Belediye Başkanı Kutlu'dan Su Açıklaması

Adıyaman Belediye Başkanı Fehmi Hüsrev Kutlu, su sorunu hakkında açıklamalarda bulundu.

Belediye Başkanı Kutlu'dan Su Açıklaması
Adıyaman’da son yıllarda artan içme suyu kesintisinden dolayı açıklamalarda bulunan Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, sorunun çözümü için ellerinden gelen gayreti ortaya koyduklarını belirtti.

Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, “ Adıyaman’ımızın şuan ki en büyük sorunu sudur. Maalesef tarihimizde görülmemiş bir kuraklıkla karşı karşıyayız. Geçmişte, 50 yıllık su sorunumuzun çözüldüğü yönünde yapılan açıklamalara rağmen şimdi su kesintilerine gidiyoruz. Bunun sebebini şöyle sıralayabiliriz.

Bizim iki tane ana su kaynağımız var. Bunlardan birisi eski su hattımız Gürlevik, diğeri ise Havşeri. Havşeri suyu ilimize geldiğinde 50 yıllık su sorununun çözüldüğü söylendi ama burada özellikle yaz ayları olan Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında köylülere sulama hakkı olarak 350 litre su verilmekte. Bu kanuni bir zorunluluktan kaynaklanmaktadır. Orada bin 600 litre olan su kaynağı şu anda 400 litreye kadar düşmüştür. Köylüler bu su hakkını tamamen kullandıklarında bize ancak 50 litre su kalıyor. Gürlevik’ten de köylülerin mahkeme kararıyla 144 litre su kullanma hakkı var. Tahminimize göre oradan da şu sıra gelen su oranı ortalama 300 litre, bu 300 litrenin de 144’ü köylüler tarafından alındığında toplam 156 litre su bize ve suyun gittiği köylere dağılmaktadır. Bizim hemşehrilerimizin su ihtiyacını karşılayabilmemiz için yaklaşık 800 litre suya ihtiyacımız var. Şu dönemde Koru Palanlı, Kırkgöz ve Altı Kuyular’ı eklendiğinde dahi şehir merkezine gelen su oranı 400 litreyi geçmemektedir. Bu da bizim belimizi bükmektedir. Ancak zaman zaman Havşeri su kaynağından sulama yapılmadığında suyumuz daha bol gelmektedir. Bundan dolayı zorunlu olarak sularımızı kısmen kesip, kısmen verme yoluna gitmekteyiz” dedi.

Sorunun çözümü için ileriye dönük çalışmaları olduğunu da söyleyen Kutlu, Havşeri’de 350 litre su hakkı olan köylülerin su ihtiyacını Çat Barajından karşılayabilmeleri için DSİ’nin bir çalışması olduğunu ve bu çalışmayı yakından takip ettiklerini dile getirerek, “Tünel inşaatı başladı.

Tünel inşaatı bittiğinde köylülere verilen 350 litre su şehrimize gelecek. Bu da kısmi bir rahatlık sağlayacak. Ama kesin sonuç Koçali Barajıyla mümkündür. Koçali Barajında ihtiyacımızın on katı bir su tahsisi yaptırdık. Bu su gelene kadar kurak yerlerde su sıkıntısı çekmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kendilerine gelen dönüşümün yapılmaması şikayetlerine de değinen Belediye Başkanı Kutlu, “Bize en fazla gelen sorulardan birisi neden dönüşüm yapılmaması yönünde, asfaltın altına her zaman gündüz, üstüne de her zaman gece su veriliyor. Bunun sebebi, abonelerimizin yüzde 30’unun asfaltın güney kısmında, yüzde 70’inin de asfaltın kuzey kısmında olmasıdır. Biz gündüz Kuzey tarafa su verdiğimiz zaman, 12 saat su vermemiz gereken yerde 3 saatte suyumuz biter. Ayrıca suyu depolayamadığımızda da üst katlara çıkamamaktadır.

Adıyaman Belediyesi olarak, halkımızın sorununun farkındayız ve gece gündüz bu sorunla yatıp kalkıyoruz. Gecenin geç saatlerinde, ekiplerimizden depoların doluluk oranı hakkında raporlar alıyorum. Bazen depolara giderek yerinde incelemelerde bulunuyorum. Elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz. Hemşehrilerimize su vermek elbette ki görevimizdir. Ancak yılların biriktirdiği sorunları hemen çözmemiz mümkün değildir. Amacımız mazerete sığınmak değil. İnşallah Koçali Barajının tamamlanmasıyla suyu depolama sistemini de kullanarak bu sorunları çözeceğiz. Bir diğer şikayet edilen konu ise Atatürk Barajının dibinde olmamıza rağmen susuzluk çekilmesi. Atatürk Barajından suyun depomuza gelmesi ancak üç terfi ile mümkün. Kaldı ki etrafındaki il ve ilçelerin hepsinin kanalizasyonunun aktığı bir barajdan su almak da pek doğru değil. Bunun çok ciddi bir arıtmadan geçmesi gerekiyor. Bunun yapılması da çok büyük maliyetlere sebep oluyor. Bu soruna hep birlikte katkı sunmalıyız. Öncelikle sularımızı israf etmemeliyiz. Biz bahçe sulama, halı ve araba yıkama gibi işlemleri halen şebeke suyu ile yapıyorsak susuzluğun son bulmasını beklememeliyiz. Bu işlemler ancak çok bol olduğu zamanlarda mümkündür. Eksiklerimizden dolayı halkımızdan özür diliyoruz ancak inanın ki şahsım ve ekibim bu konuda elinden geleni yapıyor, bunu bilmenizi istiyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA