Sola Dönüş Yasakları Trafiği Rahatlattı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından merkezde uygulanan sola dönüş yasakları trafiği büyük ölçüde rahatlattı.

Sola Dönüş Yasakları Trafiği Rahatlattı
15 Mayıs 2016 tarihinden itibaren 25 Aralık ve Değirmiçem kavşaklarında tramvay istikametinde seyreden sürücüler için uygulanmaya başlayan sola dönüş yasakları ile birlikte bu kavşaklardaki faz sayısı 4 fazdan 3 faza düşürüldü. Söz konusu kavşaklarda araçların bekleme sürelerinde ciddi kazanımlar gözlemlendi.

Uygulama öncesinde, kavşağı kullanan tüm araçlar arasında dönüş yasağı getirilenlerin oranı ise yüzde 10 olarak ölçülmüştür. Sola dönüş yapamayan sürücülerin kavşağı geçtikten sonra yönlendirmeleri takip ederek gitmek istedikleri yöne gidebilecekleri düzenlemeler yapılmıştır.

Sola dönüş yapamayan araçlar için yüzde 10 seyahat mesafesi artmasına karşın dur-kalk süreleri, bekleme süreleri ve toplam seyahat sürelerinin azalmasıyla yakıt tüketimi de azaldı. Yasaktan etkilenmeyen sürücüler 90 için ise zaman kazanımı daha fazla oldu.

25 Aralık kavşağında akşam zirve uygulama öncesinde saatte 82 saniye/araç olan gecikme süresi 31sn olmuştur. 25 Aralık kavşağında yüzde 63 iyileştirme sağlanmıştır. Uygulama sonrası sürücülerin bu kavşağı kullanma talebinin yükselmesiyle kavşak hacmi yüzde 38 artmıştır.

Araçların ışıklarda bekleme süresi azaldı

Değirmiçem kavşağında akşam zirve uygulama öncesinde saatte 92 saniye/araç olan gecikme süresi 24sn olmuştur. Değirmiçem kavşağında yüzde 74 iyileştirme sağlanmıştır. Uygulama sonrası sürücülerin bu kavşağı kullanma talebinin yükselmesiyle kavşak hacmi yüzde 14 artmıştır.

31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Eski Otogar (Grand) kavşağında sürücüler için uygulanmaya başlayan sola dönüş yasakları ile birlikte bu kavşakda faz sayısı 4 fazdan 3 faza düşürülmüştür ve bu kavşakta araçların bekleme sürelerinde ciddi kazanımlar olmuştur.

Uygulama öncesinde, kavşağı kullanan tüm araçlar arasında dönüş yasağı getirilenlerin oranı ise yüzde 9 olarak ölçülmüştür. Sola dönüş yapamayan sürücülerin kavşağı geçtikten sonra yönlendirmeleri takip ederek gitmek istedikleri yöne gidebilecekleri düzenlemeler de yapılmıştır.

Eski Otogar kavşağında akşam zirve uygulama öncesinde saatte 72 saniye /araç olan gecikme süresi 24 saniye olmuştur. Eski Otogar kavşağında yüzde 66 iyileştirme sağlanmıştır. Uygulama sonrası sürücülerin bu kavşağı kullanma talebinin yükselmesiyle kavşak hacmi yüzde 7 artmıştır.

Böylelikle kent merkezinde daha akıcı bir trafik olacak, araçlar gitmek istedikleri noktalara daha kısa sürede ulaşacaktır.
Kaynak: İHA