'60 Santimlik Kardeşler'e Bebek Gibi Bakıyorlar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Hatay'ın Reyhanlı ilçesine sığınan, 60'şar santimetre boyunda ve 20'şer kilo ağırlığında olan doğuştan kemik erimesi hastası Suriyeli 19 yaşındaki Firas ve 16 yaşındaki Ahmed kardeşlere ailesi bebek gibi bakıyor 19 yaşındaki Firas Ahmed: 'Kardeşimle doğuştan kemiklerimizde erime var, kendi başımıza hareket etmekte zorlanıyoruz. Artık aileme yük olmak istemiyorum, özgürce dışarıda kendi başıma dolaşmak istiyorum' Baba Muhammed Ahmed: 'Evlatlarımın dermanı için 10 yıldır gitmediğimiz hastane kalmadı. 5 evladım var sadece 2'si böyle oldu'

CEM GENCO - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Hatay'ın Reyhanlı ilçesine sığınan, doğuştan kemik erimesi hastası Suriyeli kardeşlerin boyları 60 santim ve ağırlıkları 20 kilogram.

Suriyeli 19 yaşındaki Firas ve 16 yaşındaki Ahmed Ahmed kardeşler, gündelik işlerini diğer aile üyelerinin yardımı ile yapabiliyor.

Yaklaşık iki yıl önce Suriye'nin İdlib kentinden gelerek Reyhanlı'da barınmaya başlayan 7 kişilik Ahmed ailesi, vücutları ve kiloları gelişmeyen evlatlarına bebek gibi bakıyor.

Suriye'de 10 yıl evlatlarının iyileşmesi umuduyla hastane hastane dolaştığını anlatan 43 yaşındaki baba Muhammed Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarının gelişmemesinin kendilerini çok üzdüğünü söyledi.

İlk oğlu 19 yaşındaki Firas'ın normal doğduğunu anlatan Ahmed, 'Doğumdan 5 ay sonra çocuğumda sorunlar gözlemledik ve hemen durumu hastaneye bildirdik. Firas'ı muayene eden doktorlar kemiklerinde erime olduğunu söylediler. Uzun süren tedaviler sonuçsuz kaldı. Şu an boyu 60 santim ağırlığı ise 20 kilogram.' dedi.

Firas'tan 3 yıl sonra 16 yaşındaki Ahmed'in dünyaya geldiğini aktaran baba Ahmed, 'Onun da kemik erimesi hastalığına maruz kaldığını öğrendik. Doğumdan önce böyle bir sıkıntının olmadığını söylemişlerdi. Ancak o da ağabeyi gibi boyu kısa kaldı ve gelişimi durdu. Her ikisi içinde tam 10 yıl ülkemde uğraş verdim. Yaşadığımız bölgelerde çatışma ve hava saldırıların devam etmesi üzerine çocuklarımızı alıp Türkiye'ye geldik.' diye konuştu.

5 evladı olduğunu anlatan Ahmed, 'Firas ve Ahmed dışındaki çocuklarımda hastalık veya başka bir sorun yaşanmadı. Allah'ıma binlerce kez şükürler olsun. İki yıla yakındır burada yaşıyoruz. Geçimimi günübirlik işlerle karşılıyorum. İkisinin de taşıması ve bakımı oldukça zor ve zahmetli. Eğer akülü araç olursa çocuklarımı rahatlıkla dışarıya çıkarabileceğim.' şeklinde konuştu.

- Ağabeylerine 'ağabeylik' yapıyor

Firas ve Ahmed'in kardeşi 14 yaşındaki Abdulkerim, kendisi de kalp hastası olmasına rağmen ağabeylerinin yanından bir an olsun ayrılmıyor.

Babası günübirlik işe gittiğinde annesiyle ağabeylerine bakan Ahmed, 'Benim için onlar çok önemli. Benim ağabeylerim, canlarım. Ben kendimi bildiğimden bu yana evdekilerin destekleriyle hayatlarını sürdürüyorlar. Benim de kalp rahatsızlığım var, ancak ağabeylerimin her türlü işlerinde yardımcı oluyorum'. diye konuştu.

- 'Ailemize yük olmak istemiyoruz'

Boyu 60 santim ağırlığı 20 kilogram olan 19 yaşındaki Firas Ahmed, akülü aracı olmasını istediğini dile getirerek, böylece ailesine yük olmaktan kurtulacağını ifade etti.

Ailesinin uzun yıllar hastanelerde kendisi ve kardeşi için derman aradıklarını aktaran Ahmed, 'Kemiklerimizde normal insanlara göre gelişim bozukluğu olmuş. Doğumdan önce tespit edilemediği için kardeşim de ben de birinin yardımı olmadan asla yerden kalkamıyoruz.' dedi.

Kardeşinin ve babasının her anlarında yanlarında olduklarını ifade eden Firas Ahmed, 'Onları çok seviyorum. Allah binlerce defa razı olsun. Bizim gündelik tüm işlerimizi hallediyorlar. Ancak ben ve kardeşime eğer akülü araç hediye edilirse en azından sabahtan akşama kadar bizimle ilgilenmeleri gerekmeyecek ve bizim de rahat bir şekilde dışarıda dilediğimizce gezme şansımız olacaktır. Ailemize daha fazla yük olmak istemiyoruz. ' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA