Prof. Dr. Ilıcalı, Olası Bir Depreme Karşı Projelerin Dayanıklılığını Değerlendirdi

Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, CNN Türk ekranında yayınlanan “Hakan Çelik ile Hafta Sonu” programına konuk oldu. Ilıcalı, olası bir Marmara depremine karşı, İstanbul’un kentsel dönüşümünün yeterliliği ve yeni yapılan kökprülerin dayanıklılığı hakkında yöneltilen soruları yanıtladı.

Prof. Dr. Ilıcalı, Olası Bir Depreme Karşı Projelerin Dayanıklılığını Değerlendirdi
Ak Parti Erzurum Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İmar Ulaştırma Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, CNN Türk televizyonunda Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı. Ilıcalı, kentsel dönüşüm projeleri ve yeni yapılan köprülerin, olası bir İstanbul depremi karşısında ne kadar dayanaklı oldukları konusunda değerlendirmelerde bulunarak halkın bu konuda rahat olması gerektiğinİ vurguladı.

“Köpüler Depreme Dayanıklı”

Program sunucusu Hakan Çelik’in “Büyük Türkiye, büyük projeler yapıyor. Kentsel dönüşüm projeleri var, yeni köprüler açılıyor, Avrasya tüneli açılacak, MARMARAY şuan hizmet veriyor. Peki bunlar depreme ne kadar dayanıklı?” sorusu üzerine Milletvekili Ilıcalı, ilk deprem müdürlüğünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı döneminde kurulduğunun altını çizerek “Uzman hocalarla beraber Kadir Topbaş zamanında da deprem birimleri oluşturuldu. Bunlarda yetmedi İstanbul Teknik Üniversitesi, ODTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi’ne rapor verildi.

Köprü ve viyadüklerle ilgili güçlendirme çalışmaları oldu. Biz inşaat mühendisi olarak hesaplamalar yaparız. Olası büyüklükteki depreme göre yapıyı tasarlarız. Büyük projeleri günümüz teknolojisini kullanarak modelliyoruz. Simülasyon uygulamasıyla olası afete karşı projelerin davranışını görüyorsunuz. Örnek verecek olursak MARMARAY 9 büyüklüğündeki olası bir depreme göre tasarlanmış. Ben sizin bu programa çok katıldım. CNN binasının ne kadar testi yapıldı bilmiyorum ama olası bir depremde en güvenli yerlerin başında MARMARAY’ın olduğunu söyleyebilirim. Bu projeler ilk defa Türkiye’de yapılmamış, dünyanın her yerinde yapılmış projeler ve konunu uzmanlarından yararlanılmış. Vatandaşlarımız rahat olsunlar.”dedi.

Birinci Köprü Depreme Nekadar Dayanıklı?

Birinci Köprü’nün 1970’li yıllarda yapıldığını hatırlatan Çelik, bu eski projelerin depreme dayanıklı olup olmadığı sorusunu Ilıcalı, “Evet Birinci Köprü, 1973’te inşa edilmiş ama periyodik bakımlardan geçirilmiş, zaman zaman ana taşıyıcılarda önemli onarımlar yapılmış. Ayrıca belirtmek isterimki köprülerimizde akıllı siztemler mevcut. Yani siz köprüdeki herhangi bir rüzgar yükünü veya bu geçen ağırlıklara karşı orada meydana gelen deformansyonları görebiliyorsunuz. Öyle bir sistem diyelim rüzgar yükü arttı otomatik olarak akıllı sistemle köprünün trafiğe kapatılma durumu söz konusu.”şeklinde yanıtladı.

“Hastanelerde Güçlendirme Çalışmalakrı Yapıldı”

Olası bir deprem anında en hassas olan yerlerin başında hastanelerin geldiğini belirten Milletvekili Ilıcalı, “Hastanelerimzi her koşulda ayakta tutmalıyız. Güçlendirilmesi gereken hastanelerimizde çalışmalar yapıldı. Yapımı devam eden yeni hastanelerde ise 7.5 , 9 büyüklüğünde meydana gelebilecek olası depremlere karşı projeler detaylı olarak inceleniyor. Yapı denetimiyle ilgili hükümetimiz tarafından önemli yasalar çıkartıldı.”cümlelerine vurgu yaptı.

“Kentsel Dönüşümü Rant Olarak Görmek Haksızlık”

Kentsel Dönüşüm çalışmalarını ‘rant odaklı’ diye değerlendirenler için açıklamalarda bulunan Ilıcalı “Böyle birşey mümkün değil. Esenyurt Belediyesi’nde Kentsel dönüşümler yapılıyor. Belediyenin bu çalışmalarına rant odaklı diyebilir miyiz? Böyle birşey olmaz. Bizim için en önemli değer insan hayatı. Herşey insan için diyoruz kalkıp bu noktada ranttan bahsetmek büyük bir haksızlık olur. Hangi belediyenin kaç bin tane dönüşüm yaptığına bakarsak bu tezler de çürümüş olur. Çöp konusunda eleştiriler yapılıyor. 94 yılından önce insdanlar çöpün altında kaldı öldü. Bugün çöpte vahşi depolama oluyormu? Çöpten biz enerji elde ediyoruz. Gazeteler hava kirliliğiyle mücadele için maske dağıtıyorlardı. Şimdi bizim hükümetimiz doğal gazı getirmiş bu gibi sorunların önüne geçilmiş.”diye belirtti.

“Barajlar Depreme Dayanıklı mı?”

Program sunucusu Hakan Çelik’in barajların depreme karşı sağlamlığı konusundaki sorusu üzerine Ilıcalı, “Siz bana bir tane baraj söyleyebilir misiniz hesaplama olamadan inşa edilen. Barajların deprem anında bir risk taşıması mümkün değildir. Çünkü yapımında bir sürü hesaplamalar testler yapılıyor. Barajlar öyle bir risk taşısa insanlar susuzluktana değil barajın sularının altında kalarak ölür. Halkımız rahat olsun. Güvenlik için bütün hesaplanmalar yapılmış durumda.” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA