MÜSİAD'dan Güney Afrika Hamlesi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ekonomik başkentinde şube açtı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Güney Afrika Cumhuriyeti'nde ilk şubesini açtı.

MÜSİAD’ın Afrika açılımı kapsamında, Güney Afrika’nın ekonomik başkenti Johannesburg'taki şubesinin açılışına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, ülkenin önde gelen isimlerinden İktidar Partisi Afrika Ulusal Kongre Parti (ANC) Saymanı Zweli Mkhize, Nelson Mandela’nın Müslüman torunu Mandla Mandela, Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Kaan Esener ve MÜSİAD Güney Afrika Şube Başkanı Abubekir Salim katıldı.

ANC Saymanı Mkhize, açılış konuşmasında, iki ülke arasında büyüyen ticaret ve stratejik ilişkiyi desteklemek için açılışta yer aldıklarını belirterek, MÜSİAD’ın Johannesburg'da şube açmasının Güney Afrika ve Türkiye arasındaki uzun bir ortaklığın başlangıcı anlamına geldiğini vurguladı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dişli de Güney Afrika ve Türkiye’nin benzer ekonomik durumları bulunduğunu kaydederek, 'Güney Afrika zor bir durumla karşı karşıya kalırsa biz de bu durumdan etkileniriz.' ifadesini kullandı.

Türkiye'nin önde gelen iş adamı derneklerinden MÜSİAD, 11 bini aşan üyesi ile 46 bin yakın işletmeyi temsil ediyor. Yaklaşık 1,6 milyon kişiye istihdam sağlayan MÜSİAD, 65 ülkede faaliyet gösteriyor.

Güney Afrika Dış İlişkiler ve İş Birliği Bakanlığı verilerine göre, Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasında geçen yılki ticaret hacmi 1,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Güney Afrika, Türkiye'ye 918 milyon dolarlık ithalat, Türkiye'den 489 milyon dolar ihracat yaptı.

Kaynak: AA