Kurbanlık Uyarısı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Kurban Bayramı’nda kurban kesecek olan vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Kurbanlık Uyarısı
Yapılan açıklamada, kurban satışları sırasında üreticilerin ve alıcıların herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için dikkat etmeleri gereken bir takım hususlar olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada şu hususlara dikkat çekildi:

“-Kurbanlık hayvanlarını İl dışında satmak isteyen kişilerin İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde hayvanlarını sağlık kontrolünden geçirerek Veteriner Sağlık Raporu, almaları zorunludur. İl içinde nakil edilecek sığır cinsi hayvanlar için hayvan pasaporttu, koyun ve keçiler için ise nakil belgesini İl/İlçe Müdürlüklerimizden almaları gerekmektedir.

- Kurbanlık olarak alınacak büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kulak küpesi olmasına dikkat edilmeli, kulak küpesine sahip olmayan hayvanlar satın alınmamalıdır.

-Hayvan pazarlarında ya da geçici kurban satış yerlerinde hayvan alacak ve satacak kişilerin söz konusu hayvan sığır ise 2 yaşını, koyun ve keçi ise için 1 yaşını doldurmuş, sağlıklı, besili olmasına ve büyükbaş hayvanlar için hayvan pasaportunun, koyun ve keçiler için nakil belgelerinin yanlarında olmasına dikkat edilmelidir.

-Kurban bayramı öncesinde ve sonrasında görülen hayvan hareketleri özellikle hayvan hastalıklarının yayılması ve bulaşması yönünden risk teşkil etmektir. Bundan dolayı alıcıların sığırların pasaportlarında şap ve LSD ye karşı, koyun ve keçilerin kayıt belgelerinde PPR aşılama kayıtlarının olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.

-Kurbanlarını kurban komisyonunun belirlediği yerler dışında kesecek olan kişiler; kurbanlarını kendi bahçelerinde çevreye zarar vermeyecek şekilde kesmeli, kan atıklar ve iç organları mutlaka derin çukurlara gömülmeli, evcil ve yabani hayvanların yemelerini önleyecek şekilde tedbir alınmalıdır.

-Kurban olarak kesilen koyunların ve sığırların kulak küpelerini pasaportları ile beraber hayvan sahipleri tarafından 23.09.2016 Cuma günü mesai bitimine İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir.

- Belirtilen şartları taşımayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve önceki yıllarda olduğu gibi hayvan pazarlarına sokulmalarına izin verilmeyeceği unutulmamalıdır. Kaçak sevk durumlarında ise 5996 sayılı kanunun 36. maddesi gereğince hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine idari para cezası verilmektedir.”
Kaynak: İHA