TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

'Sigorta şirketleri hafif hasarlara ağır prim ödetiyor'.

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigorta şirketlerinin hafif hasarlara ağır prim ödettiğini belirterek, 'İnsanlar hasarları cebinden ödemeye zorlanıyor.' ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, sigorta şirketlerinin primlerde indirim yaptığı yönünde haberlerle piyasanın tansiyonunun düşürülmeye çalışıldığını belirtti.

-'Hak mı, adalet mi bu'

Sigorta şirketlerinin bu yıl yüzde 100'ü geçen prim artışlarının kabul edilemez olduğuna dikkatti çeken Palandöken, şöyle devam etti:

'2016 yılı prim artışı 2014 ve 2015 yıllarının toplamından fazla olmuş. Şimdi de 'hafif hasarlı kazaları eğer sigorta şirketine ödetirseniz sizi hasarlı sürücü sınıfına sokarak seneye priminizi yüzde 150 artırır, aman sigortanız bozulmasın, hasarları cebinizden öderseniz iyi edersiniz' diyorlar. İnsanları hasarları ödemeye zorluyorlar. Hak mı, adalet mi bu.'

Palandöken, zorunlu sigorta primi tablosuna bakıldığında 2016 yılında toplanan primlerin, 2014 ve 2015 yıllarının toplamından daha fazla prim yazıldığını ve üç yıldır devam eden primlerin yükselişinin 2016 yılında nasıl tavan yaptığının çok açık görüldüğünü bildirdi.

Taşımacı esnafı ilgilendiren ticari araç primlerine bakıldığında primlerin yükselme eğiliminde olduğuna değinen Palandöken, şunları kaydetti:

'Ticari taksilerin 2015 sonu, bin 729 lira olan prim ortalaması 2016 yılı Ağustos'ta bin 238 liraya çıkmış, minibüste, midibüste, otobüste aynı artış trendini görüyoruz. Bu nedenle sigorta şirketlerinin gerçek indirimini bekliyoruz.'
Kaynak: AA