Mersin Valiliği'nden Bayram Tedbirleri

İçel Valisi Özdemir Çakacak, Kurban Bayramı'nın huzur, barış ve güvenlik içerisinde kutlanması için bir takım tedbirlerin alındığını bildirdi.

Vali Çakacak, yaptığı yazılı açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin bayram süresince sorumluluk bölgeleri itibarıyla, huzur planlarını uygulamaya koyacaklarını ve emniyet, asayiş tertip ve tedbirlerini aksatmadan sürdüreceklerini belirtti.

Halkın alışveriş yaptığı yerlerde, eğlence mekanlarında trafik yoğunluğunun artacağından yollarda en üst düzeyde tedbirler alınacağını ifade eden Çakacak, şunları kaydetti:

'Bankalarda, PTT şubelerinde ve büyük mağazalarda yığılma olacağından bu gibi yerlerde güvenlik önlemleri arttırılarak, devriye ve nöbet hizmetleri uygulanacak. Bayram ve hafta sonu tatili süresince otogar, istasyon, liman ve şehir içi otobüs duraklarında yolcuların herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları bakımından gerekli güvenlik önlemleri alınarak, bu gibi yerlerde nöbetçi personel bulundurulması sağlanacak, yaya ve motorlu devriyelerle şehir içi yollar ve karayolları üzerinde tertip edilecek trafik ekipleri veya timlerinin sayıları arttırılacak ve vatandaşlarımızın hizmetlerine hazır hale getirilecek. Gıda üreten iş yerleriyle satışını yapan ve toplu tüketim yerlerinde gıda güvenliğine ve tüketicinin aldatılmasının önlenmesine yönelik kontroller sıklaştırılacak. Belediyelerce toplu taşıma araçlarının seferlerinde sürekliliğin sağlanması amacıyla gerekli tedbirler önceden planlanacak. İtfaiye, su ve kanalizasyon arıza ekipleri hazır hale getirilecek ve nöbetçi memurlukları vatandaş müracaatlarına açık tutulacak.'

Çakacak, bayram süresince halkın sağlıkla ilgili sorunlarının çözümlenmesi için hastane ve sağlık kuruluşlarında nöbetçi personel bulundurulması konusunda üst yöneticiler tarafından önceden planlama yapılacağını aktardı.

Sosyal hizmet kurumlarında barınanların, aileleri veya vatandaşlarca yapılacak ziyaretlerine esas olmak üzere gerekli tertip ve düzenlemelerin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce alınacağını bildiren Çakacak, şöyle devam etti:

'Elektrik kesilmelerine karşı Toroslar Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi İçel İl Müdürlüğü tarafından yeteri kadar ekip göreve hazır bulundurulacak. Telefon arızalarına karşı il telekom müdürlüğü arıza ekiplerini hazır bulunduracak. Sıvılaştırılmış petrol gazı tüpleri İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ile belediyeler tarafından kontrol edilecek. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından tespit edilen yoksul ailelere bayram öncesi gıda, giyecek gibi yardımlar yapılacak, müftülüklerimiz tarafından ise vaazlarda kurban kesen vatandaşlarımızın kesemeyen yoksul vatandaşlarımıza dini bir vecibe ve toplumsal bir yardımlaşma geleneği olarak kurban etlerinden pay vermeleri konusu işlenecek. Bayram süresince meydana gelebilecek sel, su baskını, fırtına gibi doğal afetlere anında müdahale için ilgili birimlerin üst yöneticileri tarafından önceden planlama yapılacak, yeterli ekip teçhizatlarıyla birlikte hizmete hazır halde bulundurulacak. Kurban satış ve kesim yerlerinin tesisiyle kurban atık ve çöplerinin uzaklaştırılması için hazırlıklar ve denetimler, büyükşehir belediyesi, il müftülüğü ile kaymakamlıklar ve ilgili belediyelerce yapılacak.'

Çakacak açıklamasında ayrıca park, cadde, sokak, meydan gibi umuma açık ve çevre hijyen şartları olmayan mahallerde kurban kesimine izin verilmeyeceğini, Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun belirlediği veya izin verdiği kurban kesim yerleri dışında belirlenen usul ve esaslara aykırı olarak kurban kesenler hakkında yasal işlem yapılacağını, hususu mahalli mutat vasıtalarla, hutbe ve vaazlar da dahil olmak üzere vatandaşlara önceden duyurulacağını ifade etti.
Kaynak: AA