Büyükşehir Çalışanlarına Yüzde 8 Zaman

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “toplu iş sözleşmesi ile işçilerimizin ücretlerine ilk yıl birinci altı ayda yüzde 4 ikinci altı ayda yüzde 4 olmak üzere toplamda yüzde 8,16, ikinci yılda ise birinci altı ayda yüzde 3 ikinci altı ayda yüzde 3 olmak üzere toplamda yüzde 6,09 oranında zam yaptık” dedi.

Büyükşehir Çalışanlarına Yüzde 8 Zaman
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve HAK İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 680 kadrolu işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesini imzalandı. Sendika temsilcileri ve belediye yetkilileri ile çalışanların katıldığı törende, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Her bir kişinin performansı belediyemizin performansını etkiliyor. Her bir kişinin gayreti hepimizi etkilemektedir. Her birimizin gayreti Antalya için son derece değerlidir. Çalışanlarımızın hakkını elimizden geldiği kadar azami derecede vermeye çalışıyoruz. 2014 yılında göreve geldiğimizde işçilerimizin ikramiyeleri ödenmemişti. İşçilerin kesilen sigorta primleri dahi yatırılmamıştı. Olağanüstü bir gayretle bu borçları sıfırlamaya çalıştık. Büyükşehirler içerisinde sosyal yardımlar ve ek ödemelerde en yüksek ücreti belediyemizin ödemesi çok mutlu bir gurur kaynağıdır. Birçok büyük şehir belediyesine göre bizim personelimizin eline geçen miktar en az yüzde 50 daha yüksektir. Hatta bazı büyükşehir belediyesi ücretlerine göre 2 katını geçtiğimizi görüyoruz” dedi.

“Antalya’ya 5 sene bir çivi çakmadan gittiler”

"İmkan olsa da daha fazla artış yapsak. Çok yüksek miktarlar ödeyebilsek. Biz bizden öncekiler gibi yapamayız. Bir toplu iş sözleşmesine imza atmak çok kolaydır" diyen Türel, "Ama onun gereğini yerine getirmek işin zor kısmıdır. Ben kazanayım Antalya kaybetsin hiçbir zaman diyemedim. Bunu yapanlar geçici iş sözleşmesine yüksek ücretler ile imza atanlar, belediyede personelin maaşlarını dahi ödeyemeyenler, gördüğünüz gibi Antalya’ya 5 sene bir çivi çakmadan gittiler. Birçok arkadaşımız yolda yanımıza gelerek, 5-6 aydır maaş alamadıklarını söylediler. Biz yapamayacağımız hiçbir şeyin sözünü vermeyiz. Verdiğimiz sözü de gerçekleştiririz. Hesap kitap yapmadan sözleşme imzalayamayız. Bu gerçekler ışığında sendikamız ile anlaştık. İşçimizi mutlu edecek bir anlaşma yaptık. Enflasyonun altında bir ücret kalmaması yolundaki tercihimizle personel alacaklarımızı enflasyona yenik düşürmedik. Büyükşehir belediyesi geçmişte yapılan hesapsız iş sözleşmeleri ile yüksek bir işçi ücretlerini ödemekteydi. Tabi bu çıtanın yeniden büyümesi belediyeyi personelin maaşını ödeyemeyecek duruma getirdi” diye konuştu.

“Bunun dışında sosyal yardımlara da gerekli zammı yapıyoruz”

Yeni iş sözleşmesi ile birlikte çalışanların ücretlerini yüzde 50’lere varan oranda artırarak taban yevmiyesini 85 liraya çıkardıklarının kaydeden Türel," Birçok büyükşehir belediyesinde taban fiyat uygulaması yoktur. Taban ücret yasal asgari ücrettir. Birçok belediyede böyledir. Biz yevmiyesi en yüksek olan işçilerimize bile en az enflasyon oranı kadar ücret artışı yaptık. İmzalayacağımız toplu iş sözleşmesi ile işçilerimizin ücretlerine ilk yıl birinci altı ayda yüzde 4 ikinci altı ayda yüzde 4 olmak üzere toplamda yüzde 8,16 ikinci yılda ise birinci altı ayda yüzde 3 ikinci altı ayda yüzde 3 olmak üzere toplamda 6,09 oranında zam yaptık. Hem birinci yıl hem ikinci yıl enflasyon rakamı bu yaptığımız zammın üzerinde ise farkı da ücret zammı olarak personelimize ödüyoruz. Bunun dışında sosyal yardımlara da gerekli zammı yapıyoruz. Antalya tarımın ve turizmin başkentidir. Her hizmet mükemmel olmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

“Önemli olan çalışanlarımızın mutlu olmasıdır”

Antalya’da her işçinin bir başkan sorumluluğunu taşıdığının ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Yılmadan mutlaka karşılık beklemeden hizmetlerimize devam etmeliyiz. Biz burada rahat yaşayalım diye binlerce asker, polis ve kamu görevlisi büyük görevler üstleniyor. Diğer taraftan 3 milyon insanımızın işsiz olduğunu unutmayın. On bilerce işsiz varken hepimiz işimizin kıymetini bilmeliyiz. Antalya’nın 19 ilçesinde misafirlerimize en iyi hizmeti vermeye çalışacağız. Sendikamızın bize çok önemli desteği oldu. Ülkemizde sendikacılık geleneği daha çok ücret pazarlığı olarak algılanıyor. Artık böyle olmaması gerekiyor. İşçimizin eğitimi, çocuklarının eğitimi, tatil imkanı işçimize kooperatifler ile destek olmak gibi sorumluluklarımız olduğunu düşünüyorum. Bu konuda hükümetimizin geçmiş zamanlarda bir çok desteği oldu. Önemli olan çalışanlarımızın mutlu olmasıdır” dedi.

“Demokrasiden ve milletimizin yanında yer almanın onurunu da yaşıyoruz”

HAK İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan ise konuşmasında 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan vatandaşları anarak, “15 Temmuz dünyanın küresel güçlerinin Türkiye’yi işgalin hareketinin önemli bir adımıydı. Bu adımı halkımızın büyük direnişi ile ortadan kaldırdık. Konfederasyonumun üyeleri ilk dakikan sonra milli iradenin yanında Cumhuriyetimizin bekasının yanında demokrasimizin yanında saf tutmuştur. Konfederasyonumuzda 100’ün üzerinde yaralımız bunların 15 tanesi ağır yaralı 3 tanesi şehidimiz olmak üzere bu mücadelede en ön safta yer almanın gururunu yaşıyoruz. Demokrasiden ve milletimizin yanında yer almanın onurunu da yaşıyoruz. Geleceğimiz adına özgürlükler adına çok önemli bir sınav verdik. Millet, seçtiklerinin korkusuzca yürümesinin ardında hayatlarını feda edecek kadar fedakar bir topluma sahip olduğumuzu da göstermiştir. Bunun için 15 Temmuz Türkiye Cumhuriyeti liderliğinin de tescil edildiği bir tarihtir” dedi.

“15 Temmuz sonrası oluşan bu iklimi son derece önemli buluyoruz.”

“Bu ülkede siyasi partiler olacak, farklı çözümler olacak, siyasi partiler bu çözümler üzerinden yürüyecek” diyen Arslan, “Kendi politikalarını topluma kabul ettirmek için mücadele edecekler, yarışacaklar. Muhalefet iktidarı eleştirecek. İktidar buradan çözüm çıkaracak. Bütün bunları demokratik bir iklimde yapmamız gerekiyor. 15 Temmuz sonrası oluşan bu iklimi son derece önemli buluyoruz. Bu iklim bizim için gerekli olan bir iklimdir. Bu iklimin canlı tutulması gerekiyor. Bu ülkede bulunan farklıkların bizim için büyük bir zenginlik olduğunu belirtiyoruz. Bu ülkenin ortak paydası olan demokraside birlikte olmalıyız. 15 Temmuz’u unutmamız gerekiyor” dedi.

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel ve HAK İş Genel Başkanı Mahmut Arslan arasında yeni iş sözleşmesi imzaladı. İmza töreninin ardında ikili birbirine hediyeler taktim etti.
Kaynak: İHA