İsveç Ve Finlandiya'ya Zambiya'dan Tarım Bağışlarını Geri İstedi

Çiftçiler Birliği yetkililerini hibe edilen paraları zimmetine geçirmekle suçlayan Finlandiya ve İsveç yaptıkları bağışların geri ödenmesini istedi.

İsveç ve Finlandiya, Zambiya Ulusal Çiftçiler Birliği (ZNFU) yetkililerini ülkeye yapılan bağışları zimmete geçirmekle suçlayarak, daha önce yaptıkları 34 milyon dolarlık bağışın iadesini talep etti.

İsveç Büyükelçiliği Karşılıklı Kalkınma Programı Yardımcısı David Wiking, Zambiya'nın başkenti Lusaka'da yaptığı basın toplantısında, denetmenlerin, ZNFU'daki bazı üst düzey yetkililerin hibe edilen paraları zimmetlerine geçirdiklerini ortaya çıkardıklarını söyledi.

ZNFU'nun şubat ayında ortaya atılan iddiaların ardından hazırladığı muhasebe raporlarına güvenilemeyeceğini ifade eden Wiking, 'Hazırlanan raporlar, ciddi çelişkilerle dolu, Üstelik rapor, yolsuzluk suçlamalarını çürütecek belgeleri de içermiyor.' ifadelerini kullandı.

İsveç ve Finlandiya adına açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Wiking, denetmenlerin muhasebe raporlarına tam erişimlerinin olmadığını belirterek, 'Raporlarla ilgi elde ettiğimiz tek sonuç, ZNFU'nun bilgi-işlem sisteminin kazara ya da bilinçli olarak devre dışı bırakıldığıdır.' dedi.

Wiking, Zambiya hükümetinin ZNFU yönetim kurulu üyelerine karşı harekete geçmesini istediklerini kaydetti.

Hazırlanan yolsuzluk raporunun güvenlik güçlerine iletilmesi ve suçlanan kişilere karşı harekete geçilmesini beklediklerinin altını çizen Wiking, 'Bu bağışlar Zambiya'daki çiftçiler için gönderilmişti. Bazı yetkililerin çalması için değil.' diye konuştu.

Zambiya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Moses Suwali, AA muhabirine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, İsveçli ve Finli yetkililerce hazırlanan raporlar üzerinde derinlemesine çalıştıklarını, suça bulaşan yetkililerle ilgili gerekli adımların atılacağını vurguladı.

Bazı bağışçı kurumların sadece yardım ettiklerini ama yaptıkları bağışların nasıl harcandığını takip etmediklerini belirten Uluslararası Şeffaflık Örgütü Zambia Direktörü Goodwell Lungu ise birçok bağışçı kuruluşa, yaptıkları yardımları geri istemelerini tavsiye etti.

Denetmenlerin, şubat ayında ZNFU içinde dolandırıcılık faaliyetleri olduğunu iddia etmesinin ardından, Çiftçiler Birliği KPMG adlı kuruluşa rapor hazırlatmıştı.
Kaynak: AA