İlber Ortaylı'dan Fethullah Gülen açıklaması: Bu adam Humeyni olmak istiyor'

Ünlü tarih profesörü İlber Ortaylı, İzmir'de düzenlenen 'Fuar Sohbetleri'nin konuğu oldu. 15 Temmuz darbe teşebbüsüne değinen ve "Bu adam belki bir Humeyni olmak istiyor" diyen Ortaylı, "Türkiye'de dini çatışma su yüzüne çıkmaz" tespitinde bulundu.

İlber Ortaylı'dan Fethullah Gülen açıklaması: Bu adam Humeyni olmak istiyor'
İEF 3 No'lu holde İzmirlileri ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ile buluşturan Bayraklı Belediyesi etkinlikleriyle bir kez daha fuarın gözdesi olarak, farkını ortaya koydu. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ın da katıldığı söyleşiye yoğun ilgi gösteren vatandaşlar kendilerine ayrılmış alana sığmayınca söyleşiyi ayakta dinledi. 15 Temmuz darbe girişimi hakkında da konuşan Prof. Dr. Ortaylı, “Darbe teşebbüsü hassas bir konu. Ne oldu? Kime karşı yapıldığı mühim değil, burada inanılmaz şekilde toplum üzerinde toplumun yaşadığı tarihe, kurumlara karşı küstahça bir davranış, bir talep söz konusudur. Adamın birisi adamlarıyla dünyayı yeniden kendine göre kurmak istiyor. Yani bu adam belki bir Humeyni olmak istiyor. İran'da Muhammed Rıza Pehlevi rejimine son verip İslam Cumhuriyetini kuran ve devrimden sonraki tüm dini yetkileri elinde tutan Şii önderdir Humeyni. Size Humeyni'yi tanıyan, gören, okuyan bir adam olarak açık söyleyeyim; Türkiye'de din alimleri arasında Humeyni ayarında biri yoktur açık söyleyeyim” diye konuştu.

“Türkler asker bir millettir”

Konuşmasında Türkiye tarihi ile ilgili önemli bilgiler aktaran ve güncel konuları değerlendiren Ortaylı, Türkiye'de adliye konusunda kurulu düzenin devam ettiğini belirterek, “Bu ülkede hukuk sistemi değişmiştir. Hukuk devrimi olmuştur. Romanist hukuk sistemine geçmişizdir ama bunu hiçbir zaman memlekette adli sistemin çökmesi duraklaması davaların görülmemesi veya bir takım insanların hapishaneye koyulup unutulması veya hapishanelerdeki insanların cezalarını çekmeden başıboş şekilde sokağa çıkması gibi olayları neticelenmemiştir. Bunların üzerinde durmamız lazım. Türklerin ordusu eski bir kurumdur ve Türkler asker bir millettir bu sadece askerlik hocasının derste söylediği ortaya attığı bir slogan değildir' ifadelerine yer verdi.

“Cehaletimizden haklarımızı savunamıyoruz”


“Cehaletimizden dolayı Avrupa'da haklarımızı savunamıyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren İlber Ortaylı, 'Sürekli Avrupa İnsan Hakları Divanında, mahkemede dava kaybediyoruz. Emin olun hepsi bizim haksız olduğumuzdan ileri gelmiyor, yani bazı haklarımızı cehaletimizden savunamıyoruz. Bakın hukuk fakültesi sayısını artırdılar, hoca yok. Tıp fakültesi kurmaya kalksan nerede kurarsan kur, gerekli hocayı buluyorsun kürsüleri kurabiliyorsun. Hatta mühendislik için de bu geçerli. Ama hukuk fakültesi açtın mı, yok hoca. Yani bu demektir ki hukuk eğitimine sistem yeteri önemi vermemiş. Ülke olarak kaybediyoruz. Buna dikkat etmiyoruz' diye konuştu.

Türkiye eski bir devletin değiştirilmiş rejimidir” diyen Ortaylı, Türkiye'nin belli kurumlar üzerinde durduğunu, yapılan araştırmalarda Türkiye'de adliyenin vatandaşların en çok güvendiği kurum olmadığını söyledi.

Kaynak: İHA