Samsun'daki Kurban Pazarları Denetleniyor

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, kurban pazarlarının sürekli denetlendiğini söyledi̇.

Kırmacı ile Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Bekir Karaosmanoğlu ve veteriner hekimler, kentteki kurban pazarlarını gezerek denetimlerde bulundu.

Kurban Bayramı öncesi kurbanlık satış yerlerinin sürekli izlenerek salgın ve bulaşıcı hastalıklar yönünden taramaların aralıksız devam ettiğini anlatan Kırmacı, hayvan ve halk sağlığını tehdit edecek bir problem ile karşılaşmadıklarını, kontrollerin bayram süresinde de süreceğini söyledi.

Kurban Bayramı süresince kurbanlık kesim ve satış yerlerinden gelecek ihbarlara müdahale etmek amacıyla il ve ilçe müdürlüklerinde nöbetçi veteriner hekim bulundurulacağını belirten Kırmacı, nöbetçilerin çizelgesi ve iletişim bilgilerinin İl Müdürlüğünün web sayfasında yayınlandığını ifade etti.

Kurbanlıkların küpeli, şap ve LSD hastalığına karşı mutlaka aşılı olması gerektiğine işaret eden Kırmacı, şöyle devam etti:

'Nakil araçları, nakil öncesi ve sonrasında mutlaka temizlenip dezenfekte edilmelidir. Samsun sınırları içinde nakil sırasında ve pazara girişte büyükbaşlarda pasaport, küçükbaşlarda nakil belgesi, il dışına nakledilecek hayvanlarda ise bu belgelerin yanı sıra veteriner sağlık raporu bulundurulmalıdır. Gerekli belgeleri bulunmayan hayvanlar nakledilemez ve pazarda satışı yapılamaz. Kurban pazarlarında satılan hayvanların sağlık durumlarında görülen değişiklik derhal pazar yetkililerine, zabıtaya ya da il ilçe müdürlüklerine ihbar edilmelidir.'

Kurbanlık satın alırken dikkat edileceklere de değinen Kırmacı, şunları kaydetti:

'Sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunmalı, pasaport, veteriner sağlık raporu, nakil belgesi olmalıdır. Yaşını doldurmuş olmalı, çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç veya gelişimini tamamlamamış olanlar kurbanlık olarak satın alınmamalıdır. Kurban hizmetleri komisyonunca belirlenen kurbanlık kesim yerleri müdürlüğümüz web sayfasında yayınlanmıştır. Buna göre şehir ve kasabalarda belirlenen bu yerlerin dışında kurbanlık kesimi yasaktır. Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık kesime izin verilmeyecek. Önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerleşim birimleri ile daha önce köy statüsünde olan mahallerde ise kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak kesilmelidir. Etlerin muhafazası ise ayrıca ehemmiyet arz etmekte olup, azami dikkat edilmelidir.'

Kaynak: AA