DEİK İş Konseyleri Başkanları 11 Ülke Hakkındaki İzlenimlerini Açıkladı

DEİK İş Konseyi Başkanları, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında oluşturulan DEİK Acil Eylem Planı çerçevesinde bugüne kadar ziyaret edilen ülkeler hakkındaki izlenimlerini paylaştı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İş Konseyi Başkanları, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında oluşturulan DEİK Acil Eylem Planı çerçevesinde bugüne kadar ziyaret edilen ülkeler hakkındaki izlenimlerini paylaştı. Görüşlerini bildiren DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Ekim Alptekin, “Ziyaret kapsamında Amerikan Kongresi, Beyaz Saray, Ticaret Bakanlığı, Ticaret Odaları, basın kuruluşları ve düşünce kuruluşları ile görüşüldü” dedi.

Darbe girişiminin, KOBİ düzeyindeki firmaların Türkiye ile ilgili ticaret ve yatırım planlarını olumsuz etkilendiğini somut verilerle üzülerek tespit ettiklerini dile getiren Alptekin,“Türk Milletinin darbe karşısındaki dayanışmasını ve demokrasiye sahip çıkması takdirle karşılanıyor. Bu konuda kendilerinin de gerektiği şekilde tepkiyi ortaya koyduklarını inanıyorlar. Demokrasiyi güçlendirmek konusunda her zaman Türkiye’nin yanında olacaklarını ve geçmiş olsun dileklerini paylaştılar. Önyargılı tutumu darbe girişimi sonrası yaşanan süreçle ilgili olduğunu tespit ettik. Özellikle basın mensuplarının gözaltına alınması ciddi endişelere sebep vermekte olduğunu gözlemledik. Yaptığımız görüşmelerde köklü ABD şirketleri, Türkiye’den vazgeçmeyeceklerini bildirdiler. Darbe girişiminin, KOBİ düzeyindeki firmaların Türkiye ile ilgili ticaret ve yatırım planlarını olumsuz etkilendiğini somut verilerle üzülerek tespit ettik Bu algıyı düzeltmek ve güven ortamını gecikmeksizin tazelemek üzere eylem planlarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

DEİK/Türkiye-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Selçuk Akat, Azerbaycan ziyaret hakkında “Başbakan Yardımcısı Şerifov görüşmemizde, olaylar sırasında hayatını kaybedenler ve yaralananlarla ilgili üzüntülerini dile getirerek, Türkiye’nin ne kadar güçlü bir devlet olduğunu bir daha dünyaya gösterdiğini, Türk halkının demokrasiye, seçilmiş hükümetine sahip çıkarak geçmiş tarihinde olduğu gibi yine bir kahramanlık destanı yazdığını ifade etti.

Bakan Mustafayev ise, 1994 yılında Azerbaycan’da ve 2016’da Türkiye yaşanan olayların benzerlik gösterdiğini, o zamanlar Türkiye tarafından gösterilen desteklerin hiçbir zaman unutulmayacağını, Türkiye halkının sergilediği kahramanca tutumundan ötürü gurur duyduklarını, Azerbaycan Hükümeti olarak her alanda Türkiye’nin ihtiyacı olan her şeyin kendileri için öncelik teşkil ettiği hususunu vurguladı” dedi.

DEİK/Bosna-Hersek İş Konseyi Başkanı Muzaffer Çilek, Bosna Hersek ziyareti ile ilgili olarak“Bakanlar Kurulu Başkanı Zvizdic, bugünlerde yeni otoban ihaleleri ve diğer proje ve özelleştirmeler ile ilgili dosyanın da Türkiye’deki muhataplarına aktaracaklarını ve bu büyük projeler için Türk firmalarına öncelik tanınacağını belirtti.

Zvizdic, ekonomik işbirliğini arttırmamız için daha çok çalışmamız gerektiğini, Bosna-Hersek’in yatırımcılar için bölgedeki en ideal ortamı sağladığını, ülkenin yakında AB ve NATO üyelik statülerini alınacağını ifade etti.

Bosna-Hersek’te görüştüğümüz kişilerde ön yargılı bir tutum ile karşılaşmadık. Bosna-Hersek’te 15 Temmuz genel olarak bilinmesine ve yakından takip edilmesine rağmen, olayın ciddiyeti ve Bosna-Hersek’i de ilgilendiren etkileri yeteri kadar bilinmiyordu. Devlet kurumları, ticaret odaları, yatırım ajansları, STK başkanları ve belediyeleri ziyaret ederek  Türkiye’yi Bosna-Hersek’te anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

DEİK/Türkiye - İtalya İş Konseyi Başkanı Burak Vardan, İtalya ziyaretine ilişkin “Türkiye’nin yanında olduklarını ve böyle bir durumun kabul edilemez olduğunu açık şekilde ifade ettiler. 15 Temmuz sabahı AB aday ülkesi ve NATO üyesi olan Türkiye’nin, 16 Eylül sabahı farklı bir ülke olamayacağını vurguladılar. Darbe girişimi sonrasında, İtalyan medyasında da sıklıkla dillendirilen insan hakları ve yargıya yönelik eleştirilerin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasına özel bir söylem olmadığını vurguladılar” şeklinde görüş bildirdi.

DEİK/Türkiye-Hırvatistan İş Konseyi Başkanı Burak Baykan, “Son dönemde, Hırvatistan’ın Türkiye’den doğrudan yatırım almasıyla birlikte, Hırvatlar Türkiye’yi çok daha yakından takip etmeye başladılar. Bu nedenle, ilk etapta Hırvat tarafında bir endişenin olduğunu hissetik. Sürecin ne şekilde sonuçlanacağı konusunda Hırvatlar kaygılıydı. Batı medyasının da etkisiyle, 15 Temmuz’un belirli çevreler tarafından farklı yorumlandığına da şahit olduk. Bu algının değiştirilmesi için Büyükelçiliğimizin önemli çalışmaları oldu. En önde gelen ulusal medya organları ile doğru mesajların verildiğini  gözlemledik. Bizler de, bu süreçte, iş dünyasını doğru bilgilerle yönlendirmeye çalıştık. Kasım ayında, bu firmalarımızla beraber ilgili Hırvat firmalarını bir araya getirecek bir etkinlik yapmak niyetindeyiz. Şu günlerde müteahitlik alanında Türk ve Hırvat firmalarının işbirliklerine imza attığına da şahit oluyoruz” şeklinde konuştu.

DEİK/Türkiye-İsrail İş Konseyi Başkanı Hasan Akçakayalıoğlu, İsrail ziyareti hakkında “Ziyaret kapsamında karşı kanat kuruluşlarından MAI ve Israel-Turkey Business Council ile yanısıra üst düzey yöneticilerle bir araya gelindi. İsrail’deki tüm paydaşlar ve muhataplarımız ile sürekli irtibatta ve onları bilgilendirmeye devam edeceğiz" dedi.

İsrail tarafındaki muhataplardan Türkiye’yi iyi tanıyanların, olayları daha doğru okuyabilmekle beraber, genelde iş dünyasının özellikle basının yanlış bilgilendirmesi sebebiyle yanlış fikirlere sahip olduklarını görüklerini belirten Akçakayalıoğlu,”Muhataplarımızla bunun düzeltilmesi hususlarını görüştük ve hala buna çalışıyoruz. Olayları yanlış okumalarının temel sebebi, Batı basınında çıkan yanlı ve yanlış haberler olduğu aşikar. Eylül’de İsrail’e bir ziyaret yapacağız. 6 Eylül 2016 tarihinde, karşı kanat kuruluşu tarafından düzenlenecek ve İsrail iş dünyasının katılacağı bir bilgilendirme toplantısı yapacağız. Burada Türkiye’deki gelişmeleri ve pozisyonumuzu direk anlatma fırsatımız olacak. Önümüzdeki dönemde Türkiye-İsrail ticaret hacminin, özellikle büyükelçi atamalarından sonra, artarak ilk etapta 6 milyar ABD Dolarını aşmasını bekliyoruz. Akabinde doğal gaz ve diğer stratejik işbirlikleri ile bu hacmin 5 sene içerisinde ikiye katlanmasını bekliyoruz” dedi.

Diğer iş konseyi başkanlarının da ziyaret ettikleri ülkeler hakkındaki görüşleri de şu şekilde gerçekleşti:

DEİK/Türkiye-Hollanda İş Konseyi Başkanı Murat Özyeğin

Darbe girişiminin hemen ertesinde, 23 Temmuz’da Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom DEİK’i ziyaret etti. İstanbul Başkonsolosluğu ev sahipliğinde Dutch Business Association tarafından Büyükelçi Van Rij’in katılımıyla gerçekleştirilen toplantıya katıldık, Hollandalı firma temsilcileri ve diplomatik misyon temsilcileriyle birebir görüşmeler sağlandı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin 23 Ağustos’ta Hollanda’ya gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında ise Hollanda’nın en önemli iş dünyası kuruluşu VNO-NCW ve Hollanda iş dünyasının üst düzey temsilcileriyle bir araya gelindi. Hollanda’nın en etkin ekonomi gazetesi olarak da nitelendirilen Het Financieele Dagblad’a roportaj verildi.

“Hollanda’da kamuoyunu ikna konusunda daha fazla çabaya ihtiyacımız olduğunu göstermektedir. Kamuoyunu yönlendirme konusunda en büyük katkının bizden ya da orada yerleşik vatandaşlarımızdan ziyade Hollandalı Türkiye dostlarından geleceği düşüncesindeyiz”

“Hollanda’da gerçekleştirdiğimiz CEO Toplantısı’nda iş dünyasının yönelttiği sorular politik gelişmelerden ziyade önümüzdeki dönem yatırımları ve iş fırsatlarına odaklanmıştı, bu durum da bize Hollanda’da iş dünyasının önüne baktığını açıkça gösteriyor. Ancak FETO’nun Hollanda’daki gücü ve basını çok etkin kullanmaları Hollanda’da kamuoyunu ikna konusunda daha fazla çabaya ihtiyacımız olduğunu göstermektedir. Kamuoyunu yönlendirme konusunda en büyük katkının bizden ya da orada yerleşik vatandaşlarımızdan ziyade Hollandalı Türkiye dostlarından geleceği düşüncesindeyiz”.

DEİK/Macaristan İş Konseyi Başkanı Adnan Polat Macaristan ziyareti

Ziyaret kapsamında Macaristan Başbakanı Victor Orban, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Péter Szijjártó ile görüşüldü.

Başbakan Orban, Türkiye’nin istikrarına çok önem verdiklerini, demokrasinin ve seçilmiş hükümetin istikrarın ön şartı olduğunu belirtmiştir. Macar Başbakan, Macaristan Devleti olarak dünyada sadece 3 ülkede (Rusya, Sırbistan ve Türkiye) şubesi bulunan Macaristan Eximbank’ının faaliyetlerine aynı şekilde, hatta gelecek taleplere göre artarak devam edeceğini özellikle vurgulamıştır. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Péter Szijjártó AB üyesi olarak ülkemizi destekleyen ve darbe sürecini en net şekilde kınayan açıklamalarda bulunmuştur. Yapılan görüşmeler sonrasında ülkemizin yaşadığı bu darbe teşebbüsü ve FETÖ’ye karşı haklı mücadelemizin, gerek Macar devlet adamları, gerekse iş adamları ve Macar halkı nezdinde iyi bir şekilde anlaşıldığına inanıyoruz. Gelecek dönemde Türkiye-Macaristan ticari ilişkilerinin aratarak devam edeceğine inanmaktayız. Özellikle Macaristan ile, gerek Doğu Avrupa, gerekse de Afrika da ortak projeler geliştirilmesi noktasında çalışmalarımızı yoğunlaştırmaktayız.”

DEİK/Türkiye-Malezya İş Konseyi

Süheyla Cebi Karahan - Konsey Başkanı

Malezya ziyaret tarihi: 16-19 Ağustos 2016

Ziyaret kapsamında Malezya Uluslararası Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, pek çok sivil toplum kuruluşu ve iş dünyasını temsil eden kurumlarıyla ve Devlet televizyon kanalı aracılığı ile televizyonlarla toplantılar gerçekleştirildi.

“Yabancı kanallardan edindikleri bilgiler çerçevesinde, Türkiye’de yaşananları yorumluyorlar”

“Görüşmelerde, bir çok kişinin Türkiye’deki seyahat programlarını iptal ettiklerini, bazı firmalarında İzmir Uluslararası Fuarı’na katılımlarını iptal ettiklerini öğrendim. Bu kalkışmanın Türkiye devletine karşı, ordu içerisindeki küçük bir grup tarafından yapıldığını bilmiyorlardı. Türkiye ile Malezya arası ikili ticarette, geçtiğimiz yıllarda ihracat üçte bir oranında Malezya’nın lehine gerçekleşti. 2015 yılı sonu itibariyle Türkiye’nin Malezya’ya ihracatı 357 milyon ABD Doları, Malezya’nın Türkiye’ye ihracatı 1.339 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti. 2016 yılının Ağustos ayında da oranlar, hemen hemen aynı seviyedeydi. Hedefimiz 5 yılda karşılıklı toplam ticaret hacmini 5 milyar ABD Dolarının üzerine çıkartmak ve Malezya’da açılacak büyük altyapı ve enerji sektöründeki inşaat ihalelerinde Türk firmalarının yer almasını sağlamak.”

DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi

Atilla Demir Yerlikaya - İş Konseyi Başkanı

Pakistan ziyaret tarihi: 29 Ağustos-2 Eylül 2016

Ziyaret kapsamında Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Pakistan Maliye Bakanı İshak Dar ve Pakistan’ın Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif ile bir araya gelindi.

“Türk yatırımcılar, Pakistan’ın potansiyelinin artık farkında”

Pakistan’ın İslamabad ve Lahor kentlerinde çeşitli temaslarda bulunduk. Pozitif olarak algılanmakta; ayrıca ülkemizde yaşananlar sonrasında Türkiye’de halkın demokrasiye sahip çıkmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyorlar. Pakistan Yatırım ve Ticaret Kurulu (PBIT)  ile DEİK arasında, iki ülke arasındaki yatırım ve ticari ilişkileri artırmaya yönelik bir Mutabakat Zaptı da imzalandı. Bu kapsamda ortaklık çalışmasını yürüteceğiz. Pakistan ile Türkiye arasında 2016 sonuna kadar imzalanması beklenen Serbest Ticaret Anlaşması ile iki ülke arasındaki tarihi dostluk ve güvenin, gelişme ve refaha dönüşecek bir fırsat yakalayacak. Türk yatırımcılar, Pakistan’ın potansiyelinin artık farkında.”

DEİK/Türkiye-Tacikistan İş Konseyi

Mahmut Er- Konsey Başkanı

Tacikistan ziyaret tarihi: 15-17 Ağustos 2016

Ziyaret kapsamında Tacikistan Ticaret ve Sanayi Odası’na geçerek İş Konseyi Eşbaşkanı ve Tacikistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şarif Said, Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Umed Davlatzod ile Sanayi ve Teknolojiler Bakanı Şavkat Bobozoda, Bakan Yardımcısı Davlatzod, ülke yerel basınından Avesta,  Asia Plus ve Ozodagon Haber Ajansları, Tocikiston, Faradj, Sadoi Mardum gazeteleri, Djahonnamo devlet televizyon kanalı ve Tacikistan Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Genel Müdürlüğü temsilcileri ile biraraya gelindi.

“1992-1997 yılları arasında iç savaş yaşayan Tacikistan, Türkiye’nin nasıl bir tehlike ve felaketin ucundan döndüğünü daha iyi anlıyor”

Bakan Yardımcısı Davlatzod, 1992-1997 yılları arasında Tacikistan’da yaşanan iç savaş tecrübesine atıfta bulunarak Türkiye tarafından atlatılan tehlikenin önemine değindi ve Türkiye’de atlatılan tehlikenin ne kadar ciddi olduğunu anladıklarını söyledi.

Tacikistan 1992-1997 yılları arasında bir iç savaş yaşadığı için, Türkiye’nin nasıl bir tehlikenin felaketin ucundan döndüğünü daha iyi anlıyorlar ve görüştüğümüz tüm yetkililer bunu ifade ettiler. Yine  görüştüğümüz tüm Tacik yetkililer Türk halkının devletini, ülkesini, vatanını, liderini korumak için canları pahasına topyekün gösterdiği vatanseverliği takdir ettiklerini belirttiler. Sonbaharda Tacikistan’da gerçekleşmesi planlanan Türkiye-Tacikistan Hükümetlerarası Ekonomik Komisyon toplantısı ile eş zamanlı işadamları heyeti düzenleyip ikili iş görüşmeleri yaptırmayı planlıyoruz. Yine Türkiye’de bazı fuarlara Tacikistanlı firmaların katılımlarını planlıyoruz. Geçmiş yıllarda yaptığımız gibi Türkiye’nin bazı illerinde Tacikistan tanıtım toplantıları yapmayı planlıyoruz.

DEİK/Türkiye-Ürdün İş Konseyi

Ruhsar Pekcan - Konsey Başkanı

Ürdün ziyaret tarihi: 8-10 Ağustos 2016

Ziyaret kapsamında Ürdün Başbakanı ve danışmanları, Ulaştırma Bakanı, Merkez Bankası Başkanı ve Ürdün Arap İşadamları Federasyonu ile görüşmeler gerçekleştirildi.

“Türk halkının göstermiş olduğu kararlılık ve dirayete hayranlığı hissettik”

Bu ziyaret, bu yıl Ürdün’e gerçekleştirdiğimiz üçüncü ziyaretti. Kesinlikle bir önyargı söz konusu değildi; sadece Türk halkının göstermiş olduğu kararlılık ve dirayete hayranlık söz konusuydu. Üst düzey görüşmelerimizde ise, daha çok iki ülke arasındaki ilişkilerin ve ticaret hacminin artırılması, Akabe özelinde Türk yatırımlarının artırılması, alternatif ticaret yolları için Akebe Limanı’na İskenderun veya İçel limanlarından RO RO seferlerinin başlatılması ve desteklenmesi, Ürdün’deki Red Sea Dead Sea Projesi, BRT, metrobüs, enerji ve alt yapı projelerinde Türk firmalarının daha fazla yer alması gibi konular görüşüldü. Ekim ayı içerisinde Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci’nin de katılımı ile Ürdün Ekonomi Bakanı’nın da bulunacağı ve Türk ve Ürdünlü işadamlarının biraraya geleceği ortak bir forum düzenlemeyi düşünüyoruz. RO-RO seferlerinin desteklenmesi ile hem Ürdün’e, hem de bölgeye ülkemizden gerçekleşen yatırım ve ticaret hacminin artacağına inanıyorum.

DEİK/Türkiye-Senegal İş Konseyi

İhsan Şahin - Konseyi Başkanı

Senegal ziyaret tarihi: 25 Temmuz 2016

Ziyaret kapsamında Senegal Başbakanı’na vekaleten Kabine DirektörüSenegal Enerji Bakanı, Senegal Ticaret Bakanı, Senegal Maliye Bakanı  Senegal Sağlık Bakanı’na vekaleten Teknik Müşaviri, Senegal Parlemento Dış İlişkiler Komisyon Başkanı, Senegal Dakar Ticaret Odası Başkanı, Senegal Türk İş Konsey Başkanı, Senegal Kaolack Ticaret Odası Başkanı, Senegal İhracat Teşvik Fonu Başkanı, Senegal Kalkınma Ajansı Başkanı, Senegal Stratejik Yatırım Fonu Başkanı, Senegal Yatırım Ajansı Başkanı, Senegal Kadın Girişimciler, Senegal Lokal Kalkınma Ajansı ve Senegal Başbakanlık  Ekonomi Danışmanı ile görüşüldü.

Senegal, Türk halkının mücadelesini büyük bir takdirle karşılıyor”

“Gerek Bakan düzeyindeki görüşmelerde, gerek ise diğer kurumlarla yapılan görüşmelerde, darbe girişiminin Türkiye’deki  vatandaşlarımız kadar yakından takip edildiğini ; Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın  tüm Türkiye’ye verdiği mesaj sonrası, kendilerinin de rahatladığını ; Türk halkının mücadelesini  büyük takdirle karşıladıklarını gördük. Görüştüğümüz her platformda,  Türkiye’nin gerek  ekonomik hamlelerini, gerekse demokrasisine  sahip çıkışını  örnek aldıklarını belirttiler. Afrika kıtasının önemli ülkelerinden biri olan Senegal ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi bizim önceliğimiz. Bu çerçevede projelerin finansmanına ilişkin özellikle Eximbank ve TİKA ile  görüşmeler  yaparak , nitelikli projelerde Eximbank’ın, acil  yapılması gerekenler  ile ilgili ise  TİKA ile  çözümler üretmeye  öncelik vereceğiz.  Senegal  gerek potansiyel, gerekse  Türkiye ile iş yapma isteği ile  çok önemli bir ortağımız olacak".
Kaynak: İHA