'Pamukta Yeni Tarım Politikasına İhtiyaç Var'

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Girmen: 'Pamuğun sürdürülebilir ekiminin yapılabilmesi için yeni tarım politikalarına ihtiyaç var'.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, pamuğun sürdürülebilir ekiminin yapılabilmesi için yeni tarım politikalarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Girmen, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin pamuk veriminde dünyada ilk 3 ülke arasında olmasına rağmen yüksek maliyet girdileri ve yetersiz destekleme nedeniyle üreticinin beyaz altın yerine, mısır ekmeye başladığını, geçen yıl 2.2 milyar dolarlık pamuk ithal edildiğini ifade etti.

Türkiye'de yılda kullanılan 1 milyon 600 bin ton pamuğun 750-800 bin tonunun üretildiğini, geri kalan kısmın ise ithal edildiğini vurgulayan Girmen, bu durumun yüksek maliyetli girdi ve yetersiz desteklemelerden kaynaklandığına değindi.

Türkiye'de pamuk ekim alanın 791 bin hektardan yıllar içinde 450 bin hektara, üreticinin 135 binden 75 bine gerilediğini, bu nedenle yeni tarım politikalarına ihtiyaç olduğuna işaret eden Girmen, şöyle devam etti:

'Türkiye pamuk üretiminde Çin, Hindistan, ABD, Pakistan, Brezilya, Avustralya ve Özbekistan'dan sonra 8'inci sırada yer almaktadır. Tüketimde ise Çin, Hindistan ve Pakistan'ın ardından yıllık ortalama 1.3 milyon ton ile 4'üncü sırada bulunmaktadır. Pamuk veriminde ise ilk 3 ülke arasında bulunmaktadır. Bu aslında vahim bir sonuçtur. Üreticimiz buradan çekiliyor bu iş bu şekilde devam ettiği sürece eğer bu üreticiler bu ürünün ekimini yapmazlar ise gün gelecek pamuk ekimini yapacak üretici bulamayacağız. Çünkü bu bir geleneksel tarım ürünü olması açısından bunu şimdi üretici bu işi yapıyorsa pamuk ekiyorsa çocuğu da ekecek torunu da ekecek. Biz torununa pamuk ektirecek tarım politikalarını geliştirmek durumundayız.'

Girmen, Adana'da Çukobirlik'in pamukla ilgili çalışmaları yaptığı dönemde işsizlikle ilgili bir şeyin konuşulmadığını, bu birliğin kapanmasından sonra Adana'nın Türkiye'deki işsizlik verilerinde ilk sıralara yerleştiğini iddia etti.
Kaynak: AA