Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Ağustos ayında yaptığımız otomatik BES’e katılım reformuyla ben inanıyorum ki önümüzdeki 10 yıl içerisinde en az ilave 100 milyar liralık daha fazla birikim olacak. Bu yatırıma gidecek Türkiye’nin kalkınmasına gidecek. Tasarruf eden kazanacak” dedi.

Konut Hesabı ve Devlet Katkısı Tanıtım Toplantısı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın’ın katılımıyla JW Marriott Hotel’de gerçekleşti. Toplantıda yaptığı konuşmada Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Önümüzdeki dönemde bir tek seçenek kalıyor. Güçlü teşviklerle hane halkını tasarrufa teşvik etmek. Kamuda tasarrufları biz arttırmışız şimdi hane halkı. O nedenle 2013 yılında çok dünya standartlarından aslında cömert sayılacak yüzde 25 devlet katkısıyla biz Bireysel Emeklilik Sistemi’ni uygulamaya koyduk. Çok başarılı bir uygulama. O günden bugüne çok ciddi bir şekilde tasarruflar arttı. 3.1 milyon katılımcıdan 6.4 milyona çıktık. Tasarruflar 20 milyardan neredeyse 57 milyara çıktı. Katılımcı sayısı ikiye katlanmış ama tasarruf birikim miktarı üçe katlanmış. Şimdi Ağustos ayında yaptığımız otomatik BES’e katılım reformuyla ben inanıyorum ki önümüzdeki 10 yıl içerisinde en az ilave 100 milyar liralık daha fazla birikim olacak. BU yatırıma gidecek Türkiye’nin kalkınmasına gidecek. Tasarruf eden kazanacak. Devlet faizlerin yüzde 10 civarında olduğu bir dönemde 25 lira ilave katkı veriyor. BES işçimizin lehine tasarruf edenlerine lehine. Bugün lansmanını yaptığımız konut edindirme devletin bu noktada katkı vermesi yüzde 20’ye kadar daha önce çeyiz hesabında olduğu gibi tüm bunlar tasarruf alışkanlığını kültürünü artırmak hem ihtiyacı karşılamak ama bunu karşılarken de borçlanma yerine tasarrufu ön plana çıkarmak. Başbakanımız hepimize bu konuda kamuda ne kadar tasarruf yapacağımıza dair ev ödevi verdi. Özellikle cari harcamalar, yani fuzuli harcama yapılmayacak. Tam aksine tasarrufla bu ülke tasarrufla güçlü bir şekilde ileriye taşınacak" ifadelerini kullandı.

“Geçen sene şirketlere dedik ki borç yerine sermaye artırın siz sermaye artırırsanız biz size güçlü destek veririz” diyen Şimşek, şunları kaydetti:

“Türkiye katma değer zincirinde yükselerek kar marjı yüksek olan ürünler satacak, şirketler daha çok kar edecek. Bu karları da sermayelerine ekleyecek yatırımlarını bu karlardan finanse edecek. Başbakanımızın talimatı bu tasarruf. Vatandaşımız tabi ki tasarruf alışkanlığı kazanacak. Bu inisiyatiflerle çok güçlü devlet teşvikiyle hane halkı tasarrufları da artacak. Şirketlerimizde reformlar sayesinde inşallah karlılığını arttıracak. Bu çok önemli bir uygulama. İlk defa ev konut alacaklar açısından hakikaten önemli bir fırsat. Bugün yavaş yavaş tasarruf edip devlette güçlü bir katkı verecek. Böylece ilk evin büyük bir taksitini bir evi daha az borçlanarak eli güçlü bir şekilde konut edinebilecek. Buda çok önemli.”
Kaynak: İHA