Semt kitapçılığına 'babil' nefesi

"babil.com"un kurucusu ve Yönetici Direktörü Çalışkan, eşi Zübeyde hanım ile semt kitapçılığını yeniden canlandırmak için İstanbul'un birçok noktasında açılacak "babilmekan kitabevi" zincirinin ilkini Çengelköy'de kitapseverlerle buluşturdu.

Semt kitapçılığına 'babil' nefesi
İnternet kitap sitesi 'babil.com'un kurucusu ve Yönetici Direktörü Mehmed Ali Çalışkan, 'Siz bir kitabevine ne kadar mağaza müdürü atarsanız atayın, ne kadar başarılı insanlar koyarsanız koyun, AVM kitapçılığına döner. Biz her semtte açacağımız şubede gönüllü bir girişimcinin olmasını istiyoruz ve onunla birlikte yapacağız bu işi.' dedi.

Mehmed Ali Çalışkan, eşi Zübeyde Çalışkan ile semt kitapçılığını yeniden canlandırmak için İstanbul'un birçok noktasında açılacak 'babilmekan kitabevi' zincirinin ilkini Çengelköy'de kitapseverlerle buluşturdu.

AA muhabirine açıklamada bulunan Çalışkan, 'babil.com'un kitap dünyasına internet satış sitesi olarak adım attığını belirterek, ardından 'Calibro' isimli elektronik okuma cihazları, e-kitap operasyonu ve Arka Kapak kitap dergisi çalışmalarıyla yola devam ettiğini söyledi.

Çalışkan, 'babilmekan'ın, dünyada 'click to brick' diye anılan mekan modelin hayata geçirilmiş hali olduğunun altını çizerek, 'Yani, webdeki operasyonun, fiziki mağazalar aracılığıyla genişletilmesi anlamına geliyor. Biz de Babilmekanlarla, semt kitapçılığını tekrar canlandırmayı hedefliyoruz.' diye konuştu.

Alışveriş merkezleri yerine, semtlerde kitabevi açmayı tercih ettiklerine vurgu yapan Çalışkan, şunları kaydetti:

'Tabii ki AVM'ler müşteri potansiyeli açısından zengin yerler. Kitabevi yapan büyük zincirlerin orayı tercih etmeleri normal. Ancak şöyle bir şey var, kitap müşterisinin bulunduğu başka mekanlar da var. Bunlardan birisi de iç turizm alan semtlerimiz. Bu semtlere genellikle gezmek ve eğlenmek, dinlenmek için gelen kitapseverlerin, kitap ihtiyacını giderecek noktaların yetersizliğini farkediyorduk. Diğer yandan semt kitapçılığı, AVM'lerdeki zincir kitapçılık yüzünden zayıflayan, ölmek üzere olan bir kitapçılık çeşidi.'

'Gönüllü girişimcilerin önünü açacağız'


Mehmed Ali Çalışkan, ortalama 10 bin kitabın satışa sunulduğu kitabevinin, sunduğu kafe hizmetiyle de müşterilerin vakit geçirebilecekleri bir hale getirildiğini aktardı.

Zincirin ilk halkası olarak Çengelköy'ü tercih etmelerinin nedenine de değinen Çalışkan, şu bilgileri verdi:

'Çengelköy'ü, çok dinamik ve büyüyen bir semt olduğu için seçtik. Semtteki mevcut esnaf ve semt sakinleriyle, semtin ziyaretçileri arasında çok güzel bir uyum var. Semt yavaş yavaş misafir ağırlama pozisyonu aldı. Burası çok genç, üniversiteli bir ziyaretçi nüfusuna sahip. Bu nüfusa hizmet verebilmek amacıyla zihnimizdeki semt kitapçısı mekanına uygun olduğu için Çengelköy'ü seçtik. Bundan sonra yine bu tarz semtlerde ilerlemeye devam edeceğiz. İkinci durağımız, muhtemelen Karaköy olacak.'

Çalışkan, kitabevi zincirini gönüllü kişilerle oluşturmak istediklerine dikkati çekerek, 'Siz bir kitabevine ne kadar mağaza müdürü atarsanız atayın, ne kadar başarılı insanlar koyarsanız koyun, AVM kitapçılığına döner. Biz her semtte açacağımız şubede, gönüllü bir girişimcinin olmasını istiyoruz ve onunla birlikte yapacağız bu işi. Birisinin bu işi sevip, kendisini buna adayıp, bu şubeye sahip çıkması, para kazanması, yatırım yapması gerek. Biz yatırımcının önünü büyük oranda açarak ve ona her türlü imkanı sağlayarak bir şekilde onunla iş birliği yapmış olacağız.' ifadelerini kullandı.

'Yurtdışında, internetteki düşük fiyat politikasından vazgeçiliyor'

Şirket olarak internet kitapçılığını öne çıkardıklarını ve önemsediklerini, semt kitapçılığının da hiçbir zaman ölmeyeceğini vurgulayan Çalışkan, şöyle devam etti:

'İnternette kitap fiyatlarının ucuz olmasının iki sebebi var. Birincisi eskiden kurulan düzen gereği, rekabet sistemi böyle oturmuş. İkincisi internet ortamı daha ucuz ama bu, böyle süreceği anlamına gelmiyor. Amerika, İngiltere ve Avrupa'da internetteki düşük fiyat politikasından vazgeçiliyor. Bunun bir sebebi de işletmelerin kendini sürdürememesiyle alakalı. İnternetteki düşük fiyat üzerinden, yayıncılara daha fazla indirim yönünde artan bir baskının gelmesi, özellikle Amerika'da oyunun kurallarını değiştirdi. Artık internette kitap ucuz değil.'

Çalışkan, babilmekan'larda yer alan kitapların etiket fiyatlarıyla satışa sunulduğunu belirterek, 'babil.com' üyelerinin, alışverişlerde kazanacakları puanlarla, hem mekanda hem internette yapacağı alışverişten indirim kazanacağını söyledi.

'Gelenler, kadın eli değmiş diyor'

Kitabevinin işleticisi Zübeyde Çalışkan ise son bir yıldır bir kitabevi kafe açma hayali olduğunu dile getirerek, 'Küçüklükten itibaren yapmak istediğim bir şeydi bu. Kitap okumayı seviyorum, özellikle son 5-6 yıldır daha çok önem veriyorum. Biraz erken evlendik. Çocuklar küçükken kendimize ayırabileceğimiz vakit azdı. Çocuklar büyüdükten sonra daha çok vaktimiz oldu ve kendimize zaman ayırabildik. Eşim Mehmed Ali Çalışkan ile fikirlerimiz ortak bir noktada birleşince de dükkanı açmaya karar verdik.' dedi.

Zübeyde Çalışkan, kitabevinin binasının 70 yıllık olduğunu aktararak, 'Sahibi, 41 yıllık bir nalburdu. Kendisi de çıkmak istiyormuş zaten. Biz onunla konuştuğumuzda çok isabet oldu. Fikir böyle oluştu. Mimari yapısını, dekorasyonunu Ali Bey ile yaptığımız çalışmalar sonucu hazırladık. Gelen misafirlerimiz 'buraya bir kadın eli değmiş' diyorlar.' ifadelerini kullandı.

İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi olduğunu sözlerine ekleyen Çalışkan, 'Bir öğrenci olduğum ve bir çalışma alanının açlığını hissettiğim için de özellikle üst katımızda öğrencilerin rahatça çalışabileceği, kitaplarını açıp okuyabilecekleri rahat bir çalışma alanı oluşturduk.' diye konuştu.

Çalışkan, kitapların yanı sıra el yapımı not defteri, kalem ve kitap ayracı gibi ürünlerin de satışa sunulduğu mekanın, beğenilmesinden ve iyi tepkiler almasından mutlu olduğunu aktardı.

Mekandaki kafeye de değinen Çalışkan, 'Kafe bölümümüzü sosyal medyada fenomen olan Rana Müftigil'in maharetli ellerine bıraktık. Çok güzel tatlılar, atıştırmalıklar yapıyor. Misafirlerimiz kitapları almasalar da, inceleyebiliyorlar. Sadece özenli olmalarını istiyoruz. Çünkü kitap çok değerli bir şey, incelendikten sonra bir sonraki müşterimiz onu satın alabilir.' değerlendirmesinde bulundu.

Babilmekan Kitabevi, sabah 8.30 ile gece 24.00 arası ziyarete açık.
Kaynak: AA