Ilıcalı, Bayram Trafiği Konusunda Uyardı

Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Kurban Bayramı’nda yaşanabilecek olası trafik kazalarına karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirterek, kazaların daha çok hangi durumlarda yaşandığını vurgulayan istatistik veriler aktardı.

Ilıcalı, Bayram Trafiği Konusunda Uyardı
Trafik güvenliği konusunda yürüttüğü önemli çalışmalar ile bilenen Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, can ve mal güvenliğimiz için trafik kurallarına riayet edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bayram münasebetiyle oluşan trafik yoğunluğuna dikkatsizliğinde eklenmesiyle trafik kazalarının yaşandığını ifade eden Ilıcalı “Ömrünü trafik güvenliği konusuna vakfetmiş bir akademisyen olarak, daha da önemlisi trafik kazası sonucu annesini, babasını, kardeşini ve yakınlarını kaybetmiş bir trafik kazası mağduru olarak, yaklaşan Kurban Bayramında, insanlarımızın hayatlarını kaybetmemesi, ocakların sönmemesi ve yuvaların yıkılmaması için yıllardır yapmış olduğum uyarıları tekrarlamak ve siz değerli vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum.” dedi.

“Kazaların En Büyük Nedeni Aşırı Hız”

Meydana gelen kazalarda birçok vatandaşımızın hayatını kaybettiğini söyleyen Milletvekili Ilıcalı “Üzülerek belirtmek istiyorum ki istatistikler bu bayramda da benzeri hadiselerin yaşanacağını ortaya koymaktadır. 2-10 temmuz tarihleri arasında kutladığımız Ramazan Bayramında da tüm uyarılarımıza rağmen 3.543 ölümlü/yaralanmalı trafik kazası meydana gelmiş, 135 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 8 binden fazla vatandaşımız ise hastanelere giderek tedavi olmak durumunda kalmıştır. Ramazan Bayramında meydana gelen trafik kazalarına karışanların % 35 ‘i 20-40 yaş aralığında olmakla birlikte, gerçekleşen kazaların %47,2 ‘si iki araçlı kaza, %30 ‘u yandan çarpma, %16’sı yoldan çıkma, %12 ‘si arkadan çarpma, %6 ‘sı karşılıklı çarpışma şeklinde gerçekleşmiştir. Gerçekleşen tüm bu trafik kazalarının en büyük nedeni ise % 40 ile “Aşırı Hız” olarak karşımıza çıkmakta; bu oranı %15 ile kavşak geçiş üstünlüğüne uymama ve yine %15 ile manevra işaretlerine uymama takip etmektedir. Genel olarak istatistiklere bakıldığında, sürücü kaynaklı ölümlü/yaralanmalı kazaların %44’e yakını aşırı hızdan, %15 ‘i hatalı sollamadan %2.8 ‘i kırmızı ışık ihlalinden, %2.6 sı ise ters yönde araç kullanmaktan kaynaklanmaktadır.” diye belirtti.

“Hız Kuralı İhlalini Daha Çok Genç Sürücüler Yapıyor”

Yüksek hızda araç kullanımının, kaza sayısı üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ilıcalı, artan hızla birlikte direksiyon hakimiyetinin azaldığını vurgulayarak “Yüksek hızlarda meydana gelen çarpmanın şiddeti çok daha fazla olabilmekte, aracın içinde bulunan insanlar ve aracın çarptığı yaya, araç ya da engel daha fazla zarar görmektedir. Saatte 80 km hızla seyreden araçta bulunan bir kişinin ölme ihtimali, saatte 30 km hızla giden bir araçta bulunan kişiye göre 20 kat daha fazladır. Yayalar ve bisikletliler gibi, daha savunmasız yol kullanıcıları söz konusu olduğunda kaza sonucu çok daha ağır olabilmekte. Yayaların kendilerine 30 km/saat ya da daha düşük hızda giden bir araç çarptığı zaman hayatta kalma ihtimali %90 iken, aracın saatte 45 km hızda olması halinde hayatta kalma ihtimali %50’ye düşmektedir. Saatte 80 km hızda giden bir aracın çarpması halinde ise yayanın hayatta kalma ihtimali hemen hemen yok gibidir. Aynı şekilde, saatte 30km/saat hız ile seyreden bir aracın çarpışması esnasında, araç içinde bulunan bir insan üzerine etkileyen kuvvet apartmanın birinci katından düşmeye eşdeğer iken, 50 km/saat hızda 3.kattan düşmeye, 90 km/saat hızda 10.kattan, 110km/saat hızda ise 15.kattan düşmeye eşdeğer olarak gerçekleşmektedir. Yapılan denetimlerde, hız kuralı ihlalinin daha çok genç sürücüler tarafında gerçekleştirildiği görülmektedir. Ramazan Bayramında elde edilen veriler de bu istatistikleri doğrular mahiyettedir. ” şeklinde ifade etti.

“Geç Olsun Güç Olmasın”

Can güvenliği için vatandaşların trafik kurallarına tereddütsüz uyması gerektiğini hatırlatan Ilıcalı, “Gelecek hafta kutlayacağımız Kurban Bayramında da üzücü hadiselerle karşılaşmamız için tüm emniyet teşkilatlarımız, gerekli önlemleri almakta özellikle aşırı hızı önlemeye yönelik caydırıcı tedbirleri hayata geçirmektedirler. Bu açıdan ben tekrar tüm vatandaşlarımızın bizim güvenliğimizin sağlanmasında çok önemli olan trafik kurallarına harfiyen uymalarını bekler, kazasız, güvenli bir trafiğe katkı sağlamalarını dilerim. Aynı şekilde, aşırı hızlı, uykusuz, yorgun, alkollü araç kullanmamaları, tüm sürücü ve yolcuların mutlaka emniyet kemeri kullanmaları gerektiğini hatırlatarak, biraz daha dikkatli olmak ve trafik kurallarına riayet ederek, yaşanması muhtemel can ve mal kayıplarının önlenebileceğini belirtmek istiyorum. Sonuç itibariyle tüm vatandaşlarımızın “varacakları yerin geç olmasını ancak güç olmamasını” temenni ediyor, sağlık, mutluluk ve barış içerisinde geçireceğimiz bir kurban bayramı diliyorum.” dedi.

Kaynak: İHA