Bin 200 Yıllık Ağaç Bakıma Alındı

Denizli’de milattan sonra (M.S.) 800’lü yıllarda toprakla buluştuğu tahmin edilen anıt ağaca ekipler tarafından bakım yapıldı.

Bin 200 Yıllık Ağaç Bakıma Alındı
Denizli Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından Tavas’ın Tekke Mahallesinde bulunan ve M.S. 800’lü yıllarda dikildiği tahmin edilen anıt ağaç bakıma alınarak tedavi edildi. Denizli’de, kentin tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmak için yok olmaya yüz tutmuş tarihi yapıları onaran ekipler çalışmalarına devam ediyor.

Tavas ilçesinin Tekke Mahallesi’nde yaşlı bir çınar ağacı olduğu ve yok olma tehlikesi bulunduğu ihbarı üzerine harekete geçen Denizli Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı bölgede incelemede bulundu. Yapılan incelemede, çevre uzunluğu 11 metre olan ağaç gövdesinin ve kök boğazlarının mantarların tahribine uğradığı, yıllarca devam eden bu tahribatlar sonucu büyük kovukların meydana geldiği tespit edildi. Çınarın tedavisinde ilk olarak çürüyen ve kanserli olan dokular kazınarak ağaçtan uzaklaştırıldı. Mantar ilaçlarının tatbik edildiği çalışmada temizlenen kısımlar özel koruyucu maddeler ile kapatıldı.

Ağacın yok olmak üzere olduğunu kendilerine bildiren vatandaşlara teşekkür eden Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, “Bugüne kadar yok olmaya yüz tutmuş birçok tarihi bina ve esere sahip çıktık. Tarihi değerleri koruma çalışmaları devam ediyor ve anıt ağaca geçmişten gelen canlı bir emanet olduğu için sahip çıkıyoruz. Bin 200 yıldır tarihe canlı tanıklık etmiş zenginliğimize; doğanın bize sunduğu bu büyük mirasa sahip çıkmanın mutluluğunu yaşadık. Büyükşehir Belediyesi olarak tüm değerlerimize sahip çıkmaya ve yaşatmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA