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez'in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013'te yapılan seçimde 7,5 milyon oy alarak iktidara gelmişti.

İzlediği politikalar, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştirilen Maduro yönetimine karşı 12 Şubat 2014'te patlak veren gösterilerde 43 kişi yaşamını yitirmişti.

Kaynak: AA