İTO Başkanı Demirtaş Açıklaması

'Kendi kruvaziyer şirketimizi kurarak Akdeniz'de Türk bayraklı kruvaziyer gemilerinin dolaşmasını istiyoruz'.

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'de kruvaziyer turizmini tekrar canlandırmak istediklerini belirterek, 'Kendi kruvaziyer şirketimizi kurarak Akdeniz'de Türk bayraklı kruvaziyer gemilerinin dolaşmasını istiyoruz' dedi.

Demirtaş, İTO meclisi üyelerine, '6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'a ilişkin bilgilendirme toplantısında, bu düzenlemeyle iş dünyasının ve birçok kurumun rahat nefes alabileceğini ifade etti.

İzmir'de kruvaziyer turizminde yaşanan sıkıntıları gidermek için çalıştıklarını dile getiren Demirtaş, 'Bu sıkıntılar geçecek. Hiç bir kriz kalıcı değil. Kim ne derse desin kruvaziyerler esnafımız için büyük bir umuttu. Bayram sonrası İspanya’ya gidip büyük kruvaziyer firmalarıyla görüşeceğiz, ayrıca kruvaziyer fuarına katılacağız. Umarım bu gemilerin rotalarını tekrar İzmir’e çeviririz.' diye konuştu.

- 'Türk bayraklı kruvaziyerler'

Kruvaziyer firmalarının rotasının tekrar İzmir'e çevrilmesi için bazı çalışmalar yaptıklarını anlatan Demirtaş, şunları kaydetti:

'Kendi kruvaziyer şirketimizi kurarak Akdeniz'de Türk bayraklı kruvaziyer gemilerinin dolaşmasını istiyoruz. Bunları Sayın Başbakan'a söyledim. 'Siz bir çalışma yapın, biz de konuyu değerlendirelim' şeklinde cevap verdi. Ama Başbakanımız böyle derken TOBB Başkanı çok ilgilenmedi ve Deniz Ticaret Odası Başkanı, hayret verici biçimde bu fikre karşı çıktı. Bizim TOBB Başkanımız, herhalde Kayserili olduğundan, yani deniz memleketinden olmadığından bu projemizden pek memnun kalmadı. Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı da orada ‘bu çok büyük proje. Yaklaşık 1 milyar doları bulabilir. Biz bu işi yapmayız’ demesine şaşırdık. Eğer, siz büyük ülkeyseniz, ki bunu yapılan projeler gösteriyor, bunu da yapabilecek güçtesiniz demektir. Ama DTO Konsey Başkan Yardımcısı ‘olmaz’ diyor. Dünyada bu kadar kruvaziyer şirketi varken, hatta KKTC’nin bile kruvaziyer gemileri var. Biz niye yapamayalım. İnanıyorum ki Türk bayraklı kruvaziyerler denizlerimizde kısa sürede dolaşacaktır.'

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin ile SGK İl Müdürü Ekrem Gülcemal da üyelere yasayla birlikte sağlanan avantajları anlattı.

Kaynak: AA