Gönen'de Çeltik Hasadı Başladı

İlçe Ziraat Odası Başkanı Özkurt: 'İlk çeltik hasadından çok güzel ürün alındı. Gönen, Sarıköy ve mahallelerde toplam 85 bin dönüm alanda çeltik ekimi yapılıyor. Bu yıl çeltik çiftçinin yüzü güldürecek gibi görünüyor'

Baldo pirinciyle ünlü Balıkesir'in Gönen ilçesinde, çeltik hasadına başlandı.

Çeltik hasadı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Gönen İlçe Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve sonrasında yaşanan olaylar nedeniyle 'Gönen Çeltik Hasat Şenliği'nin adını, 'Gönen Çeltik Hasat Günü' olarak değiştirdiklerini belirtti.

Pirinç ithalatından yakınan Özkurt, şöyle konuştu:

'Ülkemizin ihtiyacı olan yıllık 600 bin ton pirincin 400-450 bin ton civarını ülkemizde üretiyoruz. Fakat açığımız 130-150 bin ton civarında, üzücü bir şey ki 500-550 bin ton harman döneminde dışarıdan pirinç ithal ediyoruz. Şu an ithalatın kapısı açık ve sürekli ithal pirinç gelmekte. Bir an önce ithalatın biraz daha azaltılması ve üreticimizin para kazanması sağlanmalıdır. Bizim arzumuz budur. Çiftçimiz para kazanırsa sanayicimiz de esnafımız da kazanacak. Bu şartlar bu silsile üreticinin para kazandığı taktirde oluşacak şartlardır. Ancak şu anda üreticinin maliyetlerini kurtaran rakamlar olmadığını görüyoruz.'

Özkurt, dekar başına ortalama hasat veriminin 600-650 kilogram olduğunu, kilosu 2 liradan satıldığında bin 200-bin 300 lira gelir sağlandığını, bunun maliyetleri kurtarmadığını kaydederek, üreticiye destek olunmasını istedi.

Bu yıl çeltikten alınan verimin sevindirici olduğuna da değinen Özkurt, 'Yaptığımız ilk çeltik hasadından çok güzel ürün alındı. Gönen, Sarıköy ve mahallelerde toplam 85 bin dönüm alanda çeltik ekimi yapılıyor. Bu yıl çeltik çiftçinin yüzü güldürecek gibi görünüyor.' ifadelerini kullandı.

Hasat töreni, biçerdöver ile ilk hasadın yapılması ve kurban kesimiyle sona erdi.

Törene, Balıkesir Vali Yardımcısı Ahmet Yılmaz, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Bölüm Başkanı Dr. Halil Sürek, Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nihat Ağan ve Gönen Belediye Başkan Yardımcısı Ziya Dermenci de katıldı.
Kaynak: AA