Gürcistan'da NATO Konferansı

Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili: 'Gürcistan, Batı'yı seçtiği için cezalandırıldı'.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, ülkesinin NATO ve Avrupa Birliği'ni (AB) seçtiği için komşusu Rusya tarafından cezalandırıldığını belirtti.

Margvelaşvili, başkent Tiflis'te düzenlenen 'NATO'nun Varşova Zirvesi Sonrasında Avrupa'nın Değişen Jeopolitik Durumu' konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın genel olarak zor bir dönemden geçtiğini ama güvenlik açısından NATO'nun liderliğini sürdürdüğünü ve bunu Varşova Zirvesi'nde de gördüklerini belirtti.

Ülkesinin, bölgenin güvenlik ve istikrarıyla ilgili uluslararası tartışmaların önemli bir parçası olduğuna dikkati çeken Margvelaşvili, NATO ve AB ile entegrasyon yolunda Gürcistan'ın son 25 yılda başarılı adımlar attığını ancak aynı zamanda Rusya tarafından da cezalandırıldığını söyledi.

Dünyada güvenli bir ortam oluşturmak için herkesin birbirinin kararına saygı göstermesi gerektiğini vurgulayan Margvelaşvili, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Müttefikler ve ortaklar, birbirlerinin seçimlerine ve kararlarına saygı göstermelidir. Gürcistan, Batı'yı seçtiği için cezalandırıldı ve bu herkes için üzücü bir konu. Benzer konularla ilgili diyaloglar, NATO'nun başkanlığında nasıl güvenli bir ortam oluşturulması gerektiği sorusuna cevap verecektir.'

Margvelaşvili, ABD başkan adaylarına nasıl bir mesaj göndermek istediğine yönelik soruya 'Gürcistan, ABD ve küresel istikrar için, demokrasi ve istikrarı korumak için son derece önemli ve bu zaten ortada. Dolayısıyla Gürcistan'ı hep akıllarında tutmalılar.' yanıtını verdi.

McCain Enstitüsünün Uluslararası Liderlik ve Ekonomi Politikaları Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen konferans, 7 Eylül'de sona erecek.

Kaynak: AA