85 Yıllık Hasret Bitti

Gaziantep’in Nizip ilçesi sınırlarındaki Zeugma Antik Kenti’nde 1931’de bulunan ve müze olmadığı için Adana’ya gönderilen "Romani Bambino" adlı heykel, 85 yıl sonra evine getirildi.

85 Yıllık Hasret Bitti
Romani Bambino heykelinin Gaziantep’e getirildiği müjdesini Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin verdi. Şahin, 85 yıllık hasretin sona erdiğini, Banbino heykelinin Arkeoloji Müzesi’ndeki yerini aldığını söyledi.

85 yıllık hasretin sona erdiğini belirten Şahin, “Şehrimize bayram hediyesi geldi. Bu şehirde 5 antik kent var. Bütün medeniyetlerin en güçlü dönemi bu bölgede yaşanmış. Eserler bakımından şuanda dünyanın en iyi arkeoloji alt yapısı olan bir bölgenin, Fırat’ın evlatlarıyız. Fırat demek, Zeugma demektir. Zeugma 1931 yılında müzemiz olmadığından dolayı Romani Bambino dediğimiz, elinde fıstık salkımı olan çocuğumuzun heykeli Adana’ya gönderilmişti" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Fatma Şahin’in girişimi, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın talimatıyla Zeugma Müze Müdürü Tenzile Uysal Adana’ya giderek, Romani Bambino heykelini özel eskort eşliğinde Gaziantep’e getirdi. Bakan Avcı’ya teşekkür eden Fatma Şahin, “Sayın Bakanımızı aradığımızda, ’Fıstığın memleketi burası, fıstığın heykeli Adana’da duruyor. Fıstık toplayan çocuk, fıstık memleketine aittir. Memleketine geri getirelim. Bu özlemi bitirelim, halkımız bizden talep ediyor’ dedik. Kendisi de talimat verdi. Müzeler Genel Müdürlüğü ve Müze Müdürümüz elden takip etti. Türkiye’nin en hızlı bir şekilde süreç tamamlandı. 3 günde çalışmasını yaptık. Çok hızlı bir şekilde Adana, Ankara, Gaziantep hattında bürokratik işlemler yapıldı, talimatlar verildi.

Müze müdürümüz ve çalışanları dün sabah Adana’ya gitti ve Bambino’yu memleketine getirdiler" dedi.

"Bayram hediyesi oldu"

Kurban Bayramı öncesinde heykelin Gaziantep’e geri getirilmesini bayram hediyesi olarak değerlendiren Başkan Şahin, "Memleketimize hayırlı uğurlu olsun, Gaziantepimize hayırlı uğurlu olsun. Bilenlerin, görenlerin ’muhteşem’ dediği Zeugma’nın Çingene gözlü kızımızın o üç boyutlu bakışına yeni bir bakış geldi. Çok mutluyuz, çok keyifliyiz, bizim için bayram hediyesi oldu" ifadelerini kullandı.

Heykelin fotoğrafını da kamuoyu ile paylaşan Şahin, heykelde elinde fıstık salkımı ve kuş tutan bir çocuğun tasvir edildiğini söyledi.

Şahin, "Bir elinde fıstık salkımı var, öbür elinde bir kuş var. Bambino’nun alt kısmında ise erken elveda yazıyor. 85 yıllık hasretimiz var. Çocuğumuz 85 yıl sonra ana vatanına döndü. Arkeoloji Enstitüsü’nü kuran, 5 antik kentteki arkeolojik eserleri takip eden bir anlayışla devam edeceğiz. Neden bu şehre gelinmesi gerektiğini, arkeoloji ve gastronominin bütün alt yapısını oluşturup, zenginliğini ortaya çıkarmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Şahin, heykeldeki çocuğun elinde bulunan kuşun türü ile ilgili ise, "Kuş çeşidi o dönemde yaşayan çeşitlerden keklik ya da güvercin olabilir. Bunu uzmanlar belirleyecek" dedi.

İmitasyonu fıstık parkında sergilenecek

Şahin, heykelin imitasyonu da yapılarak, kentteki fıstık parkı içerisinde sergileneceğini söyledi.

Fıstık festivali ile heykelin tanıtılacağını belirten Şahin, "Fıstık parkı için benzerini üreterek, fıstık parkında sergileyeceğiz. Heykeltraşlarımızla konuştuk. Bir imitasyonunu yaptıracağız. Çalışmalara başladılar. Fıstık festivalimizde bu çalışmanın tanıtımını yapacağız. Muhteşem bir eser, Roma dönemine ait, Zeugma dönemine ait" diye konuştu.

Kaynak: İHA