Turgutlu'da 94'Üncü Kurtuluş Coşkusu

Turgutlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 94’üncü yıldönümü kutlandı.Törende yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik vurgusu yapan Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin, “Bu vatan için, bu millet, bu bayrak için, canlarını feda eden tüm şehitlerimizi şükranla anıyor, Cumhuriyetimizi kurarak bizlere çağdaşlık yolunu açan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, Ulusal Kurtuluş Savaşımız’da omuz omuza mücadele veren Turgutlu’muzun binlerce isimsiz kahramanını, saygıyla ve minnetle anıyorum” dedi.

Turgutlu'da 94'Üncü Kurtuluş Coşkusu
15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Alanı’nda gerçekleşen kutlama törenine CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, Turgutlu Kaymakamı Uğur Turan, Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin Garnizon Komutanı Per. Binbaşı Ömer Haşim Olgun, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Emre, Jandarma Komutanı Bnb. Levent Türker, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Esendemir, AK Parti İlçe Başkanı Mürşit Gedizli, CHP İlçe Başkanı Erk Kayabaş, resmi daire müdürleri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, şehit aileleri ve gaziler ile vatandaşlar katıldı.

15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Alanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başlayan tören saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla devam etti. Günün anlam ve önemi belirten konuşmayı Turgutlu Belediye Başkanı Turgay Şirin yaptı.

“Düşmanın hainliğini yaşadığımız topraklardayız”

Sözlerine Turgutlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunu aynı milli duruş ve vatanperverlikle, aynı heyecan ve aynı gururla, kutlamanın buruk da olsa mutluluğunu ve bir o kadar da gururunu yaşadıklarını ifade ederek başlayan Başkan Şirin, “Vatanımız üzerinde çirkin hesaplar içerisinde olan düşmanların yenilginin acizliğiyle yakıp kül ettiği, acımasızca şehit ettiği hemşerilerimizin hissiyatlarıyla duygu dolu olduğumuz, ancak her zor sınavımızdan sonra olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti değerleriyle parlayan, Manisa’nın en gözde ilçelerinden biri olan, Ege’nin Anadolu’ya açılan kapısı Turgutlu’muzun düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümündeyiz. Ağır koşullarla imzalanmış Mondros Anlaşması ile silahları elinden alınan ordumuzun; yorgun, yoksul ve perişan halkımızın savaşa sürüklendiği acı günlerin en derin hatıralarının yaşandığı yerdir Turgutlu.1919’un 26 Mayıs’ında Yunan işgalcilerince esaret altına alınan, milletimizin evine, kültürüne, diline, dinine, canına kast edildiği topraklardayız bugün. Bu topraklar ki düşmanın her türlü zalimliği ile karşı karşıya kalmış, zorlu ve acı dolu günler geçirmiş olsa da dünyada eşi benzeri olmayan azim ve mücadelenin temelleri olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yakılan kurtuluş meşalesinin aydınlığı ülkemizi sararken; 19 Mayıs 1919 tarihinde bir deniz kenarından başlayan kutsal yolculuk, Turgutlu’muzu da içine alan coğrafya üzerinde ilerlemiş, tarihler 9 Eylül 1922’yi gösterirken yine bir deniz kenarı olan İzmir’de amacına ulaşmış olarak zaferle sona ermiştir” dedi.

“Türk Milleti’nin asaleti ve gücünü hesaba katmadılar”

Benzerlerine ancak efsanelerde rastlanan şanlı Kurtuluş Savaşı’nın Türk Milleti’nin gücünü tüm dünyaya kanıtladığını söyleyen Başkan Şirin, “İşgalcilerin tüm mevzileri Türk Milleti’nin azmi ve haklı davası karşısında çökmüştür. Bu zafer ki, ülkemizin çatısını örmüş, katiyen eskimeyecek Türkiye Cumhuriyeti’nin şeref ve namusla perçinlenmiş kapılarını aralamıştır.Türk milleti kendi kaderine bizzat hakim olacağını, geleceğine bizzat kendisinin yön vereceğini canının kefaretiyle göstermiştir.Nitekim Çanakkale’den Dumlupınar’a kadar oluk oluk akan şehit kanları, katlanılan zahmetler, ödenen bedeller Türk vatanının etrafını manevi surla çevirmiştir.Devletimizin içerisine yuvalanmış, Türk Askeri’nin varlığına ve maneviyatına leke getirmeye cürret edecek kadar gözü kara olan hainler 2016 yılında da karşımızdaydı.Ancak Yüce Türk Milleti 15 Temmuz gecesinde de tarih sahnesine çıktı, bir kurtuluş meşalesi daha yaktı, yüzyılımızın destanlarından birini daha yazdı.Çünkü o hainlerin hesaba katmadıkları, unuttukları bir şey vardı; o da Türk Milleti’nin asaleti ve gücüydü.İşte bu asalet ve gücün yansıması olan, milli ruh ve milli vicdanın şahlandığı 15 Temmuz gecesi kurulan tuzaklar yerle bir edildi. Büyük bir ecdadın, muazzam bir tarihin mirasçısı olan milletimiz, bu toprakların sahiplerinin kimler olduğunu dünyaya bir kez daha ilan etti” diye konuştu.

“Demokrasi Şehitleri Alanı sizlerin eserinizdir”

Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimine değinen Başkan Şirin, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bugün üzerinde bulunduğumuz alan, ülkemizin dört bir yanında 15 Temmuz gecesi ve sonrasında simgeleşen meydanlarından biri haline geldi. Şanlı Türk Bayrağımızın birleştirici gücüyle hemşerilerimizin akın ettiği meydanımız, o kara gecenin acı ancak bir o kadar gurur dolu anlara sahne olan mücadelesiyle Demokrasi Nöbetleri’ne ev sahipliği yaptı. Gece yarılarına kadar vatan nöbeti tutan değerli hemşerilerime bir kez daha ifade etmek isterim ki 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Alanı sizlerin eseridir. Turgutlu’muza bir kez daha hayırlı uğurlu olmasını, alanın kahramanlık, mücadele ve azmin bir zaferi olarak anılmasını dilerim”

“Biriz ve birlikte olacağız”

Ülke gündemine değinen Başkan Şirin, terör örgütüyle kahramanca mücadele eden güvenlik güçlerinin şehit haberleri ile yüreklerin dağlandığını söyleyerek, “Türkiye Cumhuriyeti’ni bölmeye, milletimiz arasına nifak sokmaya gayret eden, ancak başaramayan, başaramayınca da iyice vahşileşen hain terör örgütünün tuzaklarıyla sarsılıyoruz. Geçtiğimiz yıl Turgutlu’muzdan 2 Mehmetçiğimizi de vatan savunmasında kaybettik. Ancak bilinmelidir ki şer odağı hainlere fırsat vermedik, vermeyeceğiz. Türk Milleti dün olduğu gibi bugün de derin acılarını yüreğine gömüp, asil duruşuyla metanetini korumuştur, korumaya da devam edecektir.Unutulmasın ki bu millet tarihte çok hain gördü. Hepsini de tarihin tozlu raflarına kaldırdı. Çünkü içimizdeki iman eksilmedikçe, Türk Milletine ihanet eden her kim olursa olsun bedelini en ağır şekilde ödeyecektir. Ülkemiz Tek Bayrak, Tek Vatan, Tek Devlet çatısı altında isimleri farklı olsa da içte ve dışta tüm terör örgütüyle mücadele edebilecek yüksek karaktere sahiptir. Terör örgütlerinin gücü bu milleti bölmeye, parçalamaya yetmeyecektir. 30 Ağustos, 7 Eylül, 15 Temmuz gibi nice zaferlerimizden rahatsız olanlar, birliğimizden ve beraberliğimizden ürkenler iyi bilmelidirler bu Aziz Vatan topraklarında aynı şuurla biriz, birlikteyiz ve bir olmaya da devam edeceğiz.Dosta güven düşmana korku salan bu birlikteliğimizin yüzyıllar boyu devam edeceğine dair inancımız dün olduğu gibi bugün de tamdır” dedi.

“Kurtuluşumuz şanlı bayrağımızdan onur duyanlara kutlu olsun”

Mücadelenin adının“Türkiye’nin istikbali” olduğunu söyleyen Başkan Şirin, “Bu kutlu gün, Şanlı Türk Bayrağı altında yaşamaktan onur duyanlara, derdi vatan ve millet olanlara, bugün yine dara düşsek çoluğuyla çocuğuyla ekmeğiyle aşıyla topyekün cepheye koşacak insanlarımıza kutlu olsun.Mücadelemiz Türkiye’nin istikbali mücadelesidir.Yolumuz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına bağlı, çağdaş ve medeni Türkiye Cumhuriyeti’nin yoludur.Zaman, bir olma zamanıdır. Farklılıklarımız olsa da bu topraklar üstünde ezan dinmez, bayrak inmez düşüncesinin birleştirici ruhuyla birbirimize hoşgörüyle, kardeşçe sarılma zamanıdır.Yüce Allah; minarelerimizi ezansız, göğümüzü bayraksız bırakmasın. Her karışı şehitler kanıyla sulanan, Müslümanlıkla yoğrulan bu yurdu imansız bırakmasın. ‘Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez !’ diyenleri, ‘Ne Mutlu Türküm Diyenleri’ vatansız bırakmasın.Şanlı tarihimizden aldığımız Türk Bayrağımızı geleceğimize taşımaya and içtik.Aziz Türk Milleti’nin yazdığı 7 Eylül bu destanı hiçbir zaman unutmayan Turgutluluların da bu anlamlı günü yüzyıllar boyunca her zamankinden daha da büyük bir gurur ile kutlamaya devam edeceğine, cumhuriyete ve Milli Mücadele değerlerine her zamankinden daha fazla sahip çıkacağına, gücüne güç katarak Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için taş üstüne taş koyacağına dair inancımız tamdır.94. şeref yıldönümümüzde bu vatan için, bu millet, bu bayrak için, canlarını feda eden, kanlarını akıtan tüm şehitlerimizi şükranla anıyorum. Bir kez daha; vatanımızı kurtaran, Cumhuriyetimizi kuran, bizlere çağdaşlık yolunu açan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, Ulusal Kurtuluş Savaşımız’da omuz omuza mücadele veren Turgutlu’muzun binlerce isimsiz kahramanını,terör örgütüyle mücadelede ebediyete uğurladığımız kahraman askerlerimizi, güvenlik güçlerimizi ve sivil vatandaşlarımızı saygıyla, minnetle anıyor; Turgutlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümünü kutluyorum” dedi.

Kaynak: İHA