Kurban Alırken Kulak Küpelerinin Olup Olmadığı Kontrol Edilmesi Gerekiyor

Yozgat Belediyesi Veteriner Hekimi Erdoğan Sedef, kurban alan vatandaşların, aldıkları kurbanlıkların kulak küpesini olup olmadığını mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

Kurban Alırken Kulak Küpelerinin Olup Olmadığı Kontrol Edilmesi Gerekiyor
Yozgat Belediyesi kurban pazarının açıldığını ve hayvanların pazara gelmeye başladığını belirten Veteriner Hekim Erdoğan Sedef vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Vatandaşın kurban alırken ilk önce aldıkları hayvanlarının belgesinin ve kulak küpesinin olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini ifade eden Sedef, “Belgeli ve kulak küpeli hayvanlar sağlıklı kontrolleri yapılmış aşılı hayvanlardır. Bunun dışında sağlık açısından baktığımızda hayvanın genel görüntüsünün düzgün olması lazım bakışlarında matlık varsa halsizlik varsa kıllar dağınık mat bir görüntüde ise bu hayvanlarda hastalık olabilir. Bunun dışında ağızda burunda salya ve akıntı gözlerde, memelerde akıntı varsa bu hayvanlarında sağlıklarına problem olabilir. Bunun dışında apse, yara, ödem gibi şişkinlikler varsa yüksek ateş öksürük varsa bu hayvanlara da dikkat etsinler. Kurban alan vatandaşlarımız pazarlık yaptıkları hayvanlarda her hangi bir tereddüt yaşamaları halinde biz buradayız bizden bilgi ve aldıkları hayvanları kontrol etmelerini isteyebilirler” diye konuştu.

Kurbanlık hayvanların büyük baş hayvanlarda 2 yaşını doldurmuş olması gerektiğini vurgulayan Sedef, “Sığırlarda iki yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Kapak atma dediğimiz ön iki dişinin seyrelmiş ya da düşmüş olması gerekiyor. Koyunlarda ise bir yaşını doldurmuş olması lazım. Koyunlarda eğer yetişkin kilo durumu ise 6 aylığını dolduranlar da kurban olabiliyor. Dini yönden dili ve memeleri kesik, iki boynuzu veya bir boynuzu kökten olmayan kulakları kesik gözlerinin ikisi veya biri kör olan hayvanlarda kurban olmuyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA