Rize'deki Şiddetli Yağış

Rize İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tepe, İlde geçen hafta meydana gelen şiddetli yağışlardan dolayı içme ve kullanma sularıyla ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Tepe, yaptığı yazılı açıklamada, Rize'de geçen hafta yaşanan şiddetli yağışlar sonrası bir çok içme suyu şebekesinin olumsuz yönde etkilendiğini belirtti.

Pazar ve Çayeli ilçelerinde suya bağlı ishal vakalarında artışlar olduğunu belirten Tepe, bu durumun Halk Sağlığı Müdürlüğünce yakından takip edildiğini ve gerekli dışkı ve su numunelerinin analiz için bakanlığa gönderildiğini ifade etti.

Tepe, Sağlık Bakanlığından Pazar ilçesi ile ilgili olarak gelen sonuçlarda nörovirüs ürediği tespit edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Nörovirüse bağlı ishal salgını özellikle kendisini bulantı, kusma ve karın ağrısı ile göstermektedir. Yine beraberinde üşüme, titreme, ateş ve baş ağrısı olarak da olabilir. Hastalık genelde birkaç günde kendiliğinden iyileşir. Ancak çocuk ve yaşlılarda daha dikkatli olunmalıdır. Bu virüse bağlı hastalıkta kişiden kişiye bulaşma olabileceğinden hijyen kurallarına uyulması korunmada çok büyük önem arz etmektedir. Yine hastalığa yakalanan kişilerde de yakın temastan kaçınılmalıdır.'

Düzenli periyotlarla Andon suyuyla ilgili tahlil çalışmaları yaptırdıklarına işaret eden Tepe, şöyle dedi:

'Bu suyla ilgili olumsuz bir durum olduğunda vatandaşlarımız ivedi olarak bilgilendirilecektir. Andon ve klorlanan diğer şebeke suları harici köy suları ve kaynağı bilinmeyen suların şiddetli yağışlardan sonra kaynatılmadan içilmemesi, yine bu sulara ait depoların en az üç aylık periyotlarla düzenli temizlenmesi gerekmektedir. Ne yazık ki kaynağında temiz olan birçok köy veya mahalle suyumuz depolarının temizliği ve bakımına gereken özenin gösterilmemesinden dolayı kirlenmektedir. Bu durumu düzenli olarak ilgililere haber vermekteyiz. Bu sebeple köy ve mahalle depolarının en az yazın üç kışın beş ayda bir bakım ve temizliklerinin muhtar ve vatandaşlarımızca yapılması çok önemlidir. Talep edilmesi durumunda tüm ilgili sağlık personelimiz vatandaşımıza tam destek vermektedirler. Unutulmamalıdır ki mahalle veya köy içme suyunun temiz olması yolun asfalt veya beton olmasından daha önemlidir.'

Kaynak: AA