Laos'daki ASEAN Zirveleri Sona Erdi

ABD Başkanı Obama:'Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), dünya için huzurlu ve müreffeh bir geleceğin anahtarıdır''Güney Çin Denizi'nde olanlarla birlikte anlaşmazlıkların barışçıl bir şekilde hallolması için çalışacağız'.

ABD Başkanı Barack Obama, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinin (ASEAN), dünya için huzurlu ve müreffeh bir geleceğin anahtarı olduğunu dile getirdi.

Laos'un başkenti Vietiane'de, 3 Eylül'de Daimi Temsilciler Komitesi Toplantısıyla başlayan ASEAN 2016 Zirveleri'nin son gününde, ASEAN-Hindistan ve ASEAN-ABD zirveleri gerçekleştirildi.

Vientiane Ulusal Kongre Merkezi'ndeki ASEAN-Hindistan zirvesi çerçevesinde ASEAN liderleri ile Hindistan Başbakanı Kumar Modi başkanlığındaki heyet bir araya geldi.

Modi, buradaki konuşmasında, ASEAN ile Hindistan arasında, fiziksel, dijital, ekonomik, kurumsal ve kültürel bağlar olduğunu söyledi.

ASEAN ile Hindistan zirvesinin ardından ASEAN-ABD zirvesi düzenlendi. Burada konuşan ABD Başkanı Obama, ASEAN'ın, ABD'nin Asya politikalarının geliştirilmesinde önemli olduğunu belirterek, 'ASEAN daha da önemlisi, dünya için huzurlu ve müreffeh bir geleceğin anahtarıdır.' dedi

ASEAN ve ABD arasında stratejik ortaklık bulunduğunu kaydeden Obama, 'Bölge için şeffaf, dinamik, ekonomik anlamda rekabetçi, insan haklarına saygılı ve ilkeler üzerine inşa edilen bir Asya-Pasifik hedefimiz var. Bugün beraber bu vizyonu nasıl hayata geçirebileceğimizi ve geliştirebileceğimizi konuşabiliriz.' ifadelerini kullandı.

Obama, Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik tartışmalarına da değinerek, 'Güney Çin Denizi'nde olanlarla birlikte anlaşmazlıkların barışçıl bir şekilde hallolması için çalışacağız. Temmuz ayında bağlayıcı olan Uluslararası Tahkim Mahkemesinin kararı, bölgedeki denizcilik haklarının belirginleştirilmesine katkı yaptı. Bununla birlikte bu kararın taraflar arasında gerginliği arttırdığını görüyorum. Bu süreçte söz konusu gerginliği azaltmak için yapıcı bir ilişki zinciri kurmak ve böylece bölgesel istikrarı sağlamak konusunda çalışmalıyız.' değerlendirmesinde bulundu.

Dünya liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen ASEAN Laos 2016'ya, 5 binden fazla delege katılırken, hem bölge ülkelerinden hem de ASEAN ile ortaklıkları olan ülkelerden gelen çok sayıda basın mensubu zirveyi takip etti.

ASEAN 2016 Zirveleri'nin kapanışı, Vientiane Ulusal Kongre Merkezi'ndeki töreniyle yapıldı. Törende, Laos Başbakanı Thongloun Sisoulith, ASEAN dönem başkanlığını, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'ye devretti.

Kaynak: AA