Laos'daki ASEAN Zirveleri

Laos’ta devam eden zirvede ASEANÇin, ASEANJaponya, ASEANKore, ASEANAvustralya ve ASEAN Birleşmiş Milletler zirveleri tamamlandı.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Zirvesi’nde ASEAN-Çin, ASEAN-Japonya, ASEAN-Kore, ASEAN-Avustralya ve ASEAN- Birleşmiş Milletler (BM) zirveleri yapıldı.

Laos'un başkenti Vientiane'deki Ulusal Kongre Merkezi’nde dün başlayan ASEAN 28. ve 29. Zirveleri’nde bugün birlik üyeleri partner ülkelerle bir araya geldi.

Güne 29. ASEAN Zirvesi ile başlayan ASEAN liderleri ilk olarak Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Keqiang Li başkanlığındaki Çin heyeti ile 19. ASEAN-Çin zirvesini gerçekleştirdi. Güney Çin Denizi’ndeki egemenlik iddiaları nedeniyle ASEAN'a üye dört üye ile kriz yaşayan Çin’in Başbakanı Keqiang Li toplantıda yaptığı konuşmada, Çin’in ASEAN'ın en yakın komşusu olduğunu ve en büyük ticaret ortağı olduğunu söyledi.

- Japonya, ASEAN'ın gelişmesine değer vermektedir

ASEAN liderleri daha sonra Japonya Başbakanı Shinzo Abe başkanlığındaki Japonya heyeti ile 19. ASEAN-Japonya zirvesini yaptı. ASEAN 2016 dönem başkanı ve Laos Başbakanı Thongloun Sisoulith, Japonya’nın ASEAN’a yaptığı katkılardan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Sisoulith, 'Japonya, ASEAN’ın bölgesel ve uluslararası rolüne, bölgesel entegrasyon çabalarına, ikili, çok taraflı ve işbirliği çerçevesi içerisinde ekonominin büyümesine, ASEAN'ın gelişmesine değer vermektedir’’ dedi.

ASEAN ikili toplantılarının öğleden sonraki ilk zirvesi Güney Kore ile yapıldı. 18. ASEAN-Kore zirvesinde söz alan Güney Kore Başbakanı Park Geun-hye, 'Umuyorum ki bugün bu toplantı, bize şimdiye kadar başardıklarımızın ürünlerini toplayabilme imkanı verecektir. Ayrıca geleceğe dair vizyonumuzun belirginlik kazanmasıyla karşılıklı işbirliğimize gereken inancı da güçlendiririz.' ifadelerini kullandı.

Güney Kore toplantısının hemen sonrasında Avustralya ile ikinci kez bir araya gelen ASEAN liderleri 2. ASEAN-Avustralya Zirvesini düzenledi. Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull buradaki konuşmasında, 'Avustralya ve ASEAN coğrafi konumlarından ve çıkar benzerlikleri nedeniyle yakın ortaklar. Bu anlamda, Avustralya olarak sadık bir ortak olmaya çalışacağız. Bugün sizlerle görüşme davetiniz için teşekkür ediyor, tüm ülkelerimizin karşılıklı çıkarları için hedefli ve pratik tartışmaları sabırsızlıkla bekliyorum' ifadelerine yer verdi.

Laos Başbakanı Thongloun Sisoulith'in 8. ASEAN-BM ve 8.Mekong-Japonya zirvesinin ardından Laos’ta bulunan dünya liderleri onuruna verdiği akşam yemeği ile günün programları sona erdi.

Yarın sona erecek ASEAN 2016 Zirveleri'nin son gününde, 4. ASEAN-Hindistan, 4. ASEAN-ABD ile 11. Doğu Asya Zirvesi yapılacak. Kapanış törenininde Laos'nun ASEAN dönem başkanlığını Filipinler’e devretmesi ve Laos Başbakanı Sisoulith’in düzenleyeceği basın toplantısıyla tamamlanacak.

Kaynak: AA