Birecik'te Fıstık Festivali Düzenlenecek

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde, halkın en önemli geçim kaynakları arasında yer alan fıstığın ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtımı amacıyla “Fıstık Festivali” düzenlenecek.

Birecik'te Fıstık Festivali Düzenlenecek
Fıstığın hak ettiği değeri görebilmesi için tanıtım atağı başlatan Birecik Belediye Başkanı Faruk Pınarbaşı, Türkiye’nin, fıstık üretiminde İran ve ABD’den sonra dünyada üçüncü sırada yer almasına rağmen, bu ürünün ülkemizde yeterli desteği göremediğini ifade etti.

Son yıllarda artan ağaç sayısı ile üretim ve kalitenin de sürekli yükseldiğini vurgulayan Pınarbaşı, “Ülkemizde fıstık üretiminin yüzde 90’ı beş ilimizde gerçekleştiriliyor. Antep fıstığı deniyor, ancak gerçek belgeler Türkiye’de yetişen fıstığın yüzde 67’sinin Şanlıurfa ve bölgesinde yetiştiğini ortaya koyuyor. Şanlıurfa’da 17 milyon fıstık ağacı var ve bunun 8 milyonu sadece Birecik’te bulunuyor. Yani ilimizde üretilen fıstığın yüzde 45’i sadece Birecik’te üretiliyor” dedi.

Ülke ekonomisine önemli katkıları olan fıstığın, desteklenen ürünler arasında yer almadığına dikkati çeken Pınarbaşı, “Burada bir boşluk var. Fıstıkla ilgili bir katalog hazırlayacağız ve bu katalogda fıstıkla ilgili değerleri ortaya koyacağız. Fıstığın neden desteklenmesi gerektiğini açıklayacağız. Yetkili isimlerden bu konularda görüşler alacağız. Ben, fıstığın da en az fındık kadar desteklenmesi gerektiği inancında olan biriyim. Kesinlikle desteklenmesi gerekiyor. Zeytine, fındığa, buğdaya veya başka ürünlere destek veriyorsunuz, fıstığa vermiyorsunuz. Bu böyle gitmez” ifadelerini kullandı.

Birecik Belediye Başkanı Faruk Pınarbaşı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in Şanlıurfa milletvekili olmasının kendileri açısından önemli bir avantaj olduğunun altını çizerek, “Bakanımızla da bu konuyu görüşeceğiz. Görüşlerimizi, sıkıntılarımızı anlatacağız. Ben fıstığın da destekleme kapsamına alınacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Birecik’te fıstık hasat şenliğini Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna’nın katılımıyla gerçekleştirdiklerini hatırlatan Pınarbaşı, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik’i davet ederek, burada bir Fıstık Festivali yapacağız. Bu festival ile fıstığı sadece Türkiye’ye değil, dünyaya tanıtacağız” diye konuştu.

Kaynak: İHA