Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Ve Eylem Planı'na Doğru

Türkiye'de son yıllarda önemli gündem maddelerinden biri haline gelen siber saldırılara karşı hazırlanan eylem planının, 9 Eylül Cuma günü Başbakan Yıldırım ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan'ın katılımıyla açıklanması bekleniyor Clonera Genel Müdürü Ballı: 'Siber saldırılar konusu, 20162019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı ile Türkiye gündemine en üst düzeyde girecek' 'Artık terör örgütlerinin bile siber saldırılar yoluyla devletlere zarar vermesi, felaket kurtarma ve iş sürekliliğine yatırım yapılmasını zorunlu kılıyor'.

HÜSEYİN DEMİR - Türkiye'de son yıllarda önemli gündem maddelerinden biri haline gelen siber saldırılara karşı hazırlanan eylem planı devreye alınıyor.

Türkiye için büyük önem taşıyan 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'nın, 9 Eylül Cuma günü Başbakan Binali Yıldırım ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla Ankara'da açıklanması bekleniyor. Eylem planı ile devleti ve ulusal ekonomiyi, kritik altyapıları ve toplumu etkileyebilecek, iyi organize olmuş tehdit unsurları tarafından gerçekleştirilecek kasıtlı saldırıların verebileceği zararı azaltmaya dönük eylemlerin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Siber saldırılar başta olmak üzere dijital ortamdaki tüm felaketlere karşı kurtarma ve iş sürekliliği hizmeti sunan Clonera'nın Genel Müdürü Evren Ballı, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin ABD, Hindistan ve Japonya'nın ardından en fazla siber saldırıya maruz kalan 4'üncü ülke konumunda bulunduğunu bildirdi.

Ballı, para kazanma amacı güden ya da devletin önemli bilgilerini elde etmeyi hedefleyen siber saldırılarla ilgili konunun, 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı ile Türkiye gündemine en üst düzeyde gireceğini belirterek, bunun olumlu bir yaklaşım olduğunu söyledi.

Dünya üzerinde siber saldırıyı meslek edinmiş kişi ya da örgütler bulunduğunu, bu örgütlerin gerçekleştirdiği siber savaşların boyutlarının oldukça büyük olmakla beraber 1-2 kişiye değil, genelde bir kurum, toplum ya da ülkeye yönelik olduğunu anlatan Ballı, şunları kaydetti:

'2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı ile siber güvenlik denetimine uluslararası standartlarda mevzuat oluşturulması, kurumların sadece saldırılarla birlikte kullanıcı hataları ve doğal afetlere karşı da önlem alması için düzenlemeler yapılması konusu kamuoyuna açıklanacak. Her kurum yöneticisinin siber güvenlik farkındalığının artırılması ve güvenlik konusunda profesyonel kadroların yetiştirilmesi çok önemli. Siber güvenlikte dışa bağımlılığın azaltılması gibi çalışmaların da eylem planında yer alacağını öğrendik.

Clonera olarak, uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda dijital felaketler ve siber saldırılara karşı geliştirilen yüzde 100 Türk yatırımı Clonera'yı bütün bunları öngörerek geliştirdik. Clonera ile tüm kurumlarla birlikte, şirketlerin iş sürekliliğini artık kesintisiz sağlıyoruz. Siber saldırıların yanında doğal afetler, beklenmedik arızalar gibi verileri yok edebilecek durumlarda da koruma getiren Clonera, finans sektöründen kamu, enerji, eğitim, perakende ve lojistik gibi birçok farklı sektöre hizmet veriyor.'

- 'Dijital olarak çöküntüye uğrayan şirketlerin işlerini dakikalar içerisinde yeniden devreye alıyoruz'

Evren Ballı, son yıllarda Türkiye'ye yönelik çok fazla siber saldırı yaşandığına dikkati çekerek, siber saldırılar ile devlet kurumları başta olmak üzere birçok kurumun iş kaybına uğradığını söyledi. Vatandaşların özel bilgilerinin ele geçirilmesinin yanı sıra sistemlerin durması ve iş sürekliliğinin sağlanamamasının da kişileri mağdur ettiğini vurgulayan Ballı, şu görüşleri dile getirdi:

'Artık terör örgütlerinin bile siber saldırılar yoluyla devletlere zarar vermesi, felaket kurtarma ve iş sürekliliğine yatırım yapılmasını zorunlu kılıyor. Dijitalleşmenin de gün geçtikçe arttığını düşünürsek iş sürekliliğinin sağlanması ve herhangi bir kesinti durumunda sistemlerin anında ulaşılabilir olması, özel işletmeler ve kamu kuruluşlarının faaliyetlerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmek zorunda. Siber saldırıya uğrayan ve tüm bilgilerini kaybeden bir şirketin zararını düşünebiliyor musunuz? Clonera'ya sahip olan ve bu tür felaketlere maruz kalan kurumlar ve şirketlerin 5 saniye öncesine dönüp çalışmaya devam edebilmeleri için birçok bileşene ihtiyaç var.

Teknolojik altyapı, güvenlik, farklı bir lokasyon ihtiyacı, hazır işletme ve insan gücü bu durumda çok önemli. Clonera'yı hazır hale getirmek için uzun süren Ar-Ge çalışması yaptık. Bu sistemin dünyada bir örneği daha yok. Siber saldırılar ile birlikte iş sürekliliği oldukça önemli hale geldi. Biz de felaket kurtarma ve iş sürekliliğine yönelik bir ürün geliştirirken, Clonera ile bilgi, iş, prestij, zaman ve para kaybına uğramadan işlerin sürdürebilmesini sağlamayı hedefledik. Dijital olarak çöküntüye uğrayan şirketlerin işlerini dakikalar içerisinde yeniden devreye alarak kesintisiz hizmet vermelerini sağlıyoruz.'

Kaynak: AA