Alman Milletvekillerinin İncirlik'i Ziyaret Talebi

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: 'Türk hükümetinin, Alman Meclisi savunma komisyonunun ziyaret planlarına onay vermesini memnuniyetle karşılıyorum' 'Türk hükümetinin bu kararıyla, bir adım daha ilerlemiş olduk'.

BERLİN – Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Alman Meclisi savunma komisyonuna İncirlik Üssü’nü ziyaret etme izni verildiğini belirterek, Türkiye’nin bu kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Steinmeier, Almanya’nın bir süredir yürüttüğü diplomatik temasların ardından, meclis savunma komisyonu üyesi milletvekillerine İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret izni verilmesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaparak karardan duyduğu memnuniyetini ifade etti.

Alman Dışişleri Bakanı, “Türk hükümetinin, Alman Meclisi savunma komisyonunun ziyaret planlarına onay vermesini memnuniyetle karşılıyorum. Türk hükümetinin bu kararıyla, bir adım daha ilerlemiş olduk.' ifadelerini kullandı.

Alman Meclisi’nin haziran ayında kabul ettiği 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin tasarı Türkiye ile Almanya arasında gerginliğe yol açmış, Türkiye Berlin'deki büyükelçisini istişareler için geri çağırmış, Alman milletvekillerinin İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret taleplerine de olumlu karşılık verilmemişti.

Merkel hükümeti, geçen hafta yaptığı açıklamayla, haziran ayında kabul edilen tasarının 'hukuken bağlayıcı olmadığını' vurgulamış, Türkiye ile ilişkilerin yeniden normalleşmesi, Türkiye'nin yeni Berlin büyükelçisinin bir an önce göreve başlaması arzusunda olduğunu duyurmuştu.

DAEŞ’e karşı mücadele eden uluslararası koalisyonun üyelerinden Almanya, bu kapsamda ocak ayında İncirlik’e 6 Tornado tipi keşif uçağı ve bir tanker uçak konuşlandırmıştı. Üste halen yaklaşık 200 Alman askeri görev yapıyor.

Türkiye’nin, Ermeni tasarısı sonrasında Alman milletvekillerinin İncirlik’i ziyaret planlarına yeşil ışık yakmaması, iç kamuoyunda tartışmalara yol açmış, Türkiye aleyhtarı gruplar Alman askerlerinin geri çekilmesini talep etmişti.
Kaynak: AA