Zeytinde Dal Kuruması Didimli Üreticiyi Endişelendirdi

Aydın’ın Didim ilçesinde, zeytin ağaçlarında görülen dal kuruması zeytin üreticisini endişelendirdi.

Zeytinde Dal Kuruması Didimli Üreticiyi Endişelendirdi
Didim Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Hasan Yavuz, ilçede yeni dikimlerle beraber yaklaşık 1 milyon zeytin ağacı olduğunu ifade ederek, Türkiye’de zeytin yetiştiriciliğinde mevcut zararlı ve hastalık sorunlarına ek olarak Verticillium solgunluğu olarak bilinen ve ağaçlarda kısmi dal kurumaları ile tam kurumaya neden olan bir hastalık daha bölgede kendini göstermeye başladığını belirtti.

Aynı zamanda Aydın Büyükşehir belediye meclis üyesi de olduğunu ifade eden Yavuz, bölgede edindiği bilgilere göre il genelin de her yüz zeytin ağacın dan 5-6’sı Verticillium solgunluğu olarak bilinen ve ağaçlarda kısmi dal kurumasına neden olan hastalık görüldüğü ve bu oran sahillerde özellikle Didim de daha fazla olduğunu söyledi.



Bölge çiftçisini tedirgin eden zeytin dal kurumalarını yetkililerle de paylaştıklarını belirten Yavuz, Verticillium solgunluğu olarak bilinen ve ağaçlarda kısmi dal kurumaları ile tam kurumaya neden olan hastalığa karşı henüz bir çare bulunamadığını ifade etti.

Yavuz, bölgede sinsice ilerleyen zeytin hastalığını Aydın Büyüyükşehir belediye meclisine taşımak için hazırlık içinde olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA