EXPO 2016 Antalya'da 'Eritre Milli Günü' Kutlandı

EXPO 2016 Antalya'da, resmi katılımcılardan Eritre'nin 'Milli Günü' kutlandı.

EXPO 2016 Antalya Ajansından yapılan yazılı açıklamaya göre, Eritre Ulusal Tarımsal Araştırma Enstitüsü Genel Müdürü Iyassu Ghebretatios ile Eritre Kültürel İlişkiler Genel Müdürü İbrahim Ali Hussein kutlama için kente geldi.

Ghebretatios ile Hussein, EXPO 2016 Antalya'daki Eritre bahçesini gezdi. Bahçeye gelişlerinde Eritre'ye özgü ekmek 'Hımbaşa' ikram edilen heyete, günlük yaşamı yansıtan objelerin sergilendiği bahçe hakkında bilgi verildi.

Bahçede, 8-14 yaşlarındaki 10 Eritreli çocuğun EXPO 2016 Antalya'yı anlattığı resimler dikkati çekti.

- 'Eritre için eylül bir başka özeldir'

Küçük amfi tiyatroda düzenlenen programda ise Eritre ve Türk milli marşları eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Ghebretatios, burada yaptığı konuşmada, kendilerine gösterilen ilgi için teşekkür etti.

Eylülün Eritre'de çocuklar için özel bir anlam taşıdığına değinen Ghebretatios, şunları kaydetti:

'Çünkü yağışlı mevsimlerde çocuklarımız bahçelere gider ve kafalarında kurguladıkları gibi bahçeleri çiçeklerle dekore eder. Çocuklar sıtma ve diğer hastalıklardan dolayı acı çeker ancak eylül gelince iyi beslenir ve tekrar sağlıklarına kavuşurlar. Çocukların mutluluğu, gece olunca eforbia ağacına (süt ağacı) dokunduklarında açıkça görülür. Bu mutluluk, çocukların aileleri tarafından kutlanır. Eritre için eylül bir başka özeldir.'

- 'Ortak geçmişimiz var'

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök ise Eritre Mili Günü'nü kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını bildirdi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin bu yıl Asmara'da büyükelçiliğin açılmasının ardından daha da geliştiğini belirten Kök, 'İki ülke arasındaki ilişkiler yüzyıllar öncesine dayanıyor. Ortak bir geçmişimiz var. İlişkilerimiz her geçen gün önemli ölçüde gelişmeye devam ediyor.' ifadelerini kullandı.

Daha sonra sahne alan geleneksel dans ve müzik kültür grubu 'SIBRIT', Eritre'deki 9 etnik gruptan ikisi 'Tigre' ve 'Hidarb' kültürlerini yansıtan gösteri sundu. Gösteri, izleyenlerin beğenisini topladı.

EXPO 2016 Antalya'nın simgesi Turkcell EXPO Kulesi de Eritre bayrağının renkleri kırmızı, mavi ve yeşile büründü.

Kaynak: AA