Jeotermal İle Spirulina Üretilecek

Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksek Okulu tarafından yürütülen “Spirulina Üretim” çalışmasına İncirliova Belediye Başkanlığı Jeotermal suyu temin ederek katkı sağlayacak.

Jeotermal İle Spirulina Üretilecek
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da desteklenen ve 01 Eylül 2016 tarihinde hayata geçirilen proje kapsamında Yalova ve Aydın illerindeki jeotermal kaynaklarından alınacak olan jeotermal suyu ile spirulina üretimi gerçekleştirilecek.

Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Derya Güroy ile Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Betül Güroy, Gıda İşleme Bölümü Öğretim Elemanı ve Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Serhan Mantoğlu ile Gıda İşleme Bölümü Elemanı Öğretim Görevlisi Selim Gevrek, İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale’yi makamında ziyaret ederek söz konusu projeye ilişkin bilgiler verdi.

GÜROY“BİR KİLO SPİRULİNA BİR TON SEBZE VE MEYVEYE BEDEL”

Meslek Yüksek Okulu bünyesindeki çalışmalar sonucu üretilen spirulina ayranlarını Başkan Kale’ye ikram eden Gıda İşletme Bölüm Başkanı Betül Güroy; “Spirulina yüzde 60 -75 arasında protein içeren, et ürünleri, süt ürünleri ve yumurta gibi ana besin kaynaklarımızda bulunan birçok besin öğesini içeren önemli bir sucul üründür. Esansiyal aminoasitleri ve esansiyel yağ asitlerini, B, C vitaminleri, Mg, Fe gibi çok önemli mineralleri içermektedir. Doğada sadece anne sütünde ve Spirulina’da, tüm esansiyel aminoasitler, omega-3,6,9 esansiyal yağ asitleri dengeli bir şekilde bulunmaktadır. Demir (Fe) eksikliği sonucu; konsantrasyon bozukluğu, halsizlik, kalp çarpıntısı, yorgunluk, solgunluk, sinirlilik, bağışıklık sisteminde zayıflık, saçlarda ve kemiklerde kırılganlık gibi sorunlar oluşabilir. Kırmızı et, karaciğer ve ıspanak önemli demir kaynağıdır. Spirulina; ıspanaktan 58 kat, dana ciğerinden 28 kat daha fazla organik demir oranına sahiptir. Magnezyum (Mg), hayati önem taşıyan 11 mineralden birisi (Kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, krom, iyot, selenyum, magnezyum), belki de en önemlisidir. Sinir sistemini sakinleştirmeye yardımcıdır ve stres önleyici bir mineradir. Enzimlerin çalışmasını ve kandaki şekerin enerjiye dönüştürülmesini sağlayarak yağlanmayı önler. Cilt, saç ve tırnaklara faydalıdır. Yeşil bitki yapraklarında magnezyumun en önemli işlevi, klorofil molekülünde merkezi atom olarak yer almasıdır. Bitki yapraklarında toplam magnezyum, klorofil molekülünün içerisinde yer alır. Spirulina, en yüksek klorofile sahip yeşil sebzelerden bile, 22 kat daha fazla klorofil içerir. Badem, fındık ve koyu yeşil sebzeler bol miktarda magnezyum içeren besin maddeleridir. Spirulina; adsorbant özelliği ile radyasyon rahatsızlıkları; içerdiği mineraller, esansiyal amino grup asit ve yağ asitleri ile şeker, kalp, kanser gibi birçok hastalığın önlenmesinde etkilidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici, aşırı yağlanmayı ve yaşlanmayı önleyici etkileri gibi birçok faydası bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda Bir ton değişik sebze ve meyvede elde edilen besin değerinin karşılığı bir kilo spirulina ile karşılanabilmektedir” dedi.

GÜROY “GELECEĞİN EN İYİ GIDASI SPİRULİNA OLACAK”

Spirulina’nın NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından astronot gıdası başta olmak üzere birçok alanda kullanıldığına dikkat çeken Armutlu Meslek Yüksek Okulu Müdürü Derya Güroy da “Birleşmiş Milletler açlıkla mücadelede Spirulina’dan faydalanmaktadır. Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) Dünya Gıda Konferansı’nda Spirulina’nın geleceğimizin en iyi gıdası olduğunu açıklamıştır. 1993 yılında Uluslararası Gıda Konferansında “En iyi doğal besin” ödülüne layık görülmüştür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Cenevre’deki bir toplantıda “Spirulina çocuklar ve yetişkinler için sağlıklı bir besindir.” açıklaması yaparak önemini belirtmiştir. NASA ve ESA (European Space Agency), astronotların uzay seyahatlerindeki beslenmelerinde Spirulina kullanmaktadır. 1 porsiyon Spirulina 3 gram olarak kabul edilir. Kilogram fiyati 8 - 40 dolar arası değişmektedir. Dünyada 20’den fazla ülkede üretimi yapılmakta ve 75 civarı ülkede tüketilmektedir. Spirulina; tablet yada toz halinde piyasada satılmaktadır. Hergün tablet olarak alınabileceği gibi, toz yada biomass tipini tarhana ve yayla gibi çorbalarda baharat olarak, yoğurt ve süt tüketilirken az miktarda katılarak, ekmek, kek, mantı gibi geleneksel yiyeceklerde kullanarak, tükettiğimiz gıdaların besinsel değerleri arttırılabilir. Metal bağlama kapasitesinden dolayı toz hali sulandırılarak cilde sürüldüğünde adsorbant özellik gösterirken, biomass olarak sürüldüğünde bioadsorbant özellik gösterir ve cilde zararlı bileşenleri uzaklaştırır. Bu özelliğinde atık suların arıtılmasında da faydalanılmaktadır. Spirulina, sindirim yoluyla vücut içinde ya da dışarından vücuda nüfuz etmesi yoluyla kullanıldığında bir çok olumlu etkileri olan Amerika, Avrupa, Çin ve Japonya’da yaygın olarak kullanılan bitkisel bir su ürünüdür. Yapılan araştırmalar sonucunda da Spirulina geleceğimizin en iyi gıdası olacağını göstermektedir” şeklinde konuştu.

KALE; “HER TÜRLÜ BİLİMSEL ÇALIŞMAYI DESTEKLERİZ”

Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksek Okulu tarafından kendilerine yapılan ziyaretten dolayı onur duyduklarını ifade eden İncirliova Belediye Başkanı Gürşat Kale, her türlü bilimsel çalışmayı desteklemeye hazır olduklarını söyledi.



Kendisine ikram edilen Spirulinalı ayranı içen Başkan Kale; “Halkımızın sağlığı ve geleceğimiz için söz konusu projeye dahil olmaya karar verdik. İlimizdeki çeşitli jeotermal kaynaklarından aldığımız numune jeotermal sularını kendilerine teslim ediyoruz. Yapılacak incelemeler sonucunda jeotermal sularımızın spirulina üretimine elverişli olması halinde bilimsel bir çalışmaya katkı sağlayacağımız gibi, ilçemizde spirulina üretim çalışmasının da önünü açmış olacağız. Bu nedenle Yalova Üniversitesi tarafından yürütülen, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından da desteklenen bu projeye İncirliova Belediyesi olarak jeotermal su temini konusunda katkı sağlayacağı” dedi.

Jeotermal su kuyusundan bizzat kendisi numune alan Başkan Kale; “İncirliova’mızı her alanda tanıtmak, geleceğin gıdasını ilçemizde yetişmesini sağlamak için her türlü fedakarlığa hazırız” dedi.

Kaynak: İHA