Başbakan Yardımcısı Canikli Açıklaması (3)

'2016 yılında yüzde 4,5'lik OVP hedefine ulaşmada zorlanacağımızı biliyoruz. Yüzde 4,5'e, 2016 için söylüyorum ulaşmak kolay değil, ama buna rağmen bunu revize etmeyi düşünmüyoruz. Şu an itibarıyla hedefimiz geçerlidir'' (Anayasa Mahkemesinin bankacılık sektöründeki grev yasağına ilişkin iptal kararı) İki hassas, kritik tespit birlikte harmanlanarak optimal bir sonuç ortaya çıkacaktır. Önümüzdeki günlerde onu da sonuçlandıracağız' 'Merkez Bankasının bu rasyonel yönetim tarzını elbette sonuna kadar destekliyoruz'

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 2016 yılında yüzde 4,5'lik Orta Vadeli Program (OVP) hedefine ulaşmada zorlanılacağını belirterek, 'Yüzde 4,5'e, 2016 için söylüyorum, ulaşmak kolay değil, ama buna rağmen bunu revize etmeyi düşünmüyoruz. Şu an itibarıyla hedefimiz geçerlidir.' dedi.

Canikli, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu ile Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası'nda bir araya geldi.

Buradaki konuşmasında, iflas erteleme uygulamasının kanun hükmünde kararname ile durdurulduğunu anımsatan Canikli, bunun daha sonraki süreçte kalıcı hale getirileceğini bildirdi.

Nurettin Canikli, bankacılık sektöründe greve yönelik Anayasa Mahkemesinin iptal kararını da hatırlatarak, 'Bu sektör hassas ve kırılgan bir sektördür. Grev ile ilgili düzenlemeler sektörün bu özel yapısı dikkate alınmadan hayata geçirilemez, çok risklidir, ülkenin genel ekonomik güvenliği açısından risklidir. Elbette grev yapmak da bir haktır. Anayasamızın ifade ettiği en temel haklardan birisidir. İki hassas, kritik tespit birlikte harmanlanarak optimal bir sonuç ortaya çıkacaktır. Önümüzdeki günlerde onu da sonuçlandıracağız.' dedi.

İstanbul'un küresel finans merkezi olması yönündeki çalışmalara değinen Canikli, reel sektörün finansman ihtiyacını büyük ölçüde karşılayabilecek, güçlü fiziksel, beşeri ve teknolojik altyapıya sahip, küresel piyasalarla entegre olmuş şeffaf bir finans merkezi oluşturma hedefine ulaşacaklarını dile getirdi.

Canikli, makro ekonomik göstergelere ilişkin de şunları söyledi:

'Sıkıntılı durumlara, darbe teşebbüsleri, etrafımızda yaşadığımız çalkantılı sıcak savaşlara, çatışmalara, Türkiye'nin teröre verdiği yoğun mücadeleye rağmen, Türkiye büyümesini sürdürüyor. 2016 yılında yüzde 4,5'lik Orta Vadeli Program hedefine ulaşmada zorlanacağımızı biliyoruz. Yüzde 4,5'e, 2016 için söylüyorum ulaşmak kolay değil, ama buna rağmen bunu revize etmeyi düşünmüyoruz. Şu an itibarıyla hedefimiz geçerlidir. Özellikle 3'üncü çeyrekteki büyüme rakamları hedeflerin altında kalacaktır. Bunu da görüyoruz.'

Rusya ile yaşanan sıkıntı ve bunun turizm konusundaki etkilerinin büyümeye olumsuz yansıdığını da vurgulayan Canikli, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesiyle dördüncü çeyrekte hedefin üzerine çıkılarak bütün sene için hedefe yaklaşılmasının sağlanacağına inandıklarını, bu nedenle hedeflerin değiştirilmediğini dile getirdi.

Nurettin Canikli, Merkez Bankasının para politikaları çerçevesinde faizlerdeki gelişmelerin umut verici olduğunu belirtti.

'Merkez Bankası, korkulu rüya olarak görülen adımları korkusuzca atmaktadır. Korkulu rüyaların hiçbirisi de bugüne kadar ortaya çıkmamıştır.' diyen Canikli, faiz oranlarındaki indirime rağmen ekonomide herhangi bir sıkıntının ortaya çıkmadığını vurguladı.

Canikli, son aylarda Merkez Bankasının politika değişikliğinin rasyonel, akılcı ve cesurca olduğunu ifade ederek, 'Merkez Bankasının bu rasyonel yönetim tarzını elbette sonuna kadar destekliyoruz.' ifadesini kullandı.

Turizm gelirlerine değinen Canikli, özellikle Rusya ile yaşanan sıkıntılar ve AB ülkelerinin Türkiye'de yaşananları farklı şekilde yansıtmaları nedeniyle yılın ilk yarısı itibarıyla yüzde 40'lık düşüş yaşandığını belirterek, yıl bazında bu oranın yüzde 40'ın altında olacağını kaydetti.

Cari açıkta düşüş trendinin devam edeceğini de ifade eden Canikli, 15 Temmuz'un ekonomide kalıcı bir etkisi olmadığını, bunun da Türkiye'nin bankacılık sektörü ve ekonomisinin güçlü bir yapıya sahip olduğunu gösterdiğini anlattı.

Başbakan Yardımcısı Canikli, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir' seviyesini değiştirmemesinin önemine işaret ederek, bunun beklentilerin değişmediğini gösterdiğini söyledi.

(Bitti)
Kaynak: AA