Mevsimlik Tarım İşçileri Bursa'dan Kaçıyor

Bursa’da tarım alanında çalışan mevsimlik işçiler her geçen gün azalıyor. Doğu vilayetlerinden tarlalarda çalışmak üzere aileleriyle beraber Bursa’ya gelen işçiler, çadırlarda zor şartlar altında yaşıyor.

Mevsimlik Tarım İşçileri Bursa'dan Kaçıyor
Bursa ve çevresinde mevsimlik işçilerin çadırlarını ziyaret eden Tabip Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası temsilcileri ortak bir rapor hazırladı. Raporda işçilerin temel gıdalara ulaşma sıkıntısı, tuvalet ihtiyaçları, çocuklar ve yaşlılar için sosyal hayat alanlarının olmaması, kullanılabilir su ihtiyaçlarının giderilmemesi gibi temel haklardan uzak kalmaları ele alındı. Her sene çok sayıda işçinin geldiği Bursa’da mevsimlik işçiler kötü şartlardan dolayı Ege bölgesine kayıyor. Birçok kamp alanında geçen yıla göre yarı yarıya azalan işçiler, ortalama 45 lira günlük ücrete çalışıyor. Geçen yıl itibariyle kaymakamlıkların dağıttığı ve kendi imkanlarıyla yaptıkları çadırlarda kalan işçiler yetkililerden yardım bekliyor.

Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, kamp alanlarında salgın hastalık risklerinin fazla ve sağlık kontrollerinin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, "Yok sayılan, görmezden gelinen hayatlar. İlimize gelen tarım işçilerinin dağılımı Yenişehir, Musatafakemalpaşa ve Karacabey ilçelerinde yoğunluk göstermektedir. Mevsimlik tarım işçilerinin meseleleri, diğer meslek odalarının da desteğiyle bir rapor haline getirildi.

Daha önceki yıllarda da hazırladığımız raporları hekimcebakis.org.tr adresinden görebilirsiniz. 2014 yılındaki TBBM’deki mevsimlik tarım işçileri için oluşturulan komisyondan alınan bilgilere göre, Bursa 2010 yılında tarım işçileri için 3,5 milyar, 2011 yılında ise 530 milyon TL ödenek aldı. Alınan bu ücretin 3,5 milyar TL barınma, 372 milyon TL 127 milyon TL diğer harcamalara harcandığını öğrendik. Bursa’da çalışan kaçak, sosyal güvenlik haklarından mahrum insanların varlığı en az çocuk işçiler kadar ciddi bir meseledir" dedi.

Kaynak: İHA