Kazakistan'daki Terör Operasyonları

Radikal grupların, Kazakistan'da 11 Eylül benzeri saldırılar planladıkları iddia edildi.

Kazakistan’da, terör örgütlerine yönelik operasyonlarda gözaltına alınan radikal grup üyelerinin, ABD’deki 11 Eylül saldırılarına benzer terör eylemleri planladıkları kaydedildi.

Ulusal Güvenlik Komitesi'nin yazılı açıklamasında, ağustos ayında Almatı eyaletinde yapılan terör operasyonlarında gözaltına alınan radikal grup üyelerinden bazılarının, sivil veya askeri uçak kaçırma imkanlarının araştırıldığını ve zanlıların ABD’deki 11 Eylül saldırılarına benzer terör eylemleri hazırlığında olduğu belirtildi.

Bu yılın ilk altı ayında Kazakistan'da yapılan operasyonlarda 8 radikal grubun faaliyetinin engellendiği belirtilen açıklamada, 'Tespit edilen ülkedeki terör gruplarının yarısı, uluslararası terör örgütlerine bağlı hareket ediyor.' ifadesine yer verildi.

Açıklamada, operasyonların Almatı, Karagan’da, Aktöbe, Temirtau ve Batı Kazakistan bölgelerinde yapıldığına işaret edilerek, radikal gruplara ait çok sayıda silah, mühimmat ve örgütsel doküman ele geçirildiği kaydedildi.

Operasyonlar sonucu gözaltına alınanlar arasında Orta Asya ülkeleri vatandaşlarının da bulunduğu bilgisine yer verilen açıklamada, 9 terörist ve 30 şüphelinin yanı sıra, bilgi gizleyen 18 kişi ve teröristlere yardım ve yataklık eden 3 kişinin dosyalarının mahkemeye sunulacağı belirtildi.

Kazakistan'ın Aktöbe bölgesinde 5 Haziran’da silah dükkanı ve askeri bir birime düzenlenen saldırıda 6 kişi hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA