'Türkiye-Rusya Arasındaki Ilımlı Hava Enerji Projelerine Yansıyacak'

Global Enerji Derneği Başkanı Dilek: 'Dış politika ve enerji konularının birbirinden ayrılamayacağını düşünürsek, Türkiye ve Rusya arasındaki bu ılımlı hava enerji projelerine de yansıyacaktır' 'Enerji alışverişi iki ülkenin ekonomik bağımsızlığının temeline oturmaktadır ve ilişkilerin düzelmesi ihtiyacını en çok enerji temelli projeler doğurmuştur'.

Global Enerji Derneği Başkanı Çiğdem Dilek, dış politika ve enerji konularının birbirinden ayrılamayacağını belirterek, 'Türkiye ve Rusya arasındaki bu ılımlı hava enerji projelerine de yansıyacaktır.' ifadesini kullandı.

Dilek, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ve Rusya arasındaki Türk Akımı ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projelerinin hayati önem taşıdığını bildirdi.

Türkiye-Rusya ilişkilerinin bir müddet sonra düzeleceğini ve doğalgaz tedarikinde sıkıntı yaşanmayacağını belirten Dilek, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 9 Ağustos'taki Rusya ziyareti çok önemli. Rusya da Türkiye gibi bölgesinde çok önemli bir oyuncu. Dış politika ile enerji konularının birbirinden ayrılamayacağını düşünürsek, bu ılımlı hava enerji projelerine de yansıyacaktır. Türk Akımı projesinin hızlandırılacağı ve Akkuyu NGS projesine tekrar hız verileceği haberleri 9 Ağustos görüşmelerinin hemen ardından geldi.' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi Akkuyu NGS'nin stratejik yatırım statüsüne alınmasının çok önemli olduğunu belirten Dilek, şunları kaydetti:

'İki ülkenin de bu projenin hızlanması ve en kısa zamanda tamamlanması noktasında menfaati var. Türk-Rus ilişkilerinde diğer ticaret kalemleri önemlidir, turizm, inşaat, tarım gibi... Ancak enerji alışverişi bunların ötesinde bir öneme sahiptir. Zira Rusya, özellikle Putin'in iktidara gelmesinden sonra enerjiyi politikalarının merkezine koymuş ve ekonomisini enerji ihracına dayandırmıştır. Türkiye'nin ise doğalgaz tedarikine ihtiyacı vardır ve Türk Akımı ve Akkuyu NGS gibi projelerin hayatiyeti söz konusudur. Bu açıdan bakıldığında enerji alışverişi iki ülkenin ekonomik bağımsızlığının temeline oturmaktadır ve ilişkilerin düzelmesi ihtiyacını en çok enerji temelli projeler doğurmuştur.'
Kaynak: AA