Akdağmadeni İlçesinde Salep Yetiştiriciliği İçin İlk Salep Ekimi Yapıldı

Türkiye’nin en kaliteli salebinin yetiştiği bölgelerden biri olan Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde salep bitkisi artık tarlada yetiştirilecek.

Akdağmadeni İlçesinde Salep Yetiştiriciliği İçin İlk Salep Ekimi Yapıldı
Akdağmadeni Belediyesi öncülüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Oran Kalkınma Ajansı ve Erciyes üniversitesi iş birliği yapılan proje ile Akdağmadeni salebi markalaştırılacak.

Akdağmadeni Salebinin marka değerinin ortaya çıkarılması, salep bitkisinin gelecek nesillere sağlıklı şekilde ulaştırılması için doğadan toplamaya alternatif bulunması amacıyla oluşturulan tarlaya ilk salep ekimi yapıldı.

Salep ekimi programına katılan Akdağmadeni Belediye Başkanı Suphi Daştan, önceden belirlenen pilot arazilerde dikim işlemlerinin başladığını belirterek, “ İlçemizin önemli değerlerinden olan salebin verimini arttırmak gelecek nesillere aktarılması için doğadan toplamaya alternatif bulmak ve salep orkidelerini kültüre almak amacıyla başlattığımız projemizde çalışmalarımız devam ediyor. Bilindiği üzere ilçemizde yetişen salep türleri katma değeri yüksek ve içinde bulunan mineraller bakımından Türkiye de bulunan salep türleri arasında en zengin türlerdir. Bizim amacımız Akdağmadeni ekonomisinin gelişimine ciddi katkı sağlayacak salebin kültüre alınması, bilinçsiz toplanarak yok olmasının engellenmesine yönelik tedbirlerin alınması ve bu ürünlerin üretimiyle ekonomik mal haline getirilmesidir” dedi.

Toplamda 2,5 dekar alan olmak üzere 5 ayrı arazide çalışma yapıldığını ifade eden Daştan, “ Topraklar özverili çalışmalar sonucu işlenmiş salep orkidelerinin dikimi için uygun hale getirilmiştir. Bugün burada dikim için hazır hale getirilen 400 metrekare arazide dikim işlemimizi yaptık. İnşallah yapılan çalışmalar sonrasında olumlu sonuçlar alınarak Akdağmadeni ekonomisine katkı sağlayan salep türlerinin üreticiliğinin yapılması ve hem çiftçimize hem de doğaya olumlu sonuçlar yansıyacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA