Kalandar Soğuğu'nun Festival Yolculuğu Devam Edecek

Katıldığı festivallerden ödüllerle dönen, Mustafa Kara'nın ikinci uzun metraj filmi 'Kalandar Soğuğu', önümüzdeki aylarda da festivallere katılacak.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, TRT'nin ortak yapımcısı olduğu film, Asia Pacific Screen Awards (APSA), Brisbane Asia Pacific Film Festival (BAPFF), Haifa International Film Festival, Film Festival Hamburg, Festival Cinema Mediterraneen Montpellier (CINEMED) ile Frankfurt Türk Filmleri Festivali'ne katılacak.

Dünya prömiyerini Tokyo'da gerçekleştiren film ayrıca 16 Eylül'de İstanbul’da 7, Ankara'da 1, Trabzon’da 2 sinema salonunda gösterime girecek. Kalandar Soğuğu, eylülün son haftası Bursa'da, ekimde ise Eskişehir'de sinemaseverlerle buluşacak.

Film, 28. Uluslararası Tokyo Film Festivali'nde 'En İyi Film' ve 'En İyi Yönetmen', 52.Uluslararası Antalya Film Festivali'nde Uluslararası yarışmada 'En İyi Erkek Oyuncu' ve 'En İyi Müzik' ödülü, ulusal yarışmada 'En İyi Kadın Oyuncu' ve 'Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü', Festival Premiere Plans'de jüri özel ödülünü kazandı.

İstanbul Film Festivali'nde 'En İyi Yönetmen', 'En İyi Erkek Oyuncu', 'En İyi Kurgu' ve 'En İyi Görüntü Yönetmeni' ödüllerini alan film ayrıca Rode Tulp Film Festivali'nden 'En İyi Yönetmen' ödülüyle geri döndü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Dairesi desteğinin yanı sıra Avrupa'nın önemli sinema fonlarından biri olan Eurimages tarafından desteklenen filmde, Haydar Şişman, Nuray Yeşilaraz, Hanife Kara, İbrahim Kuvvet ve Temel Kara rol aldı.

Karadeniz’in bir dağ köyünde, ailesiyle birlikte yaşayan Mehmet'in hikayesini ele alan filmin konusu kısaca şöyle:

'Mehmet, bir yandan beslediği birkaç hayvanla, günlük ihtiyaçlarını temin ederken, diğer yandan büyük bir tutkuyla, dağlarda maden rezervi aramaktadır. Zamanla umutsuz bir çabaya dönüşen maden arama fikri, Mehmet'in duyduğu bir haberle yerini yeni bir maceraya bırakır. Mehmet, Artvin'de gerçekleştirilecek olan boğa güreşlerine katılacaktır. Sıradan bir yaşam mücadelesi gibi görünen bu hikayenin arka planında, dokunaklı bir hayatın, inceden inceye örülen bir mücadelenin, doğa, insan ve hayvan ilişkisinin naif bir portresi çizilmektedir.'

Kaynak: AA