Gaziantep'te Sola Dönüş Yasakları Trafiği Rahatlattı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kent merkezinde uygulanan sola dönüş yasakları trafiği büyük ölçüde rahatlattı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, 15 Mayıs 2016 tarihinden itibaren 25 Aralık ve Değirmiçem kavşaklarında tramvay istikametinde seyreden sürücüler için uygulanmaya başlayan sola dönüş yasaklarıyla birlikte bu kavşaklardaki faz sayısı 4 fazdan 3'e düşürüldü. Söz konusu kavşaklarda araçların bekleme sürelerinde ciddi kazanımlar gözlemlendi.

Uygulama öncesinde, kavşağı kullanan tüm araçlar arasında dönüş yasağı getirilenlerin oranı ise yüzde 10 olarak ölçülmüştü. Sola dönüş yapamayan sürücülerin kavşağı geçtikten sonra yönlendirmeleri takip ederek gitmek istedikleri yöne gidebilecekleri düzenlemeler yapıldı.

Sola dönüş yapamayan araçlar için yüzde 10 seyahat mesafesi artmasına karşın dur-kalk süreleri, bekleme süreleri ve toplam seyahat sürelerinin azalmasıyla yakıt tüketimi de azaldı. Yasaktan etkilenmeyen sürücüler içinse zaman kazanımı daha fazla oldu.

25 Aralık Kavşağında akşam saatlerinde uygulama öncesinde saatte 82 saniye/araç olan gecikme süresi 31 saniye oldu. 25 Aralık Kavşağında yüzde 63 iyileştirme sağlandı. Uygulama sonrası sürücülerin bu kavşağı kullanma talebinin yükselmesiyle kavşak hacmi yüzde 38 arttı.

Değirmiçem Kavşağında ise, uygulama öncesinde saatte 92 saniye/araç olan gecikme süresi 24 saniye oldu. Bu kavşakta yüzde 74 iyileştirme elde edildi. Uygulama sonrası sürücülerin bu kavşağı kullanma talebinin yükselmesiyle kavşak hacmi yüzde 14 arttı.

31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren Eski Otogar (Grand) kavşağında sürücüler için uygulanmaya başlayan sola dönüş yasaklarıyla, bu kavşakta faz sayısı 4 fazdan 3 faza düşürüldü ve bu kavşakta da araçların bekleme sürelerinde ciddi kazanımlar oldu.

Uygulama öncesinde, kavşağı kullanan tüm araçlar arasında dönüş yasağı getirilenlerin oranı ise yüzde 9 olarak ölçüldü. Sola dönüş yapamayan sürücülerin kavşağı geçtikten sonra yönlendirmeleri takip ederek gitmek istedikleri yöne gidebilecekleri düzenlemeler de yapıldı.

Eski Otogar kavşağında uygulama öncesinde saatte 72 saniye/araç olan gecikme süresi 24 saniye oldu. Burada yüzde 66 iyileştirme sağlandı. Uygulama sonrası sürücülerin bu kavşağı kullanma talebinin yükselmesiyle kavşak hacmi yüzde 7 artmıştır.

Böylelikle kent merkezinde trafik daha akıcı hale geldi ve araçlar, artık gitmek istedikleri noktalara daha kısa sürede ulaşabiliyor.

Kaynak: AA