Bayram Da Kilo Aldırmayan İkramlar !

Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, bayram ziyaretlerinde ısrarla ikram edilen kafeinli içecekler, çikolata, çeşitli hamur tatlıların kilo aldırdığını ifade ederek, “Bu sene şerbetli tatlılar yerine sizi hem formda tutacak hem daha sağlıklı kılacak lezzetlere yer verin.” dedi.

Bayram Da Kilo Aldırmayan İkramlar !
Gebze Medical Park Hastanesinden Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, “Bayramla birlikte birbirinden lezzetli tatlılar ve ikramlarla adeta nefsimizin sınırları zorlanır. Kısa aralıklarla gerçekleştirilen bayram ziyaretlerinde ısrarla ikram edilen kafeinli içecekler, çikolata, çeşitli hamur tatlılarıyla kalori bombardımanına yakalanırız. Hem sizin sağlığınız için hem de misafirleriniz için bu bayram tatlı alışkanlığınızda değişim yapmaya ne dersiniz? Bayram ziyaretlerinde ikramlıkları fazla tükettiğinizde hazımsızlık problemi oluşabilir.” diye konuştu.

Bu sene şerbetli tatlılar yerine sizi hem formda tutacak hem daha sağlıklı kılacak lezzetlere yer verin önerisinde bulunan Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, şu tatlı tarifini verdi:

“Malzemeler: 30 gr Medine Hurması. 30 gr Çiğ Kaju Fıstığı. 12 çay kaşığı toz tarçın. 12 çay kaşığı toz zencefil. Üzerini süslemek için 2 yemek kaşığı toz Hindistan cevizi.

Hazırlanışı: Kaju içerisinde oleik yağ asitleri ve B grubundan vitaminler bulunmaktadır. Bayram ziyaretlerinde halsizlik ve yorgunluğunuzu önlemek için kaju tüketmeniz sizi daha dinç kılacaktır. Kajuları toz haline gelene kadar mutfak robotundan geçirin, üzerine çekirdeklerini çıkarttığınız hurmaları ekleyip macun kıvamına gelene kadar çekmeye devam ediniz. Son olarak toz tarçın ve toz zencefili de karıştırıp ceviz büyüklüğünde toplar yapınız. Bu topları da Hindistan cevizine bulayıp servis edebilirsiniz.

2. Yaban İçelli Muffin (2 adet 242kcal)

Muffin İçin Malzemeler: 3 adet yumurta. 12 gr tatlandırıcı. 1 şişe maden suyu. 50 ml yağsız süt. 50 ml zeytinyağı. 300 gr tam buğday unu. 150 gr dondurulmuş yaban mersini. 1 paket kabartma tozu. Vanilya esansı.

Bayram ziyaretlerinde ikramlıkları fazla tükettiğinizde hazımsızlık problemi oluşabilir. Yaban mersini kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler. Hazımsızlıklarında oluşmaması ve kan şekerinizi regüle etmek için ara öğününüzde tüketeceğiniz leziz bir muffin hazırlayalım. Öncelikle yumurta ve tatlandırıcıyı minimum beş dakika süreyle çırpın ve diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın. Son olarak yaban mersinini ilave ederek hamuru muffin kaplarına dökün. 200 derecede önceden ısıtılmış fırına yerleştirin. Kek kabarmaya başlayınca fırın sıcaklığını 150 dereceye düşürün. Pişen muffinleri fırından alıp ılımaya bırakın.

3. Chialı Puding (1 porsiyon: 309 kcal)

Malzemeler: 1 çay bardağı süt. ½ muz. ½ şeftali. 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu unu. 2 yemek kaşığı chia. 2 adet hurma. Yapılışı: Chia yüksek oranda lif, protein ve omega 3 içerir. Besin öğeleriyle dışarıdan almamız gereken ve önemli proteinlerden triptofan oranı yüksektir. Bayram ziyaretlerinizde kendinizi daha iyi hissetmenizi ve uyku düzeninize katkı sağlar. 1 tatlı kaşığı chia 1 çay bardağı sütün içine konur, 2 saat veya 1 gece önceden dolapta bekletilir. Jel kıvamına geldiğini göreceksiniz. Üzerine küçük küçük doğranan meyveler, 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu unu, çekirdeği çıkarılıp püre edilmiş hurmalar eklenir. Daha sonra üzerine dövülmüş 2 tam ceviz ile süsleyebilirsiniz.

3. Kinoalı Kayısılı Şanti(1 porsiyon: 198 kcal). Malzemeler: 2 paket light krem şanti.200 ml süt. 80 gr kırmızı kinoa. 10 gr çekilmiş Antep fıstığı. 6 adet tarçın çubuğu(süslemek için). 200 gr taze kayısı. Son dönemlerin gözde besin öğelerinden olan kinoanın protein ve E vitamini yüksektir. B vitamin deposu olan kinoa gluten içermez. Acıkma hissiyatımızı azaltır ve bayram boyunca kaçamak yapmamızı engelleyebilir. Kinoadan sağlıklı sindirim sistemimizi düzenleyen kayısı ile farklı tatlar deneyelim. Krem şanti ve sütü çırptıktan sonra buzdolabında bekletin. Kinoayı 1 tatlı kaşığı toz tatlandırıcı eklenmiş suyun içinde haşlayın, süz ve soğumaya bırakın. Soğuyan kinoayı, hazırladığınız krem şanti ile karıştırın. Servis kuplarının dibine bu karışımı paylaştırın. Ayrı bir yerde taze kayısıları minik küpler hâlinde doğrayıp kuplara ekleyin. En üstü krem şanti ile kaplayın. Antep fıstığı ve tarçın çubukları ile süsleyip servis yapabilirsiniz.

4. Çiğ Brownie(1 dilim 200 kcal). Malzemeler: 70 gr iç ceviz. 130 gr çiğ badem. 150 gr hurma (Medine/Kudüs gibi daha tatlı ve yumuşak hurmalar kullanmanızı öneririm). 100 gr gün kurusu. 4 tepeleme yk dolusu kakao. 1 tutam tuz. Yapılışı: Ceviz hayvansal protein yerine geçebilen ve yüksek oranda doymamış yağ asitleri ile değerli bir besin kaynağıdır. Badem ise antioksidan olan E vitamini ve polifenol içerir. İçerisinde bulunan yağlar kilo vermeyi kolaylaştırır ve tok tutar. Bayram ikramlıkları olarak tatlı ihtiyacınızı kaliteli besinlerle geçirebilirsiniz. Öncelikle İç cevizi ve bademin 100 gr’lık kısmını rondoda kum tanesi haline gelene dek iyice parçalayın. İkinci aşamada kakao ve tuzuda ekledikten sonra birkaç defa daha çekin. Hurma ve gün kurularını zar büyüklüğünde doğrayın ve önce yarısını ekleyip rondodaki diğer malzemelerle karışmasını sağlayın. Yavaş yavaş diğer yarısını da ekleyin. Uygun bulduğunuz bir kalıbı yağlı kağıt ile kaplayın. Rondoda yapışkan bir kıvam almış tüm browni malzemesini elinizle kalıbın şeklini alacak şekilde ve istediğiniz incelikte bastırarak yerleştirin. Üzerine kıydığınız kalan badem parçalarını serperek elinizle bir iki defa daha bastırın. Browninin üzerine kalıbın yanından sarkan yağlı kağıdı kapatıp buzdolabında en az 1-2 saat bekletin. Dilimler halinde keserek afiyetle tüketiniz.
Kaynak: İHA