Avrupa'daki Sığınmacı Krizi

Almanya'da hükümetin küçük ortağı CSU sığınmacı ve göç politikasının sertleştirilmesini istiyor.

BERLİN – Almanya'da hükümetin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birliği Partisi'nin (CSU) sığınmacı ve göç politikasının sertleştirilmesini talep ettiği bildirildi.

Alman medyasındaki haberlere göre, yarın ve cumartesi günü yapılacak CSU yönetim kurulu toplantısı için hazırlanan tasarıda ülkeye gelecek yıllık sığınmacı sayısının 200 binle sınırlandırılması, çifte vatandaşlığın kaldırılması, sınırlarda sığınmacılar için transit bölgelerinin oluşturulması, burkanın yasaklanması, Türkiye ile vizelerin kaldırılmaması ve göçmenleri sınırlama yasasının çıkarılması isteniyor.

CSU yönetim kurulunca karara bağlanması istenen tasarıda, bir devletin, kimin alınacağına göçmenlerin değil, kendisinin karar vermesi gerektiği belirtilerek, 'Gelecekte, Hristiyan Batı kültür çevresinden gelenlere öncelik tanınmasının geçerli olması lazım' denildi.

Dünyaya açık bir ülkenin göç ve sığınmacı akınıyla değişmesine CSU'nun karşı olduğu ifade edilen tasarıda, 'Almanya'nın, Almanya kalması gerekir.' ifadesi kullanıldı.

Sığınmacılara ilişkin geçen yılki durumun bir kez daha tekrarlanmaması istenilen tasarıda, ülkeye gelen sığınmacıların burada kalıp kalmayacağına sınırlarda oluşturulacak transit bölgelerde tespit edilmesi ve ülkede kalma hakkı olmayanların buradan geri gönderilmesi gerektiği kaydedildi.

Tasarıda, ülkede burka giyilmesine ilişkin de 'Burkadan vazgeçmek istemeyen, kendisine başka bir ülke arasın.' ifadesi kullanıldı.

Tasarıda ayrıca, kaçış sebeplerinin ortadan kalkması durumunda sığınmacıların en hızlı şekilde yeniden ülkelerine gönderilmesi istendi.

Sığınmacıların Avrupa'ya gelmesini azalttığı için Avrupa Birliği ile Türkiye arasında varılan mutabakatın sürdürülmesini isteyen CSU'nun bu taleplerinin ekim ayına kadar gerçekleştirilmesini talep ettiği bildirildi.

CSU'nun taleplerini eleştiren CDU Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Michael Fuchs, gerçekten tehlikeli bir bölgeden gelen her sığınmacının Almanya'ya gelme hakkı bulunduğunu belirterek, bu kişinin Müslüman veya Hristiyan olmasının fark etmediğini dile getirdi.

CDU ve CSU'nun sığınmacı politikasında anlaşması gerektiğini ifade eden Fuchs, seçmenin CDU ve CSU’nun anlaşmazlığına anlayış göstermediğini de dile getirdi.
Kaynak: AA